UE, ingrijorata de legaturile dintre afaceri si politica in Republica Moldova, in urma jafului unui miliard de dolari prin credite neperformante

P.c. | 18.07.2015

Pe aceeași temă

Pirkka Tapiola, seful delegatiei UE la Chisinau, a declarat, intr-un interviu acordat in cadrul proiectul "Europa, te astept!" de la Jurnal.tv, ca partenerii externi ai R. Moldova sunt dezamagiti de evolutia sa, in special din cauza jafului unui miliard de dolari prin credite neperformante eliberate de Banca de Economii (BEM) si de alte institutii financiare. Tapiola a spus de asemenea ca oficialitatile europene sunt ingrijorate din cauza puternicelor legaturile dintre afaceri si politica existente in Republica Moldova, informeaza Agerpres.


"Am spus destul de deschis ca ne ingrijoreaza legaturile dintre business si politica in aceasta tara", a subliniat oficialul european, opinand ca "este foarte rau atunci cand frontiera dintre interesele nationale si cele personale este stearsa".

 

"Acum speram sa fie formata coalitia intr-un mod eficient, cu majoritate in parlament, care sa inceapa fara intarziere sa implementeze reformele atat de necesare", a afirmat Pirkka Tapiola, precizand ca noul guvern ar trebui sa ceara negocieri cu privire la un nou acord cu FMI, pentru a debloca astfel anumite fluxuri financiare.

 

CITITI SI: Parlamentul de la Chisinau publica Raportul Kroll despre furtul a 750 milioane de dolari. Omul de afaceri Ilan Shor ar fi principalul beneficiar


In contextul crizei din sectorul bancar, seful misiunii UE la Chisinau a declarat ca este realist si nu se asteapta la recuperarea completa a miliardului furat, dar ceea ce se poate face in situatia creata este lichidarea bancilor cu probleme."Se spune ca Banca de Economii este banca poporului. Parerea mea e ca o banca proasta nu poate fi a poporului, odata ce ia banii contribuabililor ca sa fie sustinuta. Este o pierdere din banii contribuabililor", a opinat el, adaugand ca solutionarea crizei din sectorul bancar este foarte importanta si pentru climatul investitional.
 

"Da, noi suntem dezamagiti, dar Republica Moldova un stat suveran care trebuie sa mearga inainte. Este o tara mica si poate fi cu usurinta intoarsa in alta directie daca este vointa politica necesara. Doar prin implementarea reformelor reale pot fi folosite toate oportunitatile Acordului de Asociere. Nu putem sa ne permitem sa stam si sa ne lamentam ca 'oh, suntem dezamagiti, totul este prost'. Sunt probleme serioase, trebuie sa recunoastem acest lucru, dar trebuie sa incurajam progresul si sa aducem Republica Moldova inapoi pe calea corecta", a pledat oficialul european.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22