Uniunea Judecătorilor avertizează: Așteptăm deciziile privind relația servicii - justiție

Iulian Popescu | 19.01.2016

Uniunea Națională a Judecătorilor nu este mulțumită de răspunsul Președinției potrivit căruia nu există oameni ai serviciilor printre magistrați și așteaptă publicarea acestor decizii şi a documentelor oficiale pe care se întemeiează concluzia CSAT.

Pe aceeași temă

 

În caz contrar, spune judecătorul Dana Gîrbovan, preşedinte al Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), asociația va lua în considerare posibilitatea actionarii CSAT în judecată, pentru că aceste hotărâri în baza cărora serviciile secrete sunt implicate în justiţie să devină publice.

 

Administratia prezidentiala a anuntat luni, intr-un comunicat, ca, in urma verificărilor facute s-ar fi constatat ca nu exista lucrători operativi printre magistrati:

"Din dispoziţia Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, în anul 2015, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a verificat, în conformitate cu prevederile art. 7, alin. (3) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, republicată, prin instituţiile abilitate, la solicitările Consiliului Superior al Magistraturii şi ale Ministrului Justiţiei, veridicitatea declaraţiilor judecătorilor, procurorilor, magistraţilor-asistenţi, personalului de specialitate juridică asimilat acestora şi personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, în sensul că cei în cauză nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii

 

În urma verificărilor efectuate de către instituţiile abilitate, s-a constatat că judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii.

 

Rezultatele verificărilor au fost comunicate atât Consiliului Superior al Magistraturii, cât şi Ministerului Justiţiei, în funcţie de instituţia care a solicitat efectuarea acestora."

 

UNJR, nemulțumit

 

Uniunea Judecătorilor este nemulțumită, răspunsul CSAT fiind neconvingător:

”Aşteptăm publicarea acestor decizii şi a documentelor oficiale pe care se întemeiează, pentru a vedea pe ce perioada de timp au fost făcute verificările şi care au fost serviciile secrete vizate de aceste verificări.

Reamintesc pe această cale Preşedinţiei României şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării că nici până azi nu a răspuns solicitării UNJR de a face publice deciziile CSAT „referitoare la relaţia dintre serviciile secrete ale statului cu justiţia, precum şi atribuţiile acestor servicii în domeniul combaterii infracţionalităţii, inclusiv în ceea ce priveşte combaterea corupţiei şi lupta împotriva crimei organizate.

Nu se poate vorbi despre o normalitate democratică în România până când relaţia servicii secrete – justiţie nu e perfect transparenţă. Preşedinţia a depăşit deja termenul legal de a răspunde solicitării noastre de comunicare a acestor decizii CSAT.

Dacă nu vom primi răspuns nici în următoarele zile, vom lua în considerare posibilitatea actionarii CSAT în judecată, pentru că aceste hotărâri în baza cărora serviciile secrete sunt implicate în justiţie să devină publice.

Dreptul la un proces echitabil şi o justiţie independenţa este recunoscut şi garantat de Constituţie pentru fiecare cetăţean al acestei ţări. Acest drept nu poate fi efectiv garantat atâta vreme cât există posibilitatea unor influenţe sau implicări în actul de justiţie ale serviciilor secrete, în baza unor decizii care sunt secrete”, scrie Dana Gîrbovan.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22