Pe aceeași temă
Traian Basescu, fostul presedinte al Romaniei, a revenit cu un mesaj, pe pagina sa de Facebook, in privinta comentariilor critice pe care le-a facut aseara la adresa justitiei. Basescu sustine justitia si lupta anticoruptie dar considera ca justitia nu implica o zdrobire cu anticipatie a inculpatilor.
CITITI mesajul fostului presedinte:
"Eu cred în JUSTIŢIE.
Nu cred în justiţia care se face prin zdrobirea cu anticipaţie a inculpatului. Ce vedem mult prea frecvent:
- inculpaţi scoşi în cătuşe, cu presa anunţată din vreme;
- inculpaţi sub presiunea publică şi nepublică a celor mai puternice instituţii ale statului (procurori, SRI, poliţie, Curte de Conturi etc.);
- inculpaţi condamnaţi de televiziuni înainte de a fi judecaţi în baza denunţurilor şi a delaţiunilor din dosare date „pe surse" chiar de procurori;
- inculpaţi încarceraţi înainte de a fi judecaţi pentru a-i zdrobi psihic şi pentru a le diminua şansele la apărare;
- inculpatul nu are voie să se apere public, chiar în condiţiile în care procurorii dau ei înşişi la presă date trunchiate din dosar;
- acte de acuzare în care probele în favoarea inculpatului sunt înlocuite cu consideraţii, adesea politice, şi cu justificări legate de opinia publică pe care tot unii procurori o "montează" prin documente selectiv "scăpate" din dosar către presă;
- avocaţi care sunt persiflaţi, atenţionaţi şi, „la nevoie", reţinuţi dacă îndrăznesc să-şi apere clienţii.
Traian Basescu, alaturi de sefa DNA, Laura Codruta Kovesi
si de Livia Stanciu, sefa ICCJ (Foto: Agerpres)
Sunt doar cîteva elemente ale modului de a face justiţie în ultimele şase luni de către unii procurori.
Dacă nu a ucis, dacă nu a violat, dacă nu a falsificat probe, dacă nu s-a sustras urmăririi penale, omul trebuie judecat neîncarcerat. Doar aşa justiţia va fi credibilă.
În libertate inculpatul se poate apăra. Încarcerat preventiv, are şanse minime la apărare şi zero la păstrarea demnităţii.
Vă amintesc faptul că în timpul mandatului meu au fost judecaţi şi condamnaţi Voiculescu, Năstase, Mureşan (fost ministru), Remeş (fost ministru), Codruţ Sereş (fost ministru), Nagy (fost ministru), Fenechiu şi mulţi alţii. Toţi au fost anchetaţi şi judecaţi în libertate (nu este meritul meu, ci al justiţiei), cu respectarea integrală a drepturilor, inclusiv a demnităţii lor. De aceea şi pedepsele aplicate de justiţie au fost credibile.
România are nevoie de justiţie mai mult decît de orice altceva. Am crezut şi voi crede întotdeauna că leacul la corupţie, dar şi la păstrarea echilibrelor sociale este o justiţie fermă, care nu ocoleşte pe nimeni. De aceea, timp de zece ani am susţinut consolidarea instituţională şi legislativă, precum şi independenţa justiţiei.
Dar niciodată n-am să cred că practici precum cele mai sus descrise înseamnă o justiţie credibilă pe termen lung.
Acum se face justiţie şi la televizor pentru că unor lideri ai justiţiei le convine politic acest lucru. Aveţi însă grijă că distanţa de la televizor pînă în stradă poate fi uneori foarte mică.
Aceste rînduri nu sunt dedicate nimănui. Am vrut doar să am conştiinţa împăcată că le-am scris" a scris fostul presedinte pe Facebook.
Livia Stanciu, sefa ICCJ: Afirmatiile lui Traian Basescu ne DECREDIBILIZEAZA ca tara
Livia Stanciu, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a comentat declaratiile critice la adresa justitiei facute aseara de Traian Basescu. Stanciu considera ca astfel de declaratii prejudiciaza imaginea Romaniei si a sublinat faptul ca nu se va lasa intimidata de declaratiile politicienilor, relateaza ziare.com
"Foarte rar, si vorbesc in nume personal, m-as lasa intimidata de reactii ale unor politicieni vizavi de activitatea pe care o desfasoara judecatorul Livia Stanciu", a subliniat presedintele ICCJ.
