Ucraina solicita UE mobilizarea mai multor forte de mentinere a pacii

A.g | 19.03.2015

Pe aceeași temă

 Rada Suprema( Parlamentul Ucrainei) a transmis o solicitare la Bruxelles prin care doreste mai multe forte de mentinere a pacii in regiunile separatiste Donetk si Lugansk, unde armistitiul destul de fragil functioneaza din data de 15 februarie, informeaza ziare.com

 

 

 Parlamentul ucrainian a transmis marti o solicitare atat Consiliul de Securitate al Onu cat si Consiliului Uniunii Europene prin care solicita forte de mentinere a pacii in regiunile separatiste din estul tarii.

Potrivit Ministerului ucrainean de Externe, liderii europeni au fost rugati sa "acorde atentia cuvenita acestei solicitari si sa initieze consultari cu privire la inceperea operatiunii UE in cadrul politicii generale de securitate si aparare".

"Operatiunea sub conducerea UE va permite restaurarea pacii si stabilitatii in estul Ucrainei, prin sustinerea misiunii speciale de monitorizate a OSCE si crearea unor conditii adecvate (...) pentru implementarea cu succes a Acordurilor de la Minsk", a mai anuntat Kievul.



Consiliul National de Securitate si Aparare al Ucrainei a decis in luna februarie sa ceara Consiliului de Securitate al ONU si Uniunii Europene sa trimita forte de mentinere a pacii in Ucraina, pentru facilitarea implementarii acordurilor de pace semnate pe 12 februarie la Minsk.

 

CITITI SI: Donald Tusk, presedintele Consiliului European: Daca UE nu mentine sanctiunile contra Rusiei va intra intr-un conflict cu Casa Alba

 

 

Insa liderii republicilor autoproclamate Donetk si Lugansk, Aleksandr Zaharcenko si Igor Plotnitki, au acuzat, intr-un comunicat comun publicat miercuri, ca mobilizarea unei misiuni UE de mentinere a pacii in Donbas "incalca (...) planul de pace".


Grupul de contact este constituit din membrii Moscovei, Kievului, OSCE si lideri separatisti prorusi din estul Ucrainei si s-a semnat pe 12 februarie, la Minsk. Intelegerea vizeaza un sfarsit pentrul conflictul din Ucraina. Armistitiul a fost semnat de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, de presedintele Frantei, Francois Hollande, de presedintele Rusiei, Vladimiri Putin si de presedintele Ucrainiei, Petro Porosenko.

 

CITITI SI: In timp ce coordoneaza o agresiune militara impotriva Ucrainei, Vladimir Putin ofera ajutor Kievului: Vom face tot posibilul sa depasiti aceasta PERIOADA DIFICILA. In paralel, Moscova a activat exercitii militare de amploare

 


El prevede un armistitiu intre fortele guvernamentale si separatiste din estul Ucrainei si demilitarizarea zonei  de ambele parti, de asemenea crearea unei zone tampon si schimb de prizonieri.

Armistitiul a intrat in vigoare la 15 februarie, dar a fost deja incalcat de catre rebelii prorusi, care au preluat controlul asupra orasului Debalteve, un nod feroviar strategic din regiunea Donetk, in estul Ucrainei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22