Uniunea Europeană de Televiziune îi cere premierului Cioloș să salveze urgent TVR

Iulian Popescu | 02.03.2016

Directorul General al Uniunii Europene de Radio şi Televiziune (European Boradcasting Union - EBU), Ingrid Deltenre, i-a trimis o scrisoare premierului Dacian Cioloş în care îi cere să intervină urgent pentru a salva Televiziunea Română.

Pe aceeași temă

 

Directorul general al EBU îşi  exprimă îngrijorarea privind situaţia în care se află Televiziunea Română şi cere "intervenţia urgentă pentru salvarea acestei importante instituţii democratice".

 

În document se arată că managementul actual interimar nu poate iniţia reforme strategice. "Pentru prima dată în istoria sa, TVR nu va putea să transmită unul dintre cele mai mari evenimente ale anului - EURO 2016. Singura opţiune pentru români este să urmărească secvenţe din meciuri pe canalele TV cu plată."

 

"Noi, cei de la European Boradcasting Union, am făcut tot ce am putut pentru a ajuta TVR prin reeşalonarea datoriilor, dar încă ni se datorează 15 milioane de euro", notează oficialii EBU, citați de Știri TVR.

 

Ei amintesc că au fost trimise scrisori către cei care au condus anterior instituţia şi către autorităţile române, dar situaţia s-a înrăutăţit.

 

"Criza TVR nu ar mai trebui ignorată şi se impun  decizii urgente privind viitorul acestei instituţii", arată directorul general al EBU.

 

Conducerea EBU subliniază că este nevoie de reforme cuprinzătoare şi de o legislaţie nouă care să răspundă tuturor întrebărilor privind finanţarea sustenabilă a serviciului public de televiziune în baza propunerilor înaintate de TVR.

 

EBU salută dezbaterea de la Parlament privind situaţia TVR şi faptul că guvernul este dispus să sprijine deciziile legislative, luând în considerare garantarea  împrumuturilor de care TVR are nevoie pentru a-şi continua activitatea.

 

"Avem încredere că guvernul va lua măsuri urgente pentru a preîntâmpina prăbuşirea TVR şi pentru a asigura cadrul legal şi financiar, astfel încât serviciul public de televiziune să-şi poată aduce contribuţia în societate", se arată în finalul scrisorii semnate de Ingrid Deltenre.

 

Datele arată că situația este critică la TVR. Estimările pentru 2015 indică: venituri de 492 de milioane de lei, cheltuieli de 484,8 milioane de lei, un profit anual de 7,1 milioane de lei și o pierdere cumulată de 688,9 milioane de lei. Veniturile, cheltuielile și pierderea cumulată sunt toate în scădere.


În ce au fost direcționați banii TVR, în 2015:

  • plati datorii istorice: 14,5 milioane de euro, adica 20% din total
  • plati cheltuieli curente: 49,3 milioane euro (68%), din care 35 milioane euro plati cu salariile (50%)
  • plati pentru programe si licente: 3,8 milioane de euro (doar 5,4%), in conditiile in care, potrivit Irinei Radu, un procent mai adecvat pentru ca televiziunea sa creasca in ochii telespectatorilor ar fi de circa 20%
  • plati pentru studiouri teritoriale: 1,5 milioane de euro (2%)
  • investitii: 0,5%
  • titluri executorii: 3%


Propuneri pentru creșterea veniturilor:

  • aducerea taxei TV la nivelul anului 2003 (de la 4 lei la 4,5 lei/luna persoana fizica) - potrivit Irinei Radu, nu este de asteptat sa existe cresteri importante ale valorii taxei in aceasta perioada
  • eliminarea regulilor prin care TVR poate sa emita publicitate doar 8 minute/ora, mult mai putin decat posturile comerciale
  • reintroducerea scutirilor de TVA pentru drepturile de difuzare filme, competitii, abonamente la agentii internationale de stiri
  • cresterea numarului platitorilor de taxa TV
  • excluderea alocatiei bugetare din baza de calcul a sumelor datorate organismelor de gestiune colectiva a drepturilor de autor
  • plafonarea comisionului de colectare a taxei TV, perceput de distribuitorii de electricitate
  • eliminarea masurilor discirminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22