Pe aceeași temă
Discursul premierul grec in Plenul Parlamentului European a provocat deja reactii din partea eurodeputatilor. In timp ce fostul premier belgian e furios pe Alexis Tsipras, socialistii europeni refuza ideea unui Grexit.
Premierul Greciei a sustinut, miercuri dimineata, un discursul in Plenul Parlamentului European. Criza elena este un semn al neputintei colective a Europei, a spus Alexis Tsipras in fata eurodeputatilor.
"Ma gasesc astazi in mijlocul dvs. la numai cateva zile dupa ce poporul grec s-a exprimat cu putere, facand o alegere, a fost decizia noastra sa lasam poporul sa isi hotarasca viitorul.
(Foto: Parlamentul European/Fb)
Am primit asadar mandatul sa incercam sa gasim o solutie durabila si corecta pentru greci, evitand greutarile din trecut, fara masuri extreme de austeritate care sa condamne economia la un cerc vicios si la recesiune", a sustinut Tsipras in Plenul PE.
Reactiile nu au intarziat sa apara, in conditiile tensiunilor dintre Atena si Bruxelles.
“Domnule Tsipras, extremistii Europei va aplauda. V-ati inconjurat cu prietenii gresiti. Nu mai mintiti oamenii, taierea datoriei nu va afecta bancherii, va lovi in asistente medicale din Slovacia si in functionari publici din Finlanda”, a spus eurodeputatul german Manfred Weber.
El i-a transmis premierului grec ca distruge credibilitatea Europei. “Nu spuneti oamenilor adevarul. Asta nu e politica demna. (...) Slovacii s-au saturat sa plateasca pentru Grecia".
Si fostul premier al Belgiei, Guy Verhofstadt, actualmente eurodeputat, l-a criticat dur pe seful Executivului de la Atena:
"Sunt furios pe Tsipras pentru ca am mers ca somnambulii catre un Grexit de cinci ani, iar acum alergam spre el cu ochii deschisi.(…) Aceasta nu este o dezbatere de tipul ce a fost intai, oul sau gaina. Tsipras trebuie sa vina in intampinare cu un program de reforme mai intai”.
"Alegerea pe care o aveți de făcut este foarte simplă. Cum vreți să rămâneți în istorie?", a spus Verhofstadt, precizând că marea majoritate a grecilor vor să rămână la euro. "Ca un accident electoral care și-a sărăcit și mai mult poporul? Sau vreți să rămâneți în istorie, domnule Tsipras, ca un adevărat reformator revoluționar?", a adăugat Verhofstadt, citat de Agerpres.
Totusi, nu toata lumea a adoptat un ton atat de radical impotriva lui Tsipras.
Italianul Gianni Pittella, seful grupului socialist din PE, a avut o atitudine mai putin ostila. Pittella a facut apel la unitate, in joc fiind viitorul Uniunii Europene, nu doar al Greciei.
"Noi, socialistii, nu vom accepta niciodata Grexit-ul", a declarat italianul in aplauzele tuturor europarlamentarilor.
Avertismentul lui Juncker
Pana vineri are timp Atena sa vina cu un nou plan de propuneri pentru contracararea crizei economice in care se gaseste. Desi toata lumea astepta o solutionare rapida, marti sau cel tarziu miercuri, se pare ca discutiile de la Bruxelles se vor intinde pe o perioada mai lunga.
Si vor include toti cei 28 de membri ai Uniunii Europene, in conditiile in care situatia afecteaza nu doar Eurogrupul.
“Problema pe care o analizam priveste toate cele 28 de state membre, situatia afecteaza Bulgaria, Romania si alte state” si ar fi incorect ca aceste tari sa fie excluse de la masa discutiilor, a spus seful Comisiei Europene Juncker, in noaptea de marti spre miercuri.
Seful Executivului comunitar ia in calcul iesirea Greciei din zona euro si o spune explicit.
“Sunt contra Grexitului, dar nu il pot preveni daca guvernul grec nu face ce asteptam sa faca si anume sa respecte demnitatea poporului grec”, a spus Jean-Claude Juncker, aratand ca Uniunea este pregatita pentru un asemenea scenariu.