Stanciu a afirmat ca Basescu a sustinut Justitia in trecut insa acum declaratiile sale descalifica Romania ca tara: "Am admirat pozitiile presedintelui Basescu din acea perioada cand reactiile pe care le-a avut vizavi de sistemul judiciar le-am apreciat ca fiind corecte, pentru ca de multe ori in ultimii ani au fost reactii compatibile cu judecatorii supremi. Aceste atacuri nu fac altceva decat sa ne descalifice, sa pierdem din ce in ce mai mult in credibilitate ca tara si la acest lucru ar trebui sa se gandeasca cei care isi exprima puncte de vedere cu privire la activitatea magistratilor".
Livia Stanciu a precizat ca afirmatia pentru care a criticat-o Basescu a fost scoasa din context de presa. "S-a spus in presa ca presedintele ICCJ a sustinut ca va fi alaturi deDNA. Dragii mei, am spus ca vom fi partenerii DNA in lupta impotriva fenomenului coruptiei. V-as intreba pe dumneavoastra si pe orice cetatean de rand, si in sensul acesta trebuie interpretate, o justitie toleranta cu coruptia si coruptii s-ar bucura de increderea cetatenilor? Judecatorul, daca in urma analizarii tuturor probelor, ajunge la concluzia ca persoana se face vinovata, un judecator care nu e tolerant cu coruptia nu trebuie sa fie tolerant cu persoana", a continuat Livia Stanciu.
Asistam la o dezlantuire a coruptiei in tara
Livia Stanciu a mai spus ca "toate institutiile statului, cu deosebire cele din sistemul judiciar, au obligatia de a mentine, sustine, intari institutiile statului, precum DNA, in combaterea coruptiei. DNA a fost creata pentru a proteja societatea impotriva celei mai perfide forma de criminalitate, coruptia".
Ea considera ca atacurile la adresa Justitiei din ultima perioda sunt semnul unei dezlantuiri a coruptiei in tara:"Cred ca ar trebui sa ne intrebam cu totii de ce se intampla aceste lucruri in societate - sistemul de justitie din Romania a aratat faptul ca a reusit sa impuna respectarea legii indiferent de nivelul ierarhic pe care il detine persoana in cauza. Institutiile s-au reformat pentru ca oamenii care activeaza in sistemul judiciar au inteles ca nu trebuie sa fie dependenti de cei care au creat acele institutii sau de cei care au i-au numit. Ei trebuie sa fie dependenti doar de lege. Din pacate asistam la atacuri din ce in ce mai multe, extrem de dure, de cele mai mutle ori nejustificate. Pentru ca asistam la o dezlantuire inovativa a coruptiei in tara", a spus sefa ICCJ, citata de stiripesurse.ro
Basescu: Arestarile in vederea obtinerii marturisirilor incalca drepturile omului si dreptul la demnitate
Traian Basescu a declarat, luni seara, ca in timpul mandatului sau oamenii nu erau arestati preventiv pentru ca procurorii sa obtina informatii de la ei pe baza denunturilor. Basescu considera ca acest tip de actiune va aduce un deserviciu institutiilor care reprezinta justitia si a subliniat nevoia unei legi a raspunderii procurorilor, relateaza Hotnews.
Fostul presedinte a afirmat ca nu exclude faptul ca ar putea exista condamnari nedrepte si a criticat afirmatiile Liviei Stanciu, presedinta ICCJ, care spusese ca sustine DNA: "Stiti cum vad eu omul dus la arestare? Ca o musca care are pe umerii sai toate institutiile statului. Am vazut si declaratiile doamnei presedinte al Inaltei Curti, care a spus ca va fi un partener al DNA. Zau? Ce sanse are acuzatul cind stie ca presedintele Inaltei Curti a spus ca e partenerul DNA?
