Tudose, despre ROBOR și al său ”minim istoric ÎN LUME”. ROBOR este indice bancar românesc

Dora Vulcan | 17.11.2017

Iritat de întrebările jurnaliștilor care i-au cerut să explice explozia ROBOR și impactul asupra creșterii ratelor la creditele pe care le au românii la bănci, Tudose a emis o perlă unică în antologia finanțelor românești.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

"ROBOR nu avea cum sa mai scada, a atins un minim istoric in lume...", a spus Tudose, incercand sa globalizeze indicele bancar romanesc, remarcă ziare. com. 

 

 „La preluarea mandatului, s-a spus că la sfârşitul lui august nu o să mai avem bani de salarii. Apoi, toată lumea ne-a recomandat să fim mai blânzi cu anumiţi operatori economici, că, nu ştiu, va veni şi răzbunarea, probabil”, a afirmat premierul, citat de Digi 24, sugerând astfel o conspirație care ar fi dus la creșterea ROBOR.

 

În acest contect, el a susţinut că indicele ROBOR nu putea decât să crească.

 

„ROBOR în România nu avea cum să mai scadă, a atins un minim istoric în lume, nu putea decât să crească. Pe segmentul bancar, cred că puteţi să îl întrebaţi foarte bine pe domnul guvernator al Băncii Naţionale, domnia sa coordonând şi trebuind, cel puţin din punct de vedere teoretic, să aibă grijă de aceste fluctuaţii”, a spus Mihai Tudose.

 

„Iar puterea de cumpărare se calculează luând în calcul toate aceste elemente, inclusiv preţurile”, a intervenit şi Liviu Dragnea pregătind terenul pentru o altă întrebare la ordinea zilei după explozia la prețuri pe toate fronturile: facturi, credite, energie, alimente, combustibil. 

 

 

***

 

Valoarea creditelor în lei continuă să crească: ROBOR la trei luni a urcat vineri la 2,18%

 

Indicii în funcţie de care sunt stabilite dobânzile la creditele în lei continuă să crească. Vineri, ROBOR la trei luni a urcat la 2,18 la sută, de la 2,09 la sută, cât era joi.

 

 

Analiştii financiari spun că aceste creşteri au legătură cu inflaţia peste aşteptări din această toamnă dar şi cu o decizie a BNR de a nu mai interveni în piaţă pentru creşterea lichidităţii. Dobânzile au crescut accentuat în ultimele două luni, după ce anul trecut au atins un minim istoric de 0,68%, transmite TVR.

 

ROBOR la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Nivelul atins vineri - 2,18% - este cel mai mare din 28 octombrie 2014, când a atins pragul de 2,20%.

 

Indicatorul a crescut accelerat din data de 18 septembrie, când a atins nivelul de 1%.

 

Indicele ROBOR la 6 luni a crescut la 2,29%, cel mai mare nivel din 5 noiembrie 2014, când a fost tot 2,29%.

 

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii pentru creditele în lei acordate pe piaţa interbancară, iar creşterea acestui indicator va duce la un avans al ratelor în cazul creditelor în lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22