Pe aceeași temă
După câteva sesiuni marcate de lichiditate scăzută și un recul mai consistent al cotațiilor la începutul acestei săptămâni, Bursa de Valori București ar fi avut astăzi șansa unei ședințe bune, în condițiile unui avans al piețelor europene, după mai multe zile de deprecieri. Nu s-a întâmplat așa. Piața a coborât cu aproape 1%, fiind însă trasă în jos de cele mai lichide acțiuni de astăzi, primele 2 titluri bancare însumând tranzacții de 28,96 milioane lei, reprezentând 62,67% din rulajul de 46,21 milioane lei (10,06 milioane euro) al pieței de acțiuni, explică specialiștii de la Profit.ro.
Sectorul bancar de la bursă a pierdut peste 3%, după declarațiile lui Tudose care a spus că nu-și ține banii pe card pentru că Terente era mic copil pe lângă băncile care l-ar fi lăsat pe el fără niciun ban pe card.
Înainte de începerea ședinței de govern, Tudose a cerut demonstrativ ministrului Finanțelor, de față cu jurnaliștii, să publice pe site raportul făcut de ANPC sistemului bancar.
Marti seara, prim-ministrul Mihai Tudose a declarat ca a avut o experienta neplacuta cu bancile si ca refuza ca salariul sa-i fie pus pe card, pentru ca banca sa nu beneficieze de comision la fiecare retragere, Tudose sustinand ca "nu-l merita".
Intrebat de ce nu are niciun cont bancar, Mihai Tudose a raspuns: "Am refuzat sa-mi pun leafa pe card ca sa-i dau bancii cate doi bani de cate ori folosesc cardul. Nu vreau sa-i dau. Consider ca nu-i merita", a declarat el, povestind un incident in care banca l-ar fi lasat fara cei 500 de dolari pe care ii avea in cont.
"Din momentul asta eu am zis 'Iertati-ma, dar Terente era copil pe langa voi! Chiar era baiat bun'", a mai spus premierul.
"Iertati-ma, dar ajunge! Cu cele 486.000 de miliarde de comisioane, de taxe de smecher, de taxe ca ai trecut prin fata bancii, ca intri in banca si apoi mare taxa ca poate vrei sa iesi, de taxa intretinere cont s.a.m.d...", a mai spus Tudose marti seara, incercand sa explice de ce nu are incredere in aceste instututii.
"Nu prea am ce bani sa am in banca. Am refuzat sa am leafa pe card. Nu vreau sa dau niciun comision bancilor. Personal am avut o experienta cu un cont unde aveam 500 de dolari, iar dupa doi ani am fost sunat de la banca sa mai dau 50 de dolari. Terente era copil pe langa aceste banci. Ca prim ministru am alta pozitie. Lucrezi cu banii nostri si nu ai profit cred ca ai o problema de management sau vei continua sa ne consideri prosti ca nu ne dam seama ce faci. Eu zic ca ajunge. V-am lasat sa va ajutati singuri. Sunt niste banci serioase si sunt banci care se cred mai destepte decat statul roman", a spus Tudose.
Tudose a pus tunurile ANAF pe bănci
Tudose nu a ratat nicio ocazie, în ultima vreme, de a ataca sistemul bancar. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a demarat pe 20 august verificari la doua dintre bancile care activeaza in Romania si nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se intampla acolo, a declarat duminica seara, la Antena 3, premierul Mihai Tudose, potrivit Agerpres. Acesta a adaugat ca, din 36 de banci cu activitate in Romania, "18 sunt pe profit si 18 nu".
"Da, e un bun inceput, este prima luna cand au depasit planul, nu ca l-au facut, l-au si depasit. (...) Au inceput controale peste tot, si va dau un exemplu cu bancile. Avem 36 de banci active, 18 sunt pe profit si 18 nu. Eu cred ca trebuie sa le ajutam (...) poate facem o fundatie sa le dam niste bani, ca inteleg ca ei au venit aici sa ne ajute sa... nu stiu, sunt subsidiare ale Crucii Rosii sau pur si simplu au venit aici crezand ca toti suntem cu tricouri cu "fraierii nostri". ANAF-ul a inceput controlul la doua dintre ele sa vada cum si ce se intampla. Eu va spun foarte sincer si-mi asum, o sa ajungem pana a la iesi public si a spune: domne', bancile astea nu au profit, de un an, de doi, de trei, de patru, nu stiu daca este foarte "safe" sa va tineti economiile acolo. (...) Iertati-ma, e o banca, daca ea nu are profit, e pe pierdere, pai nu risca sa intre in faliment?", a precizat Mihai Tudose, intrebat daca este multumit de felul in care lucreaza ANAF dupa ce a operat schimbari la nivelul conducerii institutiei.
De asemenea, intrebat daca este "o smecherie" din partea bancilor respective si cu concursul cui s-a ajuns la aceasta situatie, premierul a raspuns: "O, da. A statului, in general".
Nu e prima oara cand Tudose ataca bancile. Recent, fara a da vreun nume, a sustinut ca depozitele romanilor nu sunt in siguranta pentru ca, in acceptiunea lui, bancile care "nu au profit sunt pe pierdere si risca sa intre in faliment". BNR s-a vazut nevoita sa reactioneze, anuntand public ca banii romanilor din banci sunt in siguranta si depozitele garantate.
foto Capital