Un articol publicat in pagina de opinii a New York Times critica DNA si lupta anticoruptie din Romania. Autorul, director de ONG si lobbyist pentru industria tutunului, vorbeste despre o cruciada neliberala

T.d. | 05.03.2015

Pe aceeași temă

Un articol a fost publicat in pagina de opinii a cotidianului american New York Times, in care Patrick Basham – director al ONG-ului Democracy Institute – critica Directia Nationala Anticoruptie (DNA) si lupta anti-coruptie din Romania. In articolul respectiv se vorbeste depsre o asa-zisa “cruciada neliberala”.

Articolul e publicat atat online, cat si in editia print din 5 martie a ziarului, potrivit unei note. Articolele Op-ed nu sunt asumate de redactia New York Times, care doar le gaduieste.

Basham cere UE si SUA sa "incurajeze" Romania sa-si schinbe abordarea si propune o masura care ar fi aplaudata de toti coruptii din tara: o amnistie a faptelor de coruptie din trecut pentru cei care isi recunosc faptele.

Patrick Basham isi ilustreaza teoria despre implicarea politicului in justitie cu doua cazuri: cele ale mogulilor media Dan Adamescu (Romania Libera) si Adrian Sarbu (Mediafax Grup), numind ambele dosare "problematice".

De notat faptul ca Basham a mai scris cu alte doua ocazii despre dosarul lui Dan Adamescu, de fiecare data lansand acuze la adresa procurorilor.

Astfel, in 2 noiembrie 2014, Basham publica un articol in ziarul rus Pravda in care scria ca Dan Adamescu este "aparent persecutat politic", potrivit Hotnews.

Iar in ianuarie 2015, Basham a revenit asupra temei, scriind ca dosarul lui Adamescu "este cea mai tangibila demonstratie ca atasamentul actualei conduceri politice a Romaniei fata de statul de drept si independenta justitiei este iluzoriu".

Patrick Basham s-a facut remarcat pentru prima oara in mediul public din Romania in 2013, cand a publicat o opinie elogioasa despre Victor Ponta, pe care il compara la acea vreme cu Tony Blair, capabil sa transforme Romania intr-un "tigru al Balcanilor".

De notat ca autorul articolului anti-DNA a scris in 2011 un studiu intitulat "Beneficiile sociale ale industriei de jocuri de noroc", in care sustine ca "pariurile au un beneficii sociale semnificative ca forma de recreere si entertainment... Oamenii vor sa se bucure de libertatea si asta include dreptul de a face ce vor cu banii lor. Regulatorii pietei trebuie sa tina cont ca, pe langa intruziunea in drepturile pariorilor, prohibitia submineaza reponsabilitatea individuala".

De asemenea, Basham a fost acuzat ca a sustinut pozitia producatorilor de tutun si a gigantilor din industria alimentara in schimbul unor sponsorizari (sursa).

Patrick Basham mai vorbeste, in articolul in cauza, despre “ascensiunea statului procurorilor”, despre care spune ca “ii ameninta” chiar pe cei din sistem.

In noiembrie, un fost procuror de top, Alina Bica, numita de premierul Ponta la sefia DIICOT, a fost arestata sub acuzatii de luare de mita”, arata Basham.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22