Toni Grebla A DEMISIONAT de la Curtea Constitutionala, in urma dosarului in care este cercetat pentru constituirea de grup infractional organizat, trafic de influenta si proferare de amenintari. Grebla: Presiuni au existat. N

T.d. | 04.02.2015

Pe aceeași temă

Judecatorul Toni Grebla a demisionat, miercuri, din cadrul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR). Procurorii DNA il acuzau initial pe Grebla de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si constituirea de grup infractional organizat. Ulterior, anchetatorii au prezentat noi acuze la adresa fostului judecator CCR, si anume favorizarea faptuitorului si folosirea de informatii secrete in scop personal. De altfel, anchetatorii il suspecteaza pe Grebla si de proferare de amenintari.

 

“Presedintele Curtii Constitutionale a constatat incetarea mandatului lui Toni Grebla”, se arata intr-un comunicat CCR.


Comunicatul Curtii Constitutionale:

“Astăzi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLĂ s-a prezentat la sediul Curţii Constituţionale şi a comunicat Plenului decizia de a demisiona din funcţia de judecător al Curţii Constituţionale.

Plenul Curţii Constituţionale a luat act de decizia sa, iar Preşedintele Curţii Constituţionale a constatat, în temeiul art.67 alin.(1) lit.a) şi alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, încetarea mandatului de judecător al Curţii Constituţionale al domnului Toni GREBLĂ.

Curtea constată că actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instanţei constituţionale în legătură cu exercitarea atribuţiilor sale prevăzute de Legea fundamentală.

În acest context, Curtea Constituţională subliniază necesitatea respectării prezumţiei de nevinovăţie, a respectării tuturor drepturilor şi garanţiilor procesuale în activitatea de urmărire penală, precum şi a respectării dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) şi art.23 alin.(11) din Constituţie”.

Niciun coleg nu mi-a cerut sa demisionez. Presiuni au existat si au fost resimtite de toti colegii. Nimeni nu a facut presiuni directe asupra mea. E prematur sa discutam ce masuri va lua DNA impotriva mea”, a declarat Grebla, la scurt timp dupa anuntul demisiei de la CCR.

“Nu ma tem de ancheta. Ce mi se intampla astazi sa serveasca drept exemplu si pentru altii. Demisia e un act de responsabilitate pe care l-am facut pentru a nu vulnerabiliza activitatea Curtii Constitutionale”, a mai sus fostul judecator CCR.
 

Grebla, din nou la DNA

Toni Grebla s-a prezentat miercuri la DNA pentru a fi audiat in dosarul in care s-a cerut incuviintarea arestarii preventive. Grebla s-a declarat nemultumit ca, desi el inca nu stie de ce este acuzat, judecarea sa a inceput deja in presa.

El a declarat ca nu stie prea multe informatii despre acuzatiile aduse si ca judecarea sa a inceput in presa. "Ieri din pacate am vazut in spatiul public parti din dosar care nu mi-au fost aduse la cunostinta", le-a spus el jurnalistilor.”Astazi am venit sa vad si eu de ce sunt acuzat", a spus el jurnalistilor. 

Grebla a mai declarat, la iesirea de la audieri, ca este convins ca va avea parte de o ancheta impartiala "si actul de justitie trebuie sa continue". El a spus ca, fiind vorba despre o investigatie in curs, prefera sa nu dea prea multe detalii din dosar, anuntand ca in perioada urmatoare va medita la activitatea sa de la Curtea Constitutionala.

"Imi voi lua o perioada in care voi medita cu privire la activitatea anterioara la Curtea Constitutionala. Dupa cum stiti, ma aflu in concediu si nu particip la activitatea Curtii, tin prea mult la prestigiul Curtii ca sa contribui la fragilitatea activitatii CCR", a precizat fostul senator PSD.

Intrebat daca ar fi intemeiata arestarea sa preventiva, in contextul in care acuzatiile DNA vizeaza fapte comise in ultimii cinci ani, Toni Grebla nu a oferit un raspuns clar. "Ultimul lucru pe care vi-l spun acum este ca nu am delapidat, nu am bagat mana in banii publici, acuzele mele tin mai mult de un anume tip de comportament pe care l-am asumat, ca nu pot sa ma dezic de el", a mentionat Grebla, facand referire la relatia pe care o are cu finul sau, omul de afaceri rrom Ion Bircina.

Legat de un posibil denunt formulat de Viorel Hrebenciuc impotriva sa, Toni Grebla a declarat ca procurorii DNA i-au spus ca "nu exista niciun denunt de la nicio persoana, inclusiv de la Hrebenciuc".

