Universitatea din Bucuresti reactioneaza fata de Ordonanta privind PLAGIATUL: Consideram astfel de modificari NEDEMOCRATICE si DAUNATOARE sistemului de invatamant

T.d. | 07.01.2015

Pe aceeași temă

Universitatea din Bucuresti (UB) si-a exprimat pozitia fata de Ordonanta privind modificarea Legii Educatiei. Institutia de invatamant superior critica aceasta initiativa care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la titlu printr-o simpla solicitare catre Ministerul Educatiei, potrivit Hotnews.

"Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor", anunta Universitatea, intr-un comunicat de presa.

Guvernul Ponta a adoptat pe 29 decembrie 2014 o Ordonanta de Urgenta care stabileste, printre altele, ca persoanele cu titlul stiintific de doctor pot sa renunte fara sa dea explicatii la acest titlu. Aceasta modificare legislativa nu a fost pusa in dezbatere publica, iar publicul a aflat de ea in momentul in care a aparut pe agenda sedintei de guvern, cu putin timp inainte sa fie adoptata.

Posibilitatea ca un doctor sa renunte la titlu a fost introdusa in lege la 2 saptamani dupa ce premierul Victor Ponta a anuntat ca renunta la titlul de doctor, desi la acea data nu avea cadru legal pentru asa ceva.

UB s-a autosesizat in 2012 cu privire la acuzatiile de plagiat aduse premierului Victor Ponta. Universitatea a constatat atunci ca seful Executivului a plagiat in teza sa de doctorat sustinuta la Facultatea de Drept. In 16 decembrie 2014, Ponta instiinta Universitatea din Bucuresti ca renunta la titlul de doctor in Drept.

Seful executivului si-a argumentat la acel moment decizia de a renunta la titlu prin faptul ca "de astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica".

Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, a anuntat apoi ca a modificat legea astfel incat o persoana sa poata renunta la orice titlu stiintific, fara repercusiuni si fara sa fie nevoie sa-si motiveze gestul. Ministrul a anuntat ca a facut aceasta modificare dupa ce a primit solicitare din partea unei singure persoane. 

In 7 ianuarie 2015, Universitatea din Bucuresti a reactionat public fata de ordonanta de urgenta fara precedent, printr-un comunicat de presa.
 

Comunicatul integral al UB:

"Universitatea din Bucuresti isi exprima public dezacordul fata de prevederea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2014 care permite detinatorilor unui titlu stiintific sa renunte la titlul in cauza printr-o simpla solicitare adresata Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice.

Posibilitatea renuntarii de catre detinator la un titlu stiintific va genera un precedent ce arunca in derizoriu procesul educational si promoveaza un comportament iresponsabil si lipsit de etica fata de studiile universitare. Consideram ca articolul I punctul 12 al OUG 94/2014 destabilizeaza educatia superioara prin alternativa ca detinatorul unui titlu stiintific sa se sustraga, din motive subiective, unui angajament institutional obiectiv, care a angrenat un intreg ansamblu de resurse umane si financiare.

Universitatea din Bucuresti considera ca aceasta prevedere a ordonantei de urgenta creeaza premise care favorizeaza eludarea procedurilor de investigare de catre organismele abilitate (comisiile de etica ale universitatilor, Consiliul National de Etica etc.) a lucrarilor asupra carora planeaza suspiciuni referitoare la buna conduita in cercetarea stiintifica. In plus, o astfel de reglementare poate aduce grave prejudicii in practica eticii cercetarii.

Ca si in cazul modificarilor anterioare ale Legii Educatiei Nationale, Universitatea din Bucuresti isi exprima surprinderea privind faptul ca universitatile nu au fost consultate in privinta elaborarii acestei ordonante de urgenta.

Pe aceasta cale, Universitatea din Bucuresti isi reafirma dorinta de a contribui, nu numai prin activitatea specifica, ci si prin nivelul inalt de expertiza si de calificare academica de care dispune, la conturarea unor politici publice care sa serveasca cresterii calitative a educatiei in Romania. Consideram nedemocratice si daunatoare sistemului de invatamant modificarile masive si repetate ale Legii Educatiei Nationale, lege organica, prin Ordonante de Urgenta, fara o dezbatere publica prealabila a modificarilor propuse si fara consultarea prealabila a institutiilor marcante de invatamant, cum este Universitatea din Bucuresti.

Nu in ultimul rand, Universitatea din Bucuresti mentioneaza ca va face uz de toate parghiile oferite de lege pentru ca art. I pct. 12 al OUG 94/2014, referitor la posibilitatea renuntarii la titlurile stiintifice, sa nu isi produca efectele.

In acest sens, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Avocatului Poporului, care, prin atributiile ce ii sunt conferite, poate sesiza Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a legilor si ordonantelor.

In mod evident, in cazul in speta a fost incalcat art. 115 alin. 4 din Legea fundamentala a tarii, care precizeaza fara echivoc ca 'Guvernul poate adopta ordonante de urgenta numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta din cuprinsul acestora'.

Cu toate acestea, crearea in mod artificial a cadrului legal care sa permita detinatorului unui titlu stiintific sa renunte la acest titlu nu reprezinta o situatie extraordinara, a carei reglementare sa nu poata fi amanata. Acesta este si motivul pentru care in cuprinsul OUG 94/2014 nu se regaseste justificarea ceruta de textul constitutional.

Totodata, Universitatea din Bucuresti urmeaza sa se adreseze Parlamentului Romaniei cu solicitarea expresa de a nu adopta completarea art. 168 din Legea educatiei nationale prin introducerea art. 7 1.

Aceste demersuri vor fi initiate de Universitatea din Bucuresti cu scopul de a contribui la consolidarea si dezvoltarea unui sistem national de invatamant care sa promoveze formarea si sprijinirea valorilor autentice din toate domeniile de activitate.


Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
Rector, Universitatea din Bucuresti
Presedintele Consiliului de Administratie al Universitatii din Bucuresti

Prof. univ. dr. Gheorghe Vlad Nistor
Presedintele Senatului Universitatii din Bucuresti
"

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22