Tudose, despre scrisoarea anti-Dragnea: N-ați văzut declarația de independență. Totuși, există

Dora Vulcan | 17.09.2018

Scrisoarea în care lideri de organizații ai PSD îi cer lui Liviu Dragnea să convoace un Comitet Executiv și să facă un pas înapoi există, susține deputatul PSD, Mihai Tudose, care spune, însă, că el nu a semnat documentul. Declarația fostului premier PSD apare în contextul în care mai mulți social-democrați au declarat public că nu au văzut și că nu există o scrisoare care să-l conteste pe președintele PSD.

Pe aceeași temă

 

 

 

 "Unii susțin că nu există, că nu au vazut-o. Dumneavoastră ați semnat declarația de independență a SUA? Nu. Ea există totuși", a declarat Tudose la insistențele presei. Cu toate acestea,  Tudose spune că nu a semnat scrisoarea prin care se cere demisia lui Liviu Dragnea.

 

Nuu doar Tudose confirma existenta scrisorii, ci si primarul sectorului 1, Daniel Tudorache.

 

”Scrisoarea există! Nu vrem să ne scoatem ochii în public, dacă îi scoatem, îi scoatem în CEX. Vom stabili totul la CEX, care va fi convocat după referendumul pentru familie. Va apărea și în spațiul public când numărul semnatarilor va depăși 30. Când ai o majoritate poți să o prezinți.”, a spus Daniel Tudorache, primarul Sectorului 1, la Antena 3.

 

Vicepreședintele PSD Gabriel Zetea, a anuntat, sambata, la finalul unei sedinte cu liderii organizatiilor PSD din Transilvania, ca filialele din Ardeal ii solicita presedintelui formatiunii, Liviu Dragnea, convocarea unei sedinte a CExN pentru "a clarifica eventualele nemultumiri" din partid. Potrivit acestuia, organizatiile judetene PSD din Ardeal sustin "fara rezerve" Guvernul.

 

Presedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat vineri ca este nevoie de organizarea "rapida" a unei sedinte CExN, saptamana viitoare, pentru a se stabili prin vot daca partidul "este pe ideea dnei Firea sau nu".

 

Gabriela Firea a transmis vineri ca nu se afla in fruntea niciunei razmerite, dar ca se va alatura oricarei initiative pentru "modernizarea" PSD si ca Liviu Dragnea a oferit primele 3 locuri de pe lista pentru europarlamentare "la cel putin 30 de colegi".

 

Tot mai multi membri social democrati au spus pe 13 septembrie ca asa-zisa scrisoare a celor peste 20 de lideri PSD nu ar exista, motiv pentru care ea nici nu a aparut in spatiul public.

 

Joi, surse politice sustineau ca mai multe organizatii PSD au discutat despre retragerea sprijinului lui Liviu Dragnea.

 

Săptămâna trecută Hotnews.ro a relatat că 28 de lideri de organizații  CEx au semnat,o scrisoarea prin care îi cer lui Liviu Dragnea să facă un pas în spate și să se retragă din fruntea partidului. Potrivit surselor Hotnews.ro iniţiatorii scrisorii sunt Paul Stănescu, Niculae Bădălău și  Mihai Tudose şi Paul Stănescu. De altfel cei trei reprezintă în prezent opoziția internă din PSD care încearcă să strângă cât mai mulți susținători.

 

Totodată, mai multi pesediști apropiați de Liviu Dragnea au ieșit la cotraatac și au delcarat public că scrisoarea celor peste 20 de lideri PSD nu ar exista, motiv pentru care ea nici nu a aparut in spatiul public.

 

"E o petarda. Nu a vazut-o nimeni. E o bazaconie. E ceva ce nu a vazut nimeni. Orice document apare, orice sursa, din 28 de organizatii, ar fi trimis-o presei", a declarat deputatul PSD, Valeriu Steriu, la Antena 3.

 

"Nimeni nu a auzit ca presedintele sa fi comandat o sedinta larga cu sefii judeteni, presedinti si le supui la vot sa iti dea un mandat pentru ceva. Nu poti pe persoana fizica in PSD sa vii sa ceri ceva. Adversarii nostri incearca din ce in ce mai prost sa butoneze oamenii, ca alta explicati nu avem", a afirmat si Codrin Stefanescu, la Antena 3.

 

În momentul de față, 16 organizații județene și-au exprimat susținerea față de tabăra Stănescu-Bădălău-Tudose și vor să-i ceară lui Dragnea să facă un pas în spate din funcțiile pe care le deține, în special cea de lider PSD dar și cea de președinte al Camerei Deputaților. Aceștia vor să-i retragă sprijinul politic lui Liviu Dragnea iar deciziile în partid să fie luate printr-o decizie colectivă. 

 

De precizat este că în tabăra celor care vor să-i ceară lui Dragnea să facă un pas în spate au fost cooptați trei lideri județeni importanți: Dumitru Buzatu liderul PSD Vaslui, Adrian Țuțuianu liderul PSD Dâmbovița și  Horia Nasra liderul PSD Cluj.

 

Organizațiile județene care vor retragerea lui Dragnea sunt: Olt, Argeș, Giurgiu, Brăila, Ilfov, Dâmbovița, Bistrița, Prahova, Vrancea, Vaslui, Buzău, Constanţa, Cluj, Caraş Severin, Timiș, București și trei organizații de sector, iar cea mai recent cooptată este organizația Cluj.

 

 

Background

 

Liderii organizațiilor PSD din Ardeal se alătură revoltei împotriva lui Dragnea

 

 

Liderii social democraţi din Transilvania fac un apel către Liviu Dragnea să convoace de urgenţă Comitetul Executiv al PSD. Solicitarea a fost făcută după o întâlnire de câteva ore a preşedinţilor de organizaţii. Aceştia spun că scandalul din interiorul partidului trebuie tranşat cât mai repede.

