Pe aceeași temă
Calin Popescu-Tariceanu, a spus ca nu a vazut "nicio scumpire la carburant" de cand s-a reintrodus supracciza (incepand cu data de 15 septembrie), ci doar cresteri sau scaderi de preturi. Seful Senatului a precizat ca preturile difera foarte mult si ca nu este de acord cu eliminarea supraaccizei, asa cum au votat senatorii din comisia de buget. "Eu nu am vazut nicio scumpire la carburant, au fost cateva cresteri de preturi sau scaderi de preturi. Sunt diferente foarte mari de pana la 10%" a spus Tariceanu joi la Senat, insistand asupra faptului ca pretul difera in functie de companie si de locul din tara.
Intrebat despre decizia luata in comisia de buget din Senat de a elimina supraacciza la carburant din ordonanta de Guvern, Tariceanu a raspuns: "Am vazut ce s-a intamplat in comisia de buget din Senat si nu sunt de acord. Sigur ca este o preocupare fireasca. Atunci cand am eliminat supraacciza, nu am vazut scaderi la preturile la carburant. Am vazut doar o scadere a veniturilor la buget.
Pe de alta parte, intrebat in legatura cu cresterea indicelui ROBOR si faptul ca Guvernul a incasat dividende de la companiile de stat, Tăriceanu, a declarat joi că el nu are credite în lei: "Eu personal, ca persoană fizică, Slavă Domnului, nu am credite. Slavă Domnului pentru că orice credit e o presiune, ai o datorie pe care trebuie să o plătești, dar vă spun că în viața mea ca întreprinzător am avut foarte multe nopți de nesomn pentru că am gajat cu bunurile proprii ca întreprinzător creditele pe care le-a luat societatea mea și nu e simplu să știi că, dacă apare un accident, poți să rămâi fără casă, fără nimic și te trezești pornind de la zero. Empatizez cu cei care au credite și îi înțeleg foarte bine", a afirmat Tăriceanu, la Senat, întrebat dacă are credite în lei.
In privinta afirmatiilor vehiculate în spațiul public conform cărora creșterea ROBOR survine deciziei Guvernului de solicita dividende companiilor de stat, Tăriceanu a negat existența unei legături între cele două chestiuni. "Nu. Nu are nicio legătură chestiunea asta. (...) Am o experiență economică ce îmi dă dreptul să afirm fără niciun fel de ezitare că orice acționar, privat sau de stat, are dreptul să își încaseze dividendele. E un drept care nu poate să fie pus sub semnul întrebării. Dacă statul dorește să își încaseze dividendele și este criticat, atunci ar trebui să criticați și companiile private care fac același lucru. Dacă nu criticăm companiile private pentru că nu avem dreptul, logic, că e o logică strâmbă, atunci vă spun că aceeași logică strâmbă funcționează și în cazul statului. Statul are dreptul să își încaseze dividendele ca orice alt acționar", a explicat el.