Pe aceeași temă
La o întâlnire de miercuri a ambasadorilor, majoritatea ţărilor din UE au spus că vor sprijini darea în judecată a companiei în urma plângerilor că nu a livrat dozele de vaccin promise blocului comunitar, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
Scopul acestei proceduri judiciare este de a obliga AstraZeneca să livreze dozele stabilite prin contractul său cu UE, a mai scris Politico, citând un diplomat.
Alţi doi diplomaţi au precizat că există un termen limită, până la sfârşitul acestei săptămâni, până la care ţările din UE pot opta pentru retragerea din această acţiune judiciară.
AstraZeneca a stârnit nemulţumirea UE în ianuarie, atunci când a anunţat că nu va putea să livreze blocului comunitar numărul de doze anticipat iniţial.
Până la sfârşitul primului trimestru, compania a livrat Uniunii Europene 30 de milioane de doze, şi nu 100 de milioane de doze promise prin contractul cu UE.
Acest deficit a încetinit campaniile de vaccinare din ţările din UE.
Compania speră să livreze circa 70 de milioane de doze până la sfârşitul celui de-al doilea trimestru din acest an, când ar fi trebuit să ofere toate cele 300 de milioane de doze prevăzute în înţelegerea cu UE.
Agenția Europeană pentru Medicamente va emite o nouă opinie științifică pentru vaccinul AstraZeneca
Comisarul pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat, joi, că Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) va emite o nouă opinie științifică pentru vaccinul AstraZeneca, pe care o așteaptă vineri, și a anunțat o întrunire a miniștrilor Sănătății din statele membre UE la începutul săptămânii viitoare pentru o abordare coordonată în privința vaccinurilor.
Stella Kyriakides a făcut aceste declarații în timpul dezbaterii cu membrii Comisiei pentru Mediu, sănătate publică și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European.
Comisarul pentru Sănătate a spus că în trimestrul al doilea campania de vaccinare în statele membre „a luat avânt” și că zilnic, la nivelul Comisiei Europene, este studiat gradul de vaccinare în fiecare țară UE. 70% din populație vaccinată până la sfîrșitul verii rămâne „o țintă fezabilă”.
”Trebuie să fim coerenți și să avem o abordare coordonată”, a spus Stella Kyriakides, amintind că unele state membre au aplicat „reguli științifice mai stricte decât EMA” și au luat decizii diferite în privința administrării vaccinului produs de compania AstraZeneca și, mai nou, față de vaccinul Johnson&Johnson.
Stella Kyriakides a anunțat că agenția europeană va emite un nouă opinie științifică pentru vaccinul AstraZeneca, pe care speră să o primească vineri.
„Și voi cere orientări cu privire la vârstă, gen și a doua doză”, a spus Kyriakides.
Comisarul european a anunțat că miniștrii sănătății din statele membre se vor întâlni la începutul săptămânii viitoare.
„Se dorește să existe o consultare cu toți miniștrii sănătății pentru a avea o abordare coerentă pentru Johnson&Johnson și AstraZeneca”, a declarat comisarul Kyriakides.
Potrivit reprezentantului Comisiei Europene, până în prezent au fost administrare 114 milioane de doze de vaccin în UE și ritmul de vaccinare se apropie de 3 milioane de doze administrate pe zi. Peste 30 de milioane de cetățeni europeni au fost imunizați complet, cu ambele doze.