Pe aceeași temă
UPDATE: De asemenea, ministrul Educației a anunțat că, în afara UB, Politehnica ar mai putea găzdui și ea 150 de persoane:
"Universitatea Politehnică din București și Universitatea București au disponibilitatea de a oferi cazare și masă pentru 230 de refugiați: Universitatea Politehnică din București - 150 de locuri cazare și masă și Universitatea din București - 80 de locuri pentru refugiați cazare și masă", a afirmat Sorin Câmpeanu, potrivit Agerpres.
Mircea Dumitru, rector al Universității București, a declarat că a primit o astfel de solicitare din partea Ministerului Educației și că Universitatea București poate pune la dispoziție 80 de locuri pentru refugiați.
"Am primit o solicitare. Putem pune la dispoziție 80 de locuri. Noi avem câteva cămine în comuna Măgurere, foarte aproape de Universitatea de Fizică București. Noi avem peste 2.000 de camere și 5.400 de locuri. Căminul este folosit cam 50-60%. (n.r Blocurile de cămine în care ar urma să se cazeze refugiații) sunt înr-o stare decentă, pot fi locuite. În plus putem oferi și consiliere psihologică", a spus Mircea Dumitru, citat de B1 Tv.
Un tabel publicat luni de ziarul spaniol El Pais prezinta cotele de imigranti pregatite de Comisia Europeana (CE) pentru statele membre ale Uniunii Europene. Conform acestui tabel, UE va propune Romaniei sa primeasca 4.646 refugiati.
Într-o altă variantă, a Reuters, România ar urma să găzduiască 6.135 de persoane.
Președintele Klaus Iohannis a declarat luni seara că România se opune cotelor obligatorii și nu poate prelua mai mult de aproximativ 1.700 de refugiați:
- Cred ca este bine sa relatez putin discutiile din Consiliul European. Au avut loc mai multe discutii succesive in Consiliu.
- Prima in luna martie, un fel de discutie de explorare. CE a vrut sa vada care este opinia fiecarui stat membru.
- Atunci am prezentat opinia Romaniei: e nevoie de solidaritate, dar e mai bine ca fiecare stat membru sa stabileasca singur cati refugiati poate sa primeasca - eu am optat pentru cote voluntare.
- In luna aprilie s-a reluat discutia la solicitarea Italiei, mai aprinsa de data aceasta. Am optat din nou pentru cote voluntare.
- In iunie s-a discutat de cote obligatorii, eu nu am fost de acord. Si alte state membre au fost impotriva. S-a ajuns la concluzia ca ele nu pot fi acceptate in acel moment.
- S-a ajuns la urmatorul acord: fiecare stat sa stabileasca si sa comunice cati refugiati poate sa primeasca. Romania a anuntat ca poate sa primeasca 1.785 de refugiati.
- In Romania nu exista niciun fel de presiune a unui val migrationist. Nu avem un aflux de refugiati. Nu se constata o crestere a numarului in Romania, sunt fluctuatii foarte mici.
- Fenomenul este important pentru noi pentru ca suntem in Uniunea Europeana. Putem sa tratam chestiunea in solidaritate cu tarile unde exista un numar mare de refugiati.
- Nu este cazul sa reactionam isteric, la fel cum nu este cazul sa ne aratam latura xenofoba.
- Trebuie sa fim solidari cu statele UE, insa in continuare cred ca trebuie pastrate cotele voluntare. Cotele impuse nu sunt o solutie.
- Am convocat CSAT pentru data de 17 septembrie. Acest punct de vedere il voi prezenta si in Consiliiul European la mijlocul lunii octombrie. Voi tine cont de datele prezentate de Guvern, insa datele preliminare ne arata ca suntem indreptatiti sa mentinem cotele voluntare.
- Uniunea Europeana nu a prezentat niciun fel de date. Cifrele aparute sunt speculatii jurnalistice.
- In Romania vor veni 1.785 de refugiati pentru ca atatea locuri de cazare sunt disponibile. Mai mult, nu.
- Nu este vorba numai de cazare, ci si de integrarea in societate. Si aici complicatia e mult mai mare. Nu ar fi greu sa transformam o veche cazarma in centru de primire. Romania nu are capacitatea sa ii integreze pe acesti refugiati in societate. Atat putem face acum.
- Romania nu este membra Schengen si atunci nimeni nu poate sa intre in tara pentru ca asa doreste. La noi nu se va intampla ce s-a intamplat la unii vecini, sa ne trezim cu oameni in tara. Asa ceva pot sa exclud.