Pe aceeași temă
- despre masa critică necesară unei schimbări la vârful Guvernului - ”Este foarte clar că tensiunea actuală din PSD nu s-a găsit niciodată în interiorul acestui partid. (...) Parte din colegii noștri sunt cei care au declarat foarte clar că susțin actuala guvernare și sunt alături de actualul președinte de partid și parte din colegii mei care spun că situația nu poate continu. Unii dintre aceștia merg chiar până la a cere demisia președintelui partidului, iar alții cer o analiză foarte clară și o schimbare a comportamentului la nivel de vârf în interiorul PSD-ului.”
- despre modificările actuale la Codul Penal și la zona de amnistie și grațiere - ”Cred că grațierea nu va trece deloc prin Parlament și nu va ajunge să treacă. În ceea ce privește Codurile penale, cred că ele ar trebui modificate. Eu am spus în nenumărate rânduri că ar trebui redefinite câteva dintre infracțiunile prevăzute în Codul Penal și în Codul de Procedură Penală astfel încât să fie foarte clare și să nu lăsăm loc de interpretare. O interpretare care a dus de-a lungul timpului și la câteva abuzuri. Codurile penale ar trebui să fie foarte atent dezbătute și modificate acolo unde este cazul, nu în mare parte și fără niciun fel de responsabilitate, zic eu. În ceea ce privește legile Justiției, consider că și acolo ar trebui făcute câteva modificări. Este punctul meu de vedere și eu susțin acele modificări. Nu pot fi de acord însă cu modificările actuale la Codul Penal și la zona de amnistie și grațiere. (...) Vreau să amintesc aici că modificările de Coduri au trecut în prima fază foarte strâns, cu votul parlamentarilor de la minorități și votul parlamentarilor UDMR. În momentul de față, având în vedere presiunea pusă pe deputații minorităților și pe ceilalți colegi ai mei, cred că mulți dintre ei se vor gândi de două ori când vor vota aceste modificări.
- despre conflictul lui Dragnea cu Gabriela Firea - ”Eu, acum, cu certitudine îi dau dreptate Gabrielei Firea. Nu în totalitate, nu pot să știu dacă a fost sau nu urmărită, sunt și alte afirmații făcute de ea. Sunt de acord însă că, în actuala formulă, PSD-ul nu mai poate continua. Ceea ce se reproșează de către membrii noștri, cel puțin din zona din care vin eu – Banat, Ardeal și nordul Maramureșului, este exact acest lucru. Cred că actualul președinte (Dragnea – n.r.) ar trebui să-și analizeze foarte bine poziția pe care va dori să o ocupe – președinte de Cameră, președinte de partid. Este foarte greu să ocupi în ansamblu totul – partid, Guvern și Parlament.
- PSD în cădere liberă din cauza lui Dragnea - ”nu pot să fiu de acord cu afirmațiile unor colegi de-ai mei, care spun că PSD a crescut doar datorită lui Liviu Dragnea. PSD-ul a crescut datorită unei strategii care a fost girată să zicem și pusă în aplicare de Liviu Dragnea. Este foarte greu să spunem că un lider a dus doar el în sus partidul. Însă după alegerile din 2016, eu am convingerea că PSD-ul se îndreaptă spre 20% procente scădere în fiecare localitate. Dacă, de exemplu, într-o localitate a avut 30%, în momentul de față partidul se îndreptă acum în respectiva localitate spre un 23 – 24%. Dacă la nivel de ansamblu partidul a avut 45 de procente, în momentul de față are cu vreo 9% sub partid. Acolo cred eu că ne găsim din sondajele pe care le vedem și din comunicarea pe care o avem cu oamenii, cu parte dintre votanții noștri, cu prietenii, cu părinții, cu toți cei din jurul nostru.”
interviul integral pe cetateanul.net
Background
Tudose, de partea Gabrielei Firea în conflictul cu Dragnea: Are dreptate. Spune adevărul
Fostul premier Mihai Tudose a declarat vineri, într-un interviu acordat publicației ”Obiectiv Vocea Brăilei”, că lucrurile nu se vor așeza de la sine în PSD "atâta timp cât unii nu spun, alţii nu ascultă pe cei care totuşi spun ceva". Tudose, s-a declarat de partea lui Firea în războiul cu Dragnea: ”Firea are dreptate, spune adevărul”, a declarat el.
