Un fost procuror de la DNA Ploiești, acuzat de represiune nedreaptă împotriva Andreei Cosma

Laurentiu Gheorghe | 23.03.2019

Împotriva unui fost procuror de la DNA Ploiești, Alfred Savu, Secția specială de investigare a magistraților a deschis un dosar de represiune nedreaptă împotriva unui notar public.

Pe aceeași temă

În comunicatul Secției speciale se spune că un fost procuror de la DNA Ploiești a fost pus sub urmărire penală sub acuzația de represiune nedreaptă împotriva unui notar public, căruia i-ar fi deschis dosar penal în 2015, deși știa că este nevinovat.

Surse judiciare citate de G4Media indică faptul că procurorul este Alfred Savu, de la DNA Ploiești, iar notarul public de care se face vorbire și căruia i-a deschis dosar penal este deputatul PSD, Andreea Cosma.

În 2015, Savu a trimis-o pe Andreea Cosma în judecată în dosarul Ciuperceasca. Anul trecut, în decembrie, Cosma a fost condamnată la patru ani de închisoare cu executare în respectivul dosar. Sentința nu este definitivă, motiv pentru care în faza de apel acțiunea Secției speciale împotriva procurorului Savu ar putea-o avantaja pe Andreea Cosma.

Comunicatul integral al Parchetului general:

Procurorii din cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale față de un procuror, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de represiune nedreaptă prev. de art. 283 alin. 1 Cod penal, constând în aceea că, în calitate de procuror de caz a instrumentat un dosar al D.N.A. – ST Ploieşti și, cu intenţie, a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă un notar public, iar ulterior, prin rechizitoriul din data de 23.12.2015 a dispus sesizarea instanţei de judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, deși ar fi știut că notarul public este nevinovat.

Suspectul ar fi încălcat obligația de stabilire a vinovăției în funcție de ansamblul probator administrat, existând suspiciunea că nu ar fi analizat situația de fapt sub toate aspectele și nu ar fi administrat mijloace de probă atât în apărare, cât și în acuzare.

La data de 22 martie 2019 a fost adusă la cunoștința suspectului efectuarea în continuare a urmăririi penale.

Precizăm că efectuarea în continuare a urmăririi penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate în nicio situație să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

****

Ziarul Curentul merge mai departe și, citând surse judiciare, scrie că procurorul Adina Florea de la Secția specială ar vrea să-i pună sub acuzare și pe judecătorii Curții Supreme, Valentin Șelaru și Francisca Vasile care au decis în completul de trei, judecătorul Daniel Grădinaru optând pentru achitare, să o condamne pe Andreea Cosma la 4 ani de închisoare cu executare.

Infracțiunea de represiune nedreaptă este prevăzută în articolul 283 Cod Penal, și este pedepsită pentru procurori cu până la 3 ani de închisoare iar pentru judecători cu până la 10 de închisoare.

Conform art. 283 Cod penal, represiunea nedreaptă este: (1) Fapta de a pune în mişcare acţiunea penală, de a lua o măsură preventivă neprivativă de libertate ori de a trimite în judecată o persoană, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică

(2) Reţinerea sau arestarea ori condamnarea unei persoane, ştiind că este nevinovată, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

Andreea Cosma a fost trimisă în judecată de DNA alături de fostul președinte al CJ Prahova din perioada 2004-2008, Florin Anghel, pentru vânzarea subevaluată a cazărmii Ciuperceasca prin care s-a produs un prejudiciu calculat de specialiști la 18.694.990,34 lei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22