Uniunea Europeana sa fie pregatita pentru starea de urgenta, daca Grecia intra in incapacitate de plata, sustine comisarul pentru Economie

T.d. | 15.06.2015

Pe aceeași temă

Un comisar european atrage atentia ca Uniunea Europeana trebuie sa aiba in vedere declansarea “starii de urgenta” in eventualitatea intrarii Greciei in incapacitate de plata.

In conditiile in care negocierile dintre Atena si creditorii internationali – Comisia Europeana, Banca Centrala Europeana si Fondul Monetar International – au intrat intr-un nou blocaj, comisarul UE pentru Economie si Societate Digicata, Guenther Oettinger, a atras atentia asupra unui scenariu-limita.

"Trebuie să elaborăm un plan de urgenţă pentru că Grecia ar urma să ajungă într-o stare de urgenţă", a spus Guenther Oettinger, citat de Reuters, transmite Mediafax.

"Sursele energetice, salariile şefilor poliţiei, resursele medicale şi produsele farmaceutice trebuie asigurate", a mai spus oficialul comunitar.

Duminica, vicecancelarul german a atras atentia ca timpul curge in defavoarea Greciei.

Intr-un editorial publicat in revista Bild, Sigmar Gabriel a subliniat ca Berlinul nu vrea ruperea zonei euro, dar a precizat ca timpul trece iar Atena nu este favorizata de aceasta situatie. Europenii incep sa-si piarda rabdarea, a punctat Gabriel.

CITESTE SI: Bloomberg: Trei scenarii posibile in cazul Greciei: Acceptarea austeritatii, ramanerea formala in zona euro si catastrofa falimentului

Premierul grec Alexis Tsipras a precizat, vineri, ca e gata sa accepte "un compromis dificil", doar daca va reusi sa incheie "un acord viabil" cu creditorii tarii, UE si FMI. 

"Poporul grec a avut incredere in noi, asa ca trebuie sa luam decizii importante si sa gestionam chestiuni dificile", a spus prim-ministrul, subliniind ca "nimeni nu credea ca situatia va fi usoara".

Tsipras a avertizat ca, "daca Europa doreste divizarea si continuarea supunerii, tine de noi sa refuzam si sa spunem un mare NU, luptand pentru demnitatea poporului si suveranitatea noastra nationala".

Economia elena trebuie sa ramburseze catre FMI 1,6 miliarde de euro pana la 30 iunie. Acest lucru ar debloca ultima transa in valoare de 7,2 miliarde de euro, in cadrul actualului plan de asistenta financiara, in valoare totala de 240 de miliarde de euro.

Atena se confrunta cu o datorie totala de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% catre state din zona euro si catre FMI.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22