Pe aceeași temă
Mecanismul de Cooperare si Verificare ar putea fi ridicat in 2018, insa intai trebuie "vazut" raportul pe care Comisia Europeana il va intocmi la finalul acestul an, a declarat joi presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, citat de ziare.com
"Acest lucru l-am discutat inclusiv la Bruxelles cu presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care s-a angajat inca o data, in discutia pe care am avut-o, sa faca toate eforturile ca in perioada in care detine mandatul sau de presedinte al Comisiei ca mecanismul sa fie incheiat. Cel mai probabil, orizontul il asteptam la finele acestui an, raportul MCV si pe baza lui probabil anul 2018 va fi anul in care va fi ridicat mecanismul" a declarat presedintele Senatului, dupa discutiile cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans.
Presedintele Senatului a mai spus ca i-a atras atentia prim-vicepresedintelui CE asupra unor "greseli" din raportul de monitorizare instituit prin MCV.
"I-am atras atentia domnului Timmermans, in mod colegial, despre o serie de greseli care sunt trecute in raportul de monitorizare instituit prin MCV, cum ar fi, de exemplu, solicitarea ca Parlamentul sa isi motiveze deciziile. In nicio tara din lume, Parlamentul nu isi motiveaza deciziile. Nu poti sa ceri la membrii Senatului sau Camerei sa isi motiveze votul. Numai instantele isi motiveaza deciziile. Domnul Timmermans m-a rugat sa ii trimit observatiile pe acest raport, lucru pe care il voi face, sa ii atrag atentia unde sunt greselile din raport", a mai spus Tariceanu.
Frans Timmermans, cel mai inalt oficial din Comisia Europeana responsabil direct de justitie, s-a intalnit joi dimineata cu presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si cu presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, cu care a discutat pe diverse teme, printre care si ridicarea MCV.
Călin Popescu Tăriceanu a transmis înaintea ședinței de la Guvern, că au avut discuții despre mersul Uniunii Europene în viitor
"Sunt discuții importante la modul în care dăm formă și conținut la proiectul european. Există o îngrijorare legată de modul în care va funcționa UE în viitor. Se discută intens despre o Europă cu mai multe viteze și despre o Europă a cercurilor concentrice. Îngrijorările mele le-am transmis și Prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Nu aș vrea să văd în viitor o nouă divizare a Europei, în statele din estul Europei care au suferit din cauza comunismului, în anii trecuți. Eu cred că Europa va fi mai puternică în acest context global de competiție și amenințări foarte serioase cărora trebuie să le facem față. Prin urmare cred că e datoria noastră să găsim acea formulă politică inclusivă care va ajuta țările să se dezvolte echilibrat și să șteargă diferențele prea mari între unele state. Chiar și astăzi, Europa funcționează după mai multe criterii", a precizat Călin Popescu Tăriceanu, citat de România liberă.
Întrebat de problema MCV-ului în țara noastră, Tăriceanu a precizat că România ar putea scăpa de MCV la începutul anului viitor.
"Acest lucru l-am discutat inclusiv la Bruxelles cu președintele CE Juncker, care s-a angajat ca, pe perioada mandatului său, mecanismul să fie încheiat. Așteptăm raportul MCV la sfârșitul acestui an, iar anul viitor este cel mai probabil ca țara noastră să scape de MCV"
Timermans a mers și la Guvern pentru a discuta cu Sorin Grindeanu despre România și Raportul MCV. Premierul a precizat că "vrea ca la finalul anului 2017, România să aibă un raport MCV pozitiv"
În acest moment se discută la nivel tehnic și au fost transmise către CE, informații despre MCV. ministrul Tudorel Toader a deschis și subiectul condițiilor din penitenciarele din țara noastră"
In programul zilei de azi al prim-vicepresedintelui CE figureaza si intalniri cu liderii partidelor parlamentare, dar si cu ministrul de Interne, Carmen Dan.
De asemenea, in aceasta dupa-amiaza, Frans Timmermans va merge la Muzeul National de Arta, de unde va intra in dialog cu cetatenii pe teme legate de viitorul Europei.
Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, face joi o vizita oficiala, in Romania, unde se va intalni cu presedintii celor doua Camere ale Parlamentului, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, cu premierul Sorin Grindeanu, dar si cu ministrii Tudorel Toader (Justitie) si Carmen Dan (Interne).