Pe aceeași temă
"Noi nu comentam declaratii politice. Avand in vedere ca este o piata concurential, nu o sa comentam asupra comportamentului nostru concurential", a spus Mariana Gheorghe, conform HotNews.
Premierul Mihai Tudose a declarat, la Romania TV, ca majorarea accizelor la combustibili nu va duce la cresterea pretului benzinei si motorinei. Tudose a spus ca ar putea fi modificata Legea redeventelor adaugand ca nu este vorba de un santaj la adresa companiilor din sectorul energiei.
Mihai Tudose a spus ca au loc discutii cu reprezentantii companiilor care vand benzina si motorina astfel incat consumatorii sa nu fie afectati si a precizat ca introducerea accizei era necesara pentru lucrarile majore de infrastructura.
''Nu-i va influenta negativ (pe romani). Pot sa-i asigur. Plus ca avem discutii si daca ne intelegem, asta e, o facem. (...) Suntem pe primul loc la decese pe sosele si nu fiindca avem masini proaste sau sunt romanii soferi prosti, ci din cauza infrastructurii rutiere. Apare calul noaptea, caruta, groapa, soseaua foarte ingusta care face brusc la stanga, nu avem autostrazi. Avem tot ce ne trebuie pentru a mentine Romania cu stabilitate din punct de vedere al serviciilor sociale, dar nu stiu cat mai putem sa asteptam pana cand terminam cu acest gen de infrastructura. Si atunci trebuie sa alimentam bugetul mai repede'', a mai spus premierul MihaiiTudose.
Mihai Tudose a precizat ca in 2016 acciza a fost scoasa si nu a scazut pretul la benzina si motorina, iar "companiile au demonstrat ca nu prea au avut nici profit".
"Ia sa vedem, daca o punem la loc (acciza) cresc? Eu cred ca nu vor creste. Totusi perioada aia de romantism cand faceau ce voiau pe aici s-a cam inchis", a afirmat seful Guvernului
Intrebat daca exista posibilitatea ca Guvernul sa modifice legea privind redeventele, prim-ministrul a raspuns: "Bineinteles. Nu inseamna santaj, inseamna ca in sfarsit nu mai avem alt tip de dialog cu ei, ci dialog oficial (...) Dorim un stat puternic si prietenos cu cei corecti. Si doar un stat puternic cu ceilalti".
Declaratiile au venit in contextul in care Ministerul Finantelor a redactat un proiect de ordonanta de guvern prin care urmeaza sa fie modificat Codul Fiscal, iar printre principalele modificari se afla si majorarea semnificativa a accizelor la carburanti de la 1 septembrie.
De aceeasi parere cu premierul este si presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, care a sustinut marti ca masura va avea un impact "nesemnificativ" asupra pretului resimtit de consumator.
"Aceasta majorare a accizei se va resimti intr-o masura nesemnificativa in pretul final al carburantului, la pompa. In Romania avem cele mai mici taxe pe carburanti. Din informarea de la Ministerul Finantelor, in Romania nivelul taxelor si accizelor este cel mai redus din Europa", a sustinut Tariceanu.
Avertisment
Analistii avertizeaza insa in primul rand, majorarea pretului la combustibil se va resimti in buzunarele romanilor cand vor alimenta la pompa. Insa, acesta este doar inceputul, pentru ca atat fabricarea, cat si comercializarea oricarui produs inseamna si transport.
Majorarea costurilor de transport se va regasi in scurt timp in scumpiri la toate produsele si serviciile. Si va afecta bugetul si puterea de cumparare a fiecarui roman.
Si asta intr-un context ingrijorator, in care BNR a anuntat ca avem cea mai mare inflatie din ultimii doi ani, adica cea mai mare crestere de preturi din respectiva perioada, determinata, in primul rand, de majorarile salariale decise de guvern.
Pretul benzinei din Romania este in prezent al doilea cel mai mic in randul celor 28 de state din Uniunea Europeana, dar va ajunge similar cu nivelul din Austria. Cel al motorinei insa va fi semnificativ mai mare decat in Austria sau Luxemburg, dupa majorarea accizelor de la 1 septembrie.
Acum, pretul mediu la pompa al unui litru de benzina dintr-un sortiment ieftin (fara plumb, cifra octanica 95) este in Romania de 4,60 lei, echivalent cu 1,0070 euro, potrivit energy.eu.
Dupa majorarea accizelor, de la 1 septembrie, pretul mediu al unui litru de benzina din cel mai ieftin sortiment ar ajunge - ignorand alte influente asupra pretului - la 5,05 lei, echivalent cu 1,1066 euro la cursul BNR din 8 august, de 4,5635 lei/euro.
Transportatorii au anuntat deja ca vor organiza proteste si ca se va ajunge in situatia in care sa-si faca plinurile din strainatate si, astfel, Guvernul sa ajunga sa piarda bani in loc sa castige.