Tudose a explicat și care sunt problemele din partid: ”lipsa de dialog şi acceptare a faptului că pot exista şi alte opinii sau abordări ale unor probleme interne de partid sau asupra unor evenimente. În ianuarie, dl Bădălău, preşedinte executiv la acea dată, a supus atenţiei CEx-ului o serie de probleme. Un demers elegant, făcut cu bună credinţă. Nu a fost nicio reacţie a conducerii. Dna Andronescu a dorit să pună în dezbatere internă un set de probleme şi soluţii în cadrul Congresului. Nu a avut ocazia, nereuşind să ia cuvântul. Aceste situaţii lasă urme. Şi, aşa cum am mai declarat, nu putem susţine că totul e perfect şi nu există nici o problemă. Iar atâta timp cât unii nu spun, alţii nu ascultă pe cei care totuşi spun ceva, lucrurile nu se vor aşeza de la sine”.
De altfel, întreaga organizație județeană a PSD Brăila, unde este membru Tudose, a lansat critici la adresa lui Liviu Dragnea și s-a declarat solidară cu fostul premier. Mai mult, Mihai Tudose și-a anunțat candidatura pentru șefia organizației, lucru care i-ar asigura un loc în Comitetul Executiv unde se va tranșa conflictul din PSD.
El explică de ce nu a intervenit în CEx în favoarea lui Firea, așa cum a fost acuzat: pentru că nu face parte din CEx.
" (...) eu nu sunt mebru CEx . Din CEx fac parte preşedinţii de organizaţii şi membrii Biroului Permanent (vicepreşedinţii PSD). Astfel eu nu aveam cum să-mi exprim punctul de vedere în interiorul CEx.
Am făcut acest lucru prin declaraţii publice, la presa prezentă la CEx-ul de la Neptun.
Şi nu este vorba de poziţionarea de partea cuiva ci de poziţionarea în favoarea aflării adevărului.
În acest caz, eu cred că dna Firea are dreptate, că spune adevărul", a spus Tudose în interviul acordat Obiectiv - Vocea Brăilei.
Fostul premier acuza lipsa dialogului în PSD și faptul că pot exista opinii și abordări diferite, așa cum a fost cazul scrisorii Ecaterinei Andronescu, a lui NIcolae Bădălău:
"În ianuarie, dl Bădălău, preşedinte executiv la acea dată, a supus atenţiei CEx-ului o serie de probleme. Un demers elegant, făcut cu bună credinţă.
Nu a fost nicio reacţie a conducerii.
Dna Andronescu a dorit să pună în dezbatere internă un set de probleme şi soluţii în cadrul Congresului. Nu a avut ocazia, nereuşind să ia cuvântul. Aceste situaţii lasă urme. Şi, aşa cum am mai declarat, nu putem susţine că totul e perfect şi nu există nici o problemă. Iar atâta timp cât unii nu spun, alţii nu ascultă pe cei care totuşi spun ceva, lucrurile nu se vor aşeza de la sine", a spus fostul premier.
Un deputat PSD demisionează din cauza autocrației lui Dragnea în PSD, altul îi cere demisia
Mihaela Hunca acuză PSD că duce o luptă „absurdă, fără argumente și fără folos pentru cetățeni, cu toată lumea care i se opune” și susține că nu se mai regăsește în viziunea actuală a partidului.
„Am intrat în politică în anul 2000. A fost o decizie bine cumpănită, o decizie pe care am luat-o considerând că doar printr-o astfel de implicare aș fi putut contribui eficient la profesionalizarea și dezvoltarea în primul rând a sistemului din care proveneam și pe care l-am reprezentat mereu, sistemul de învățământ.