 

Din grupul liderilor din Transilvania, doar doi ar fi pro-Dragnea (Gabriel Zetea de la Maramureș și Ioan Mang de la Bihor), restul fiind anti-Dragnea iar cererea de a fi convocat CEX rapid este în defavoarea liderului PSD, care și-ar dori să amâne cât mai mult această ședință, scrie G4Media.ro. De notat că se vorbește despre susținerea guvernului PSD-ALDE, dar nici un cuvânt în sprijinul liderului PSD, acesta fiind cel atacat în ultimele zile, nu guvernul. În imagini apare și liderul PSD Cluj, Horia Nasra, despre care ziuadecluj.ro a scris joi că ar fi trecut în tabăra anti-Dragnea.

 

”Am avut în această după amiază o întâlnire cu colegii din PSD din Transilvania. Am discutat câteva ore, fiecare cu argumentele sale, despre direcţia în care trebuie să se îndrepte pe termen scurt şi mediu Partidul Social Democrat. M-am bucurat enorm să văd că părerile coincid în cele mai multe privinţe şi am stabilit că începând de astăzi vom vorbi între noi, membrii PSD din Transilvania, mult mai des şi vom avea poziţii unitare atunci când se va vorbi despre viitorul nostru", a scris sâmbătă, pe Facebook, Gabriel Zetea, vicepreşedinte PSD şi preşedinte PSD Maramureş.

 

Acesta susține că organizaţiile judeţene PSD din Ardeal susţin „fără rezerve” Guvernul.

 

„Susţinem fără rezerve Guvernul PSD-ALDE şi aplicarea în continuare a Programului de Guvernare. Toate atacurile şi disensiunile publice între membrii PSD cu funcţii de conducere de la Bucureşti trebuie să înceteze rapid pentru a ne concentra pe rezultatele guvernării şi pentru a ne putea ţine de cuvântul dat românilor în 2016. Cerem preşedintelui Liviu Dragnea convocarea în cel mai scurt timp posibil a unei şedinţe (sau a câte şedinţe este nevoie) a Comitetului Executiv Naţional pentru a clarifica eventualele nemulţumiri a unor colegi. PSD este un partid democratic unde fiecare are dreptul să îşi exprime liber punctul de vedere dar ne dorim să auzim nemulţumirile în cadrul şedinţelor statutare ale partidului şi nu în mass media", a adăugat Zetea.

 

 

 

Vicepreşedinte PSD a comentat anunțul pentru Digi24, precizând că se așteaptă convocarea Comitetul Executiv al PSD "în cel mai scurt timp posibil, situatia a trenat deja prea mult."

 

"Era absolut necesară, e normal să ne întâlnim cu colegii să discutăm problemele din viața curentă a partidului, observăm atât de multe puncte de vedere divergente în ceea ce privește viitorul partidului pe termen scurt, mediu, era normal să ne întâlnim. Vedem discuţii care deranjează foarte mulți membri ai PSD, membri de partid simpli, care simt nesiguranța și care nu văd cu ochi buni această disesiune la nivel național între liderii cu funcții la București. E important ca aceste discuții să înceteze cât mai rapid, să ne aducem aminte ce am promis oamenilor în 2016, că avem program de guvern, că îl putem implementa. Dacă vom continua toate aceste dispute politice, ne vom încălca cuvântul față de oameni, noi nu putem accepta așa ceva, eu sunt președinte de consiliu județean, alți colegi sunt președinți de colegii județene, primari”, a declarat Gabriel Zetea.

 

Întrebat dacă el și colegii din PSD Transilvania îl susțin pe Liviu Dragnea la președinția partidului, Zetea a răspuns că "nu există vreo alternativă vehiculată în spațiul public la Liviu Dragnea."

 

"Nici nu se pune problema de a discuta față de președintele partidului și nici nu există vreo alternativă vehiculată în spațiul public la Liviu Dragnea. Liviu Dragnea este astăzi președintele ales al partidului, este președintele care ne-a condus în bătăliile din 2016 și, sunt convins, nu are rost să ne ascundem, toată lumea îi spune acest lucru și lui Liviu Dragnea, sunt convins că ar achiesa la așa ceva, dacă există o alternativă, dacă există o personalitate bine conturată în interiorul care poate să aducă mai mult plus valoare pentru noi ca partid, dacă acea persoana face mai mult și mai bine decat el. Nu se pune problema despre așa ceva", a precizat Zetea.

 

***

 

Tot mai mulți social-democrați vor ca Liviu Dragnea să plece din fruntea partidului. Disidenții au pregătit și o solicitare scrisă care ar fi semnată de peste 20 de organizații ale partidului. Deși planul inițial era de a o depune, vineri, la partid, contestatarii lui Dragnea s-au răzgândit, informează Realitatea. Vor să-l determine pe șeful PSD să-și dea demisia pentru a evita un scandal în interiorul partidului, scrie stiripesurse.ro. 

 

Nicolae Bădălău, Paul Stănescu și Mihai Tudose sunt nucleul dur al grupării din PSD care dorește îndepărtarea lui Liviu Dragnea din fruntea partidului.

 

În ultimele zile, lor li s-au alăturat alți membri ai nucleului dur din PSD: Dumitru Buzatu - sef PSD Vaslui, Robert Negoita - sef PSD sector 3, Bucuresti, Rodica Nassar - sef PSD sector 2, Bucuresti, Ioan Mocioalca - sef PSD Caras Severin, Ion Rotaru - sef PSD Braila.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22