Scandalul in care Toni Grebla este personaj central a pornit in 22 ianuarie 2015, cand procurorii anticoruptie l-au ridicat cu mandat pentru cercetari. Initial, acuzatiile au vizat infractiunile de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si constituirea de grup infractional organizat. Ulterior, procurorii au adaugat noi fapte in contul lui Grebla, precum favorizarea faptuitorului si folosirea de informatii secrete in scop personal. De altfel, anchetatorii il suspecteaza pe Grebla si de proferare de amenintari.
 

“O sa am grija sa fii terminat!”

Practic, procurorii de caz sustin ca Toni Grebla l-ar fi amenintat pe directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurentiu Ciurel. Acesta a subliniat pozitia esentiala pe care care o avea Grebla in sistemul de relatii din jurul CEO. Motivatia presupusei amenintari este faptul ca Ciurel nu era de acord cu o compensare de 10 milioane de lei pentru firma lui Ion Bîrcină, finul lui Grebla.
 

(Vizat de nou acuze, Toni Grebla pleaca de la Curtea Constitutionala)

Procurorii explica in referat:

"Declaraţia martorului CIUREL LAURENŢIU DAN din 03.02.2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că TONI GREBLĂ, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui BÎRCINĂ, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de TONI GREBLĂ (pentru BÎRCINĂ) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.

Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, TONI GREBLĂ, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct. Redăm mai jos pasajul şi contextul ameninţărilor:

Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a unei conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul GREBLĂ cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui TONI GREBLĂ decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat.

În acest context, a fost prezent şi TONI GREBLĂ, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu TONI GREBLĂ, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat CONDESCU MARIN, care era susţinut în mod public de TONI GREBLĂ. Eu îi reproşam lui CONDESCU amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane.

La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi TONI GREBLĂ şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”.
Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de TONI GREBLĂ şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea.
Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de TONI GREBLĂ şi CONDESCU MARIN, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea CONDESCU MARIN - TONI GREBLĂ făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui TONI GREBLĂ.

În tot anul 2013, TONI GREBLĂ a marşat la tot felul de presiuni ale lui CONDESCU MARIN făcute prin media împotriva mea participând la acţiuni ale lui CONDESCU împotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea mea din funcţie”.

De altfel, Laurentiu Ciurel a mai arătat că, pentru una din firmele controlate de BÎRCINĂ, a făcut o recomandare şi jurnalistul BOGDAN CHIRIEAC.
 

“Dacă e un pericol, îţi aflu, îţi spun eu”

Toni Grebla este vizat de noi acuzatii. Procurorii DNA au extins, marti, acuzele in cazul judecatorului Curtii Constitutionale. Astfel, daca pana acum Grebla era acuzat de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si constituirea de grup infractional organizat, anchetatorii vorbesc acum si de favorizarea faptuitorului si folosirea de informatii secrete in scop personal.

In dosarul in care este vizat Grebla apare un nume nou: Vasile Nitescu, patronul Ultex. Potrivit procurorilor, in cadrul unei intalniri directe cu Nitescu, suspect intr-o cauza penala aflata in instrumentare la DNA, Grebla “i-a intarit convingerea ca, in cazul in care ancheta va reprezenta un pericol pentru Vasile Nitescu, va afla acest lucru si ii va comunica, lasandu-l sa creada ca are influenta pentru a obtine aceste informatii de la organele judiciare”.

"Pornind de la întâlnirea din 2 octombrie 2014 dintre numitul Niţescu Vasile, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă şi omul de afaceri Prundianu Mihai, pe parcursul căreia judecătorul i-ar fi promis lui Niţescu Vasile (care avea calitatea de suspect într-o cauză penală) că, în cazul în care din ancheta desfăşurată în acea cauză ar rezulta «un pericol», va afla acel lucru şi i-l va spune: «Dacă e un pericol, îţi aflu, îţi spun eu» ", reiese din referatul procurorilor anticorupţie, transmis Senatului, cu solicitarea de avizare a arestării preventive a lui Greblă.
 

Grup infractional organizat pe filiera ruso-turca

Toni Greblă este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca "Generalul". Grupul exporta produse agro-alimentare in Federatia Rusa, cu incalcarea normelor vamale. Turcia era interpusa pentru a eluda embragoul impus de Rusia importului de produse agro-alimentare din UE.

"Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană", au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.

Anchetatorii susţin că membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, şi au acţionat coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit."În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 - Codul Vamal", a mai arătat DNA în comunicat.

"Începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION  CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”  au iniţiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) şi demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova”, sustin anchetatorii.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi omul de afaceri Ion Bîrcină, finul lui Toni Greblă şi administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru în Consilul Naţional al PSD, Horia Hăhăianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi şi generalul în rezervă Constantin Bartolomeu Săvoiu, Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22