Am ales social-democrația. Și social-democrată sunt și astăzi. Dar social-democrația în care cred eu, bazată pe valori autentice, pe meritocrație și pe competență nu se mai regăsește astăzi în PSD, fiindcă PSD, din motive ce nu pot să le înțeleg, și-a uitat și menirea, și ideologia.
Am sperat, vreme de doi ani, că este doar o etapă de reconstrucție a partidului, am subliniat constant că drumul ales se abate de la proiectul pe care l-am propus românilor, mi-am exprimat nemulțumirea în fața autocrației care începe să definească exprimarea partidului. Toate aceste inițiative colegiale au fost lipsite de efect.
Nu pot accepta sintagma ”două Românii”, nu pot accepta scindarea societății, sunt împotriva oricărei bătălii fratricide și cred cu tărie că rolul celor aflați la guvernare este să fie în slujba tuturor românilor. Din păcate, unicul demers politic al conducerii partidului este acum o luptă absurdă, fără argumente și fără folos pentru cetățeni, cu toată lumea care i se opune.
Nu pot merge mai departe alături de această viziune. Și, fiindcă mulți alegători m-au învestit cu încredere pentru a-i reprezenta, nu voi alege să mă ascund în spatele biroului, bucurându-mă cu egoism de privilegii, ci voi încerca să dau viață, cu responsabilitate, tuturor inițiativelor pe care mi le-am asumat în campania electorală.
Vreau, de asemenea, să le mulțumesc foștilor mei colegi – mulți dintre ei, oameni minunați – pentru tot sprijinul și prietenia pe care mi le-au acordat în cele aproape două decenii de colaborare și să le urez succes acelora dintre ei care încă mai gândesc și simt social-democrat. Poate vor reuși să aducă partidul în matca sa firească”, a scris Mihaela Hunca pe Facebook.
Deputatul PSD Răzvan Rotaru spune că nu va demisiona din PSD, dar că va încerca să lupte din interior pentru reformarea partidului.
„Nu am fost niciodată consultaţi. Nu am fost niciodată luaţi în seamă. S-a trecut peste noi ca şi parlamentari.
Eu am mai tras un semnal de alarmă mai demult. Nu a vrut nimeni să mă bage în seamă.
Cred că trebuie să ţină cont şi de sfaturile noastre, de ideile noastre, pentru că nu suntem totuşi luaţi de pe stradă. Suntem parlamentari PSD, avem o vechime în partid foarte îndelungată, am făcut multe pentru acest partid şi nu sunt de acord să fiu batjocorit, umilit de către o parte din colegii mei. (...)
Nu mă gândesc la o plecare din partid. Eu mă gândesc să rămân în partid să mă lupt cu cei care nu vor binele partidului, care urmăresc mai mult interesul personal.
De aceea, voi face tot ce stă în puterile mele pentru a reuşi să repun partidul şi la nivel de Botoşani şi, alături de ceilalţi colegi, la nivel de ţară, acolo unde îi este locul”, a afirmat Rotaru, miercuri, pentru Agerpres.
În acelaşi timp, acesta s-a arătat solidar cu primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, aflată în divergenţă cu conducerea partidului.
„Susţin şi demersul doamnei Gabriela Firea, pentru că nu se mai poate cu atâtea lucruri care se întâmplă în interiorul partidului şi, dacă nu vom aplica rapid o strategie să schimbă anumite lucruri, vom avea de pierdut cu toţii”, a adăugat Răzvan Rotaru.
Și deputatul PSD de București, Mihăiță Vîrză, care a declarat vineri seară că își exprimă deplina solidaritate cu primarul general.
