Tudorel Toader, contrat la CCR de consiliera lui Iohannis cu o decizie semnată de el în 2008

Dora Vulcan | 10.05.2018

"Simina Tănăsescu a fost senzațională la CCR: consilierul prezidențial pe probleme juridice l-a pocnit în cap pe Tudorel Toader cu o opinie separată pe care acesta a semnat-o în 2008, în care susținea exact contrariul a ceea ce susține acum referitor la revocarea șefilor din Parchete", scrie jurnalistul Liviu Avram pe pagina sa de Facebook.

Pe aceeași temă

 

 

 

Curtea Constitutionala a inceput, joi, dezbaterile privind sesizarea depusa de Guvern dupa ce presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce pe Laura Codruta Kovesi din functia de procuror sef al DNA. CCR a amânat luarea unei decizii până pe 30 mai.

 

 

 "Simina Tănăsescu a fost senzațională la CCR: consilierul prezidențial pe probleme juridice l-a pocnit în cap pe Tudorel Toader cu o opinie separată pe care acesta a semnat-o în 2008, în care susținea exact contrariul a ceea ce susține acum referitor la revocarea șefilor din Parchete.

 

În esență, TT spunea atunci că numirea procurorilor în funcții de conducere nu este prevăzută în Constituție (după cum nici revocarea nu este), deci Parlamentul nu are constrângeri constituționale de a o reglementa cum vrea prin lege.

 

În consecință, a spus Simina Tănăsescu, diferendul TT-KWI nu rezidă în constituție, ci în lege - deci nu are cum să fie conflict juridic de natură constituțională. E cel mult conflict de natură legală, care se rezolvă în contenciosul administrativ, nu la CCR”,  scrie jurnalistul Liviu Avram pe pagina sa de Facebook. 

 

textul Deciziei, AICI

 

 

 

 

 

Pozitia Guvernului Romaniei a fost sustinuta de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, chiar cel care a cerut revocarea șefei DNA, respinsă de șeful statului, care a spus la CCR ca presedintele Iohannis nu are "drept de veto" in privinta revocarii sefei DNA si l-a acuzat pe seful statului ca a blocat procedura de revocare.

 

In replica, Simina Tanasescu, consilier prezidential, a prezentat argumentele presedintelui Iohannis, sustinand ca nu exista un conflict constitutional si nu e vorba despre o procedura blocata, ci doar despre un raport juridic finalizat printr-un act administrativ, care poate fi atacat doar in instantele de contencios.

 

Ministrul Justitiei a cerut Curtii sa stabileasca si "calea de urmat" pe viitor, in timp ce consilierul prezidential a cerut respingerea sesizarii ca inadmisibila.

 

Cei doi profesori de drept constitutional au prezentat mai multe argumente, citand inclusiv din decizii anterioare ale CCR.

 

Conform relatarilor din presa, in cazul acestei sesizari referent (autor) este chiar Valer Dorneanu, iar magistrat asistent este Karoly Benke, care l-a avut conducator de doctorat pe Tudorel Toader, scrie Ziare.com .

 

Live text, pe Ziare.com. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22