Pe aceeași temă
UDMR reclamă existența unei duble măsuri a autorităților române în scandalul cimitirului. Mai precis, liderii maghiari sunt nemulțumiți că autoritățile judiciare nu au declanșat cercetări și față de decizia Primăriei Dărmănești de a amplasa crucile eroilor români pe locul în care UDMR susține că ar exista rămășițele militarilor maghiari, relatează G4Media.ro.
„Autoritățile din județul Bacău au efectuat, în zori, o percheziție la domiciliul viceprimarului din localitatea Sânmartin, județul Harghita, în urma unei plângeri depuse împotriva lui, probabil de George Simion, candidat la alegerile europarlamentare. Viceprimarul a fost dus la secția de poliție din Miercurea-Ciuc pentru audieri. Laszlo Antal nu a avut nici o implicare în acțiunea de provocare prin care au fost acoperite crucile din Cimitirul eroilor din Valea Uzului. Laszlo Antal este victima unei persecutări, are tot sprijinul nostru în eforturile de clarificare a acestei situații”, se arată într-un comunicat al UDMR.
„Câte percheziții se fac la șase dimineața la o familie cu copii pentru că tatăl nu e acuzat nici de tâlhărie, nici de omor, nici de corupție, ci de lovire. Problema e că vor să amestece povestea asta, cu doi nebuni care au acoperit crucile, cu viceprimarul nostru. Acesta a condamnat imediat gestul și a luat măsura ca sacii de gunoi să fie îndepărtați”, a declarat pentru HotNews.ro Tanczos Barna, vicepreședinte UDMR.
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Satu Mare, că nu este atât de naiv încât să creadă că situaţia din Valea Uzului, unde cruci ale eroilor români au fost acoperite cu saci de plastic, a apărut întâmplător în campanie electorală, susținând că soluţia trebuie găsită în primul rând de către autorităţile de la Bucureşti.
Duminică, la Satu Mare, liderul UDMR Kelemen Hunor a susținut că este un subiect pe care nu maghiarii l-au deschis ci autoritățile locale în plină campanie electorală:
„Nu sunt atât de naiv încât să cred că e ceva întâmplător. Sunt destul de mult timp în politică ca să nu cred în întâmplări de acest gen. Sigur, se întâmplă să te doară piciorul, să te doară capul, dar acest lucru nu se întâmplă aşa. (...) Cred că în acest moment rezolvarea situaţiei este în mâna autorităţilor de la Bucureşti în primul rând, după care se poate trece la următoarea fază - de a stabili un perimetru unde cei care doresc să construiască un monument în memoria soldaţilor români”, a precizat Kelemen Hunor într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.
El a explicat că în Cimitirul Internaţional al Eroilor Valea Uzului se află mormintele unor soldaţi austro-ungari şi ruşi căzuţi în bătălia din 1916, iar locurile unde au murit eroii români ar fi la o distanţă de circa 12 km.
„Sunt provocări care pot fi judecate de oameni raţionali foarte uşor. Al cui e interesul de a provoca şi cui serveşte? Eu nu vreau să intru în amănunte, dar noi niciodată, nici în acest cimitir, nici în alte cimitire, nu am provocat, nu am mers peste alţii. Am respectat ceea ce cred că orice om de bună credinţă va respecta. Nu noi am deschis acest subiect, noi ne-am trezit în braţe, la începutul campaniei electorale, cu un subiect deschis de alţii", a afirmat liderul UDMR.
****
UDMR a asigurat o majoritate parlamentară alături de PSD și ALDE la voturile critice după alegerile din 2016, în special modificarea codurilor penale, modificarea legilor justiției. Ar fi prima oară de la înființarea când UDMR rupe un protocol de colaborare politică.
În ultimul an, în rândul comunității maghiare din Români au apărut voci critice la adresa colaborării UDMR – PSD din cauza susținerii arătate de partidul condus de Kelemen Hunor agendei din justiție a PSD. Mai multe sondaje de opinie din ultima perioadă arată că UDMR ar putea avea probleme în atingerea pragului necesar de 5% pentru intrarea în Parlamentul European.