Pe aceeași temă
"Prima zi de mandat la Ministerul Educaţiei - prima măsură în detrimentul învăţământului românesc. Ministrul Educatiei a făcut ce ştie PSD mai bine: politizare. A renunţat la criteriile obiective de numire a directorilor pentru a instala clientela de partid la conducerea şcolilor - fără concurs, fără criterii de performanţă şi fără onoare. Faptul că foştii directori care nu au promovat concursul pentru funcţiile de director sau director adjunct sau care nu au participat la concurs (pentru că ştiau că nu sunt capabili să-l promoveze) pot fi numiţi pe aceste funcţii - este ca şi cum un elev care nu a luat examenul de Bacalaureat primeşte o diplomă de BAC în alb, după ce se încheie examenul", spune Turcan, conform News.ro.
"Ilegală şi discriminatorie"
Liberalii afirmă că îi avertizează pe inspectorii generali că nota semnată de ministrul Educaţiei este "ilegală şi discriminatorie", pentru că un astfel de act poate fi emis doar ca ordin de ministru. "PNL îi avertizează pe toţi inspectorii să nu intre în acest joc de ilegalitate al PSD. Să nu numească directori sau directori adjuncţi pe baza acestui document, pentru că ei vor fi cei care vor răspunde în faţa legii, nu cei care au trimis nota către inspectorate", scrie Turcan, într-un comunicat de presă.
"O palmă dură dată tuturor directorilor"
Ea mai afirmă că ordinul dat este "o palmă dură dată tuturor directorilor" care au promovat în mod corect acest concurs. "Primele decizii ale PSD în domeniul educaţiei arată că prioritatea adevărată a PSD este politizarea întregului sistem. Partidul Naţional Liberal condamnă această administrare a sistemului de educaţie în interes de partid. Românii încă nu au uitat de vremurile când Adrian Năstase guverna România, când şi funcţiile de fochist sau şofer se ocupau pe bază de carnet de partid", mai spune ea.
Ministrul Educaţiei, Pavel Năstase, a declarat, sâmbătă, că a luat decizia ca persoanele care nu promovat concursul de directori, dar au ocupat anterior funcţiile respective, să poată fi numite, temporar, în aceste posturi, până la organizarea unui nou concurs, deoarece toate şcolile din România trebuie să aibă, de luni, directori. Năstase a precizat că a primit sesizări din partea Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit cărora constituie discriminare o notă a fostului ministru Mircea Dumitru, prin care se interzicea ca, în funcţiile de director şi director adjunct rămase vacante după concurs, să fie numite persoane care au ocupat aceste funcţii în şcolile respective şi nu au participat la concurs, precum şi persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise.
Derogare
Ministrul Educaţiei a declarat, conform News.ro, că a luat, împreună cu inspectorii generali, decizia de a da o derogare de la Metodologia pentru desfăşurarea concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct, deoarece, "de luni, fiecare şcoală din România trebuie să aibă o conducere".
Pavel Năstase a precizat că măsura se referă la 358 de locuri de directori neocupate în urma concursului (5,59 la sută din totalul de peste 6.600) şi la 308 posturi de director adjunct, la nivelul întregii ţări.
"În nota care a fost dată din partea predecesorului meu s-a spus că pentru posturile rămase vacante în urma concursului pot fi nominalizate cadre cu excepţia celor care au ocupat funcţiile de directori sau directori adjuncţi în unităţile de învăţământ respective şi nu au participat la concurs, respectiv persoanele care s-au prezentat la concurs, dar nu au fost admise", a spus ministrul Educaţiei.
"Am spus să facem o corecţie"
El a susţinut că este vorba despre o discriminare. "Se consideră o discriminare. După ce nu mai eşti pe funcţie de ce nu ai putea să participi la aceste nominalizări?", a spus Pavel Năstase Ministrul a adăugat că a primit din partea CNCD solicitarea de a rezolva această problemă.
"Am spus să facem o corecţie, să nu îi discriminăm, oamenii ăştia au fost o perioadă directori", a mai spus Năstase, precizând că a găsit soluţia modificării metodologiei împreună cu sindicatele din învăţământ.
Pavel Năstase a menţionat că măsura este temporară, deoarece, în iunie sau, cel târziu, în iulie, va fi organizat un nou concurs pentru ocuparea posturilor vacante de directori şi directori adjuncţi.
"Prin detaşare în interesul învăţământului"
"Până la 1 septembrie eu doresc să fie rezolvată problema corect, transparent, prin concurs", a precizat ministrul. El a adăugat că, în următoarea perioadă va fi pregătită o metodologie, va fi aprobat un calendar şi va fi anunţată o bibliografie pentru desfăşurarea concursului.
Profesorii care nu au promovat concursul pentru posturile de directori şi directori adjuncti vor putea fi numiţi în aceste functii, "prin detaşare în interesul învăţământului", potrivit unei adrese emise vineri de ministrul Educaţiei, obţinută de Ziarul de Iaşi.
Conform documentului citat, numirea se va face de către inspectorul general, cu avizul consiliului de administraţie al inspectoratului.