Nu exclud posibilitatea sa se creeze condamnari nedrepte. Cei care trebuia sa tempereze erau judecatorii Sint cazuri in care se intimpla. Nu pot sa spun de exemplu la Sova, care a distrus probe, asta e elementara ca a distrus probe. Sau la Vilcov, nu mai ai ce sa faci, unde au gasit tablouri. Dar arestarile in vederea obtinerii marturisirilor incalca drepturile omului si dreptul la demnitate."
E nevoie de o lege a raspunderii magistratilor
Basescu a mai spus ca in timpul mandatului sau nu existau atatea arestari si ca e absoluta nevoie de o lege a raspunderi magistratilor deoarece primul reflex al procurorilor este arestarea: "In timpul meu nu se intimpla la nivelul asta. Voiculescu, Nastase, Fenechiu, Remes, Muresan - toti erau in libertate. Moda arestarilor a inceput dupa finalul mandatului meu. Moda arestarilor e o pasiune a sefilor ca sa-si mai ia un mandat la DNA sau mai stiu eu unde. Astfel de abordari va face un deserviciu institutiilor, le va decredibiliza
Nu vreau sa atac justitia, nu vreau sa compromit ce s-a facut in mandatul meu. Procurorul sa o faca cu legea in mana. Imi aduc aminte de o doamna Iordache, au nenorocit-o, au bagat-o si la beci. A castigat femeia pe toate nivelurile, dar e nenorocita. Uitati-va la cei 18 vamesi de la Otopeni, achitati toti in toate instantele. Acum, statul roman trebuie sa le plateasca salariile.
Legea raspunderii magistratilor trebuie sa existe, atit timp cit primul reflex al procurorilor e sa bage la arest. Acest proces de guantanamizare trebuie sa se opreasca. Un om tinut in arest in mod abuziv fara probe concrete, doar pina spune ce vrea sa auda procurorul, e torturat. Justitia trebuie sa aplice legea si nu abuzul. In timpul mandatului meu au fost condamnati 9-10 ministri, unul nu a fost arestat. De ce trebuie arestat? Ma intreb de ce judecatorii nu tin cont ca orice om are dreptul al demnitate? Judecatorul care spune "du-te la arest 30 de zile" in acel moment il lipseste pe cel acuzat de sansa de a se apara."
CITESTE SI: Cristi Danilet (CSM): Traian Basescu ar trebui sa fie mai rezervat in a critica Justitia
Coldea, Kovesi, Stanciu, responsabili pentru acest mod de a face justitie
Fostul presedinte considera ca Florian Coldea, general SRI, Codruta Kovesi, sefa DNA si Livia Stanciu, sefa ICCJ sunt responsabilii acestui mod de a face justitie:"Din sila nu ii sun. Ei sunt artizanii acestui mod ravasit de a face justitie. Am primit lectia Nitu. Il sunasem pentru ca aveam o problema de clarificat cu el. Nu avea nici o legatura cu dosarul fiicei mele. Trebuia sa innoiesc autorizatia de portarma. Am sunat la cabinetul dnei Kovesi si am cerut secretarei numarul de telefon al unui procuror care a sunat in dosarul Flota. Aparuse sesizarea sa nu innoiesc permisul de portarma pentru ca as fi avut un dosar si am cerut numarul procurorului si l-am intrebat ce am de facut. Si mi-a spus omul: faceti la noi o cerere, comunicam la Constanta si ei comunica la Ministerul de Interne pentru permis."
Basescu considera ca rata de achitare de la DNA, de 10%, e cam mare: "Nu vreau sa ma las antrenat in capcane ce vor fi speculate de mincinosii de la Antena 3. Mi se pare cam mare rata de achitare de la DNA, de 10%. Din 4.000 de dosare, 10% inseamna 400 de oameni. Oare o fi bine sa-i bagi la beci, sa constati apoi ca nu sunt vinovati? Au fost exemple si in trecut de arestari abuzive, dar niciodata nu s-a actionat cu oarecare salbaticie, procurorii sa-si puna scalpuri la cingatoare. Au fost si cazuri in care era nevoie: la Boldea, fugit in Kenya, ne-au ajutat si alte servicii. Lupta anticoruptie trebuie sa continue pentru ca a erodat statul. Ce mi-as dori acum e ca aceste institutii e sa nu faca abuzuri. Sa nu intre intr-un mod al spectacolului gratuit."