“Am citit scrisoarea doamnei primar general Gabriela Firea şi, în calitate de deputat ales în circumscripţia electorală 42 a municipiului Bucureşti, având în vedere necesitatea urgentă de dezvoltare urbanistică şi a infrastructurii Capitalei, îmi exprim deplina solidaritate cu primarul general Gabriela Firea. Are perfectă dreptate când spune că marile proiecte ale Capitalei trebuie să aibă sprijin politic şi guvernamental: Centura Bucureşti, problema preluării ELCEN de către RADET, Spitalul Metropolitan, preluarea unităţilor militare dezafectate pentru a construi cămine pentru studenţi şi seniori, salba de lacuri din jurul Capitalei, pentru a se investi. Proiecte care ar aduce fluidizarea traficului şi îmbunătăţirea vieţii bucureştenilor în general stagnează, deşi domnia sa a făcut eforturi repetate pentru ca Primăria Capitalei să le administreze”, arată Mihăiţă Vîrză într-o declaraţie transmisă Agerpres.
Cu doar câteva ore înainte, primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, s-a poziționat și el de partea Gabrielei în conflictul intern din PSD, spunând că oamenii care ies să protesteze în Piața Victoriei o fac pentru că și-au pierdut speranța și asta ”din cauza unor ticăloşi care nu-şi fac treaba sau şi-o fac prost”
Întrebat de Agerpres cum vede situația conflictuală din interiorul partidului, baronul PSD de Vrancea, Marian Oprișan, a evitat să se pronunțe tranșant pentru o tabără sau alte, dar a lăsat să se înțeleagă că se distanțează de Liviu Dragnea.
“Miza acest joc nu este Liviu Dragnea, dacă pleacă sau dacă rămâne… Miza este România, miza este programul de guvernare al guvernului PSD, care trebuie dus la capăt în beneficiul cetăţenilor României, miza este ca noi ca români să ne ridicăm odată din genunchi, în aşa fel încât resursele acestei ţări să fie ale românilor şi în beneficiul lor, nu ale străinilor”, a declarat Oprişan.
Consilierii generali ai PSD din Primăria Capitalei și-au manifestat public susținerea pentru Gabriela Firea, prin intermediul unei scrisori deschise
”Noi nu suntem masă politică de manevră, ci suntem aici pentru a ne face datoria față de bucureșteni. Prin urmare, Dna Primar General se poate baza pe voturile noastre, ca și până acum, pentru toate proiectele benefice pentru orașul nostru și pentru locuitorii săi”, arată mesajul consilierilor generali PSD.
În aceeași zi, trei parlamentari PSD de Ilfov, organizație condusă de Gabriela Firea, s-au poziționat, prin declarații publice făcute site-ului știripesurse.ro, de partea acesteia.
Corina Bogaciu, deputat: ”Cu siguranță că o susțin pe doamna Firea, în tot ceea ce face (…) Deci eu susțin absolut întreg demersul doamnei Firea. Mi se pare un demers democratic”.
Emanuel Botnariu, senator: ”Deci eu o susțin pe doamna Gabriela Firea o mie la sută, pentru că PSD este cel mai pare partid social-democrat din Europa și noi nu vrem să fim conduși dictatorial” .
Cătălin Zamfira, deputat: ”Da, o susțin 100% pe doamna Firea, inclusiv în chestiunea demisiei domnului Dragnea. Absolut că o susțin pe doamna Firea”.
Potrivit sursei citate, Firea are și susținerea primarilor PSD din Ilfov. Printre susținători se numără: Iacob Petre-oraș Popesti Leordeni, Ivan Marian- oraș Pantelimon, Petre Gheorghe-com 1Decembrie, Pretorian Cristian- Balotesti, Oancea Marian-Snagov, Covrigea Gheorghe- Berceni, Marin Ionuț -Copăceni, Condu Stefan-Dobroesti, Costache Constantin- viceprimar Voluntari si ceilalți viceprimari PSD din Ilfov.
De altfel, întreaga organizație PSD Ilfov a transmis un mesaj de disociere de liderul partidului Liviu Dragnea pe care îl acuză de conducere discreționară și de faptul că duce o politică a pumnului în gură.
