Pe aceeași temă
UPDATE: Comisia juridică a Camerei Deputaților are termen până luni pentru a informa când va întocmi raportul referitor la cererea primită din partea procurorului general referitoare la premierul Victor Ponta, a afirmat Marcel Ciolacu, secretar al Camerei, citat de Agerpres.
Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a decis vineri sa inainteze catre Comisia Juridica cererea procurorilor privind incuviintarea urmaririi penale a premierului Ponta, potrivit Stiri pe Surse.
In cursul zilei de astazi, presedintele Camerei, Valeriu Zgonea, anunta convocarea Biroului Permanent, dupa ce a primit de la procurorul general o sesizare cu privire la “deputatul Victor Ponta”.
Premierul a fost chemat astazi la DNA, ulterior fiind pus sub urmarire penala in dosarul Rovinari-Turceni. In acelasi dosar este cercetat si senatorul Dan Sova, prieten cu Victor Ponta.
“Am primit de la procurorul general sesizarea cu privire la domnul deputat Victor Ponta, prim-ministru al Romaniei, am convocat pentru ora 17.00 Biroul Permanent, pentru a stabili procedurile conform regulamentului”, a spus Zgonea, citat de Gandul.
Ponta a declarat, la iesirea din sediul DNA, ca are calitatea de suspect in acest dosar. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.
Procurorii DNA arata, in primul cap de acuzare, ca avocatul Victor Ponta ar fi emis în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 un număr de 17 facturi fiscale în valoare de 181.439,98 lei, in urma incheierii unei convenții de conlucrare profesională între SCA „Șova și Asociații” și Cabinetul Individual de Avocat „Ponta Victor-Viorel”, acestea fiind decontate de societatea lui Sova. Procurorii arata insa ca sumele aferente celor 17 facturi reprezintă cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, deoarece Ponta nu a efectuat nici un fel de activitate profesională în temeiul convenției de conlucrare. Ponta i-a cerut lui Sova să întocmească rapoarte de activitate juridică pentru activitatea pretins a fi prestată de el întocmindu-se astfel, în fals, 16 înscrisuri corespunzătoare câte unei luni din intervalul septembrie 2007 - decembrie 2008. Ponta a folosit o parte din sumele obținute pentru cumpărarea a două apartamente de lux într-un complex rezidențial situat în București si a mai beneficiat de dreptul de utilizare cu titlu gratuit a autoturismului marca Mitsubishi Lancer Evo 10 achitat partial de societatea lui Sova.
In al doilea cap de acuzare procurorii DNA arata ca premierul Victor Ponta l-a desemnat pe Dan Șova, în luna august 2012, în funcția de ministru pentru Relația cu Parlamentul, în luna decembrie 2012, în funcția de ministru delegat pentru Proiecte de infrastructură de interes național și investiții străine, în luna februarie 2014, ca ministru interimar al Transporturilor și în luna martie 2014 ministru al Transporturilor, în condițiile în care Ponta a beneficiat în trecut de foloase din partea lui Șova, constând în sume de bani (în total aprox. 250.000 lei) și dreptul de folosința gratuită a unui autoturism.
CITESTE SI: