Pe aceeași temă
Lansarea e însoțită de o serie de avanpremiere și premiere de gală în prezența regizorului și a echipei filmului: pe 10 iulie la Cinema Ateneu din Iași, pe 12 iulie la Cinema City Timișoara Shopping City, pe 13 iulie la Cinema Victoria din Cluj, pe 15 iulie la Cinema City AFI Cotroceni din București, pe 16 iulie la Cinema Elvire Popesco din Capitală și pe 17 iulie la Cinema „Jean Constantin“ din Constanța.
Și atunci, ce e libertatea? e un film bazat pe evenimente petrecute în realitate: o poveste despre dragoste şi supraviețuire în contextul deportării a 40.000 de oameni nevinovaţi de către regimul comunist, în 1951, în Bărăgan, aşa-numita „Siberie românească“. Filmul îl are în centrul său pe un profesor de istorie din Herculane care, în timpul unei nunți, este luat cu forța de comuniști, alături de soția lui și de alți șapte oameni. Grupul e deportat la sute de kilometri de casă în Câmpia Bărăganului, unde trebuie să supraviețuiască într-o zonă pustie și aridă în condiții infernale.
Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=cfvt181KLKs
„În 1951, în mijlocul conflictului creat de ruptura politică dintre Yugoslavia și Uniunea Sovietică, guvernul stalinist de la București a ordonat o epurare etnică și socială a unei zone de frontieră din Banat, urmată de naționalizarea tuturor bunurilor celor astfel dislocați cu forța. La numai câțiva ani de la deportarea evreilor de către naziști, 40.000 de oameni au fost deportați în România, în condiții șocant de similare, într-o zonă vastă, aridă și pustie din Bărăgan, unde au fost lăsați să supraviețuiască în condiții infernale timp de 5 ani. Singura lor vină era că posedau pământ și/sau nu aveau origini românești“, explică regizorul Andrei Zincă, cel care semnează și scenariul bazat pe nuvela Proiecte de trecut scrisă de Ana Blandiana. „Nuvela Anei Blandiana a reprezentat o excelentă oportunitate de a face un film din perspectiva zilei de azi despre libertate ca o experiență strict personală în interiorul și în afara unei societăți totalitariste, bazate pe frică“, mai spune Andrei Zincă.
Distribuția este una de zile mari și cuprinde cunoscuți actori de teatru și film din generația tânără, dar și veterani ai ecranului și scenei românești: Radu Iacoban, Iulia Lumânare, Cuzin Toma, Olimpia Melinte, Cristian Popa, Tünde Skovrán, Radu Bânzaru, cărora li se adaugă Magda Catone, Nicodim Ungureanu și Dorina Lazăr.
Și atunci, ce e libertatea? a primit luna trecută Premiul Publicului pentru film străin la Festivalul Internațional de la Sedona (Arizona, SUA). Laurii se adaugă Premiului Publicului pentru film românesc la TIFF 2020 și Premiului Publicului la Festivalul Filmului Sud-Est European de la Los Angeles. Lungmetrajul a fost proiectat cu succes la Muzeul Filmului din Munchen și recent a fost selectat în Festivalul Jade Jaguar din Brazilia, care are loc la sfârșitul lunii august.
Andrei Zincă este regizor, scenarist, actor și producător român stabilit în Statele Unite ale Americii, fiind fiul cunoscutului scriitor Haralamb Zincă. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale“, secția imagine, în 1979. A fost operator la filme precum Pruncul, petrolul și ardelenii și Iancu Jianu, haiducul. Între 1983 și 1985 a urmat cursurile de masterat în regie și producție de film la USC School of Cinematic Arts în Los Angeles. În 2006 s-a întors în România și a regizat serialul La Urgență, dar și lungmetrajul Puzzle. Andrei Zincă este unul din proprietarii Voxx Studios din Los Angeles și are două companii de producție și distribuție de filme și programe TV, specializate pe piețele din Europa de Est, America Latină și Africa.
***
Și atunci, ce e libertatea? este o coproducție România-SUA, produs de regretatul Călin Papură și de Andrei Zincă, și este distribuit de Transilvania Film, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și al Dacin Sara.
Parteneri media: Radio Guerrilla, Films in Frame, Urban.ro, AARC – All About Romanian Cinema, Liternet.ro, Revista 22, Agerpres, MovieNews.ro și CineFAN.ro.