Pe aceeași temă
Tudorel Toader a anunțat că va trimite, astăzi, la Cotroceni o nouă cerere privind numirea Adinei Florea în funcția de procuror - șef al DNA, după ce președintele Klaus Iohannis a refuzat numirea pe motiv că lipsește de la dosarul de candidatură adeverința CNSAS care să ateste că Florea nu a colaborat cu Securitatea.
"Tot astăzi voi trimite la președintele Republicii, voi reveni cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori pe care președintele i-a refuzat spunând că numirea are aspecte de nelegaltitate, pe motivele că dosarul nu are adeverință de la CNSAS. Procedura spune că nu ministrul face verificarea, ci CSM. Recent, a fost numit domnul Bănilă la șefia DIICOT, fără acel aviz", a declarat Tudorel Toader.
De asemenea, el a anunțat că va trimite la Cotroceni documentele de revocare a lui Augustin Lazăr din funcția de procuror general al României, pe baza ”raportului de evaluare, Constituției și deciziei CCR", și-a motivat Tudorel Toader reluarea solicitării sale cu care și-a întrerupt concediul de sărbătorile de Crăciun.
”Azi voi trimite la președinte solicitarea oficială de revocare din funcție a procurorului general al României. Procurorul general trage de timp, nu-i un secret pentru nimeni, personal poate fi înțeles dar ca procuror general este imposibil de înțeles. De ce anume? S-a adresat Curții de Apel din Alba Iulia, ca persoană fizică, la dânsul acasă. Dar eu nu am evaluat persoana fizică, ci procurorul general”, a explicat Tudorel Toader. "A solicitat ceva ce nu are legătură cu cauza. Să se vadă dacă instanța poate fi sesizată de persoana fizică sau persoana juridică. Nu are legătură cu ce vorbim noi, cu procedura prevăzută în acele articole. Consider că această procedură, această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei”.
Ministrul justiției a explicat că instanța a declinat competența de judecată la București, iar Curtea de Apel a declinat înapoi la Alba Iulia. Regulator de competență este Înalta Curte, care va decide cine este competent să soluționeze cererea de evaluare a legalității raportului de evaluare. Înalta Curte va decide și vom intra în ianuarie-februarie, a mai spus ministrul.
”Așadar consider că această manieră de tragere de timp, neavând legătură cu fondul cauzei, astăzi voi trimite la președintele republicii solicitarea oficială de revocare de funcție, bazându-mă pe trei competențe. Tot astăzi, voi reveni practic cu solicitarea oficială de numire a celor cinci procurori cu funcții de conducere pe care președintele i-a refuzat, spunând că propunerea are aspecte de nelegalitate, că dosarele candidaților nu conțin acea adeverință de la CNSAS. Legea spune că CSM-ul solicită și dacă în 15 zile CNSAS-ul nu răspunde, procedura merge mai departe”, a mai spus Toader.
La scurt timp, secția de procurori a dat un comunicat cu privire la lipsa acestei comunicări, CNSAS a dat un comunicat asemănător, a explicat ministrul justiției.
”Prin urmare, nefiind vorba de o nelegalitate în dosarele celor cinci candidați, completăm și trimitem la președinte. Mai mult decât atât, să nu uitați că sunt magistrați de rang înalt în funcție pe care președintele nu i-a întrebat de verificările CNSAS. De dată foarte recentă, procurorul-șef de la DIICOT a fost numit, dar nu l-a întrebat nimeni dacă în dosar există sau nu verificarea CNSAS. Același decident nu poate folosi dubla măsură”, a afirmat Tudorel Toader.