UE incearca sa combata propaganda ruseasca

T.d. | 01.05.2015

Pe aceeași temă

Uniunea Europeana cauta modalitati de contracarare a campaniilor de propaganda si dezinformare ale Federatiei Ruse, in contextul crizei din Ucraina.

Potrivit purtatorului de cuvant al NATO la Moscova, Robert Pszczel, in Rusia, “UE este descrisa drept o conspiratie a homosexualilor”. Oficialul arata ca “vechile mituri ale Razboiului Rece despre NATO au revenit”, potrivit AFP, citata de HotNews.

"Propaganda este foarte invadatoare! 90% dintre rusi privesc televiziunea nationala, iar cei care critica regimul nu o privesc", adauga oficialul.

Informatiile eronate din presa rusa sunt denuntate in mod regulat de ONG-uri, precum StopFake.org, care monitorizeaza si presa ucraineana.

La inceputul lui aprilie, mai multe televiziuni rusesti au relatat incontinuu cazul unei fetite de 10 ani care ar fi fost ucisa de un bombardamant al armatei ucrainene. BBC a descoperit ca toata povestea era falsa cand a incercat sa-i gaseasca cadavrul, pentru ca in cele din urma un ziarist rus sa recunoasca ca a fost obligat sa difuzeze aceasta "stire".

CITESTE SI: Federatia Rusa: Alocari bugetare masive pentru institutiile mass media proruse, in 2015. Kremlinul pregateste peste 640 DE MILIOANE DE EUO pentru propaganda

Presa internationala a descris in repetate randuri activitatile "troll-ilor" din Sankt-Petersburg, persoane platite pentru a difuza pe retelele de socializare informatii favorabile Kremlinului, si care descriu autoritatile din Kiev drept "fasciste" si isi bat joc de liderii occidentali.

Presa rusa este prezenta in spatiul comunitar, in special in zone cu importante minoritati rusofone, precum in Tarile Baltice.

In Lituania, autoritatile au interzis televiziunea ruseasca RTR Planeta, acuzata de "incitare la ura, agresiune si difuzare de informatii tendentioase".

Sefii de stat si de guvern din Europa vor examina, la finele lui iunie, "un plan de actiune" pentru a "contracara campaniile de dezinformare conduse de Rusia", elaborat sub coordonarea serviciului diplomatic al UE.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22