”Organizația PSD ILFOV își exprimă susținerea pentru președintele său ales statutar, doamnă GABRIELA FIREA! Spunem NU conducerii discreționare a unui singur om, spunem NU politicii pumnului în gură adus argumentelor susținute de cei care nu se află în cercul apropiaților domnului Dragnea, spunem NU dezinformării și manipulării în scopuri personale!”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a PSD Ilfov.
În tabăra anti-Dragnea sunt și lideri cu greutate ai PSD: Niculae Bădălău și Ecaterina Andronescu, vicepremierul Paul Stănescu, baron PSD de Olt.
Victor Ponta s-ar fi întâlnit cu circa 22 de primari bănățeni din PSD, dar și cu trei consilieri municipali ai formațiunii. Surse din cadrul formațiunii social-democrate au explicat pentru pressalert.ro că primarii s-au plâns de proasta colaborare cu autoritățile centrale, dar și de modul în care este implementat la nivel local Programul Național de Dezvoltare Locală II.
Situația din PSD ar putea fi tranșată până la finalul acestei luni în cadrul unui nou Comitet Executiv.
De sâmbătă, de la ședința Comitetului Executiv al PSD, vicepreședintele Gabriela Firea, șefă a organizației București a PSD și primar general al Capitalei a pornit o întreagă serie de atacuri împotriva președintelui PSD Liviu Dragnea, căruia i-a cerut să facă un ”pas în lateral” de la conducerea partidului.
Conflictul dintre cei doi a fost declanșat de faptul că ministrul de Interne Carmen Dan, om de încredere al lui Liviu Dragnea, a încercat, prin declarațiile sale și ale subordonaților, să arunce responsabilitatea represiunii Jandarmeriei din 10 august asupra prefectului Speranța Cliseru, fostă consilieră a Gabrielei Firea și om de casă al familiei Firea-Pandele.
Firea a acuzat-o pe Carmen Dan că-i interceptează convorbirile, că a ”spionat” corespondența Speranței Cliseru și că a folosit pentru asta serviciul secret intern. Firea a spus sâmbătă că ministrul de Interne Carmen Dan a venit pregătită în şedinţa CEx PSD cu hârtii care reprezentau discuţii private pe WhatsApp, după ce în urmă cu un an a recunoscut că are discuţii, de pe aceeaşi aplicaţie, ale unui senator şi că sunt uşor de interceptat.
"Doamna ministru a scos dintr-un dosar, deşi nu cred că avea de unde să ştie ce voi spune eu, decât dacă îmi urmăreşte corespondenţa, probabil, a scos nişte foi că sunt xeroxuri convorbiri private dintre doamna prefect şi un secretar de stat. Am întrebat ”Doamna ministru, ne spionaţi? Ne urmăriţi? Ne controlaţi mesajele, WhatsApp-urile?” A întors atunci discuţia şi a spus că domnul secretar de stat i-a pus la dispoziţie. I-am spus că ”dumneavostră mi-aţi spus acum un an să am grijă ce transmit pe WhatsApp pentru că dumneavoastră aveţi whatsapp-urile unui senator din Bucureşti şi să fiu precaută şi atentă”. dacă la acest nivel am ajuns. Noi ne luptăm cu statul paralel, dar parte din statul paralel e pe lângă noi, cu o doamnă ministru de Interne care vine la Comitetul Executiv pregătită în apărarea sa cu nişte mesaje private", a declarat apoi Gabriela Firea, la România TV.
DGPI a ieșit public cu un comunicat și a negat că ar fi făcut interceptările cu care a venit Carmen Dan la ședința de sâmbătă a PSD.
Înlăturarea lui Tudose din funcția de premier a fost făcută tot după un conflict cu ministrul Carmen Dan, când Tudose a acuzat-o pe Dan de minciună și i-a cerut demisia. Dan fusese acuzată atunci că a profitat de scandalul polițistului pedofil pentru a putea face epurări politice la conducerea Poliției.