Pe aceeași temă
UPDATE: Ion Iliescu respinge, in continuare, implicarea statului roman in programul international al CIA privind inchisorile secrete.
Intr-o scrisoare deschisa, prezentata de Mediafax, pe care fostul presedinte a trimis-o presedintelui Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes, Iliescu isi exprima “regretul” ca nu s-a intalnit cu delegatia aflata la Bucuresti, dar face precizari in contextul scandalului privind presupusa existenta a unei inchisori CIA pe teritoriul tarii.
“Problema pe care o investigati nu priveste direct statul roman. (…) Este si motivul pentru care Comisia de Investigatii a Senatului Romaniei a ajuns la concluzia ca, pe teritoriul Romaniei nu au existat inchisori ale CIA in care sa fi fost comise abuzuri si incalcari ale drepturilor si libertatilor cetatenesti”, transmite Iliescu in documentul citat de Mediafax, subliniind ca nu a existat o aprobare a statului roman pentru infiintarea unei asemenea faciltiati pe teritoriul romanesc.
***
Joi si vineri, reprezentantii LIBE iau contact cu fosti inalti decidenti in statul roman care ar putea avea cunostinta despre situatia inchisorilor CIA. Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul sef al SRI Ioan Talpes, procurorul general Tiberiu Nitu, dar si parlamentari si reprezentanti ai societatii civile urmeaza sa intre in contact cu membrii comisiei LIBE, transmite Digi 24.
Delegatia Parlamentului European e formata din Tanja Fajon, Eva Joly, Laura Ferrara, Jeroen Lenaers si Barbara Spinelli.
Parlamentul European a reluat ancheta privind existenta unor inchisori CIA in mai multe state membre ale Uniunii Europene ca raspuns la dezvaluirile facute de Senatul Statelor Unite la inceputul acestui an.
Informatiile prezentate in Senatul SUA indicau presupuse transporturi si detentii ilegale de prizonieri coordonate de CIA in unele state membre UE.
Parlamentul European urmareste strangerea de informatii privind acuzatii cu privire la existenta unor centre de detentie secrete CIA, dar are in vedere si posibile fapte de coruptie legate de programul inchisorilor derulat de Agentia americana de Informatii in Europa, potrivit unui comunicat al PE citat de Realitatea.net.
Romania, Polonia si Lituania se numara printre statele vizate de ancheta PE, asupra acestora planand suspiciuni privind existenta unor centre de detentie administrate in secret de Washington.
Iliescu stia de sediul CIA, dar “nu ne-am amestecat in activitatile de acolo”
Aflat la Palatul Cotroceni in perioada vizata de ancheta, Ion Iliescu sustine ca nu a confirmat niciodata informatia privind existenta unei inchisori CIA pe teritoriul Romaniei. In schimb, fostul presedinte vorbeste despre acordarea unui sediu pentru o reprezentanta CIA in tara noastra, sustinand ca nu avea cunostinta despre destinatia facilitatii solicitate de americani.
"Vreau să fiu cât se poate de clar: nu am confirmat în niciun fel existența unei închisori ilegale a CIA pe teritoriul României, închisoare în care s-ar fi aplicat tehnici ilegale de interogare, cum ar fi tortura. Am precizat la fel de clar că, dacă aș fi știut ce destinație are facilitatea solicitată de partea americană, aș fi luat, cu siguranță, o altă decizie”, spunea Iliescu in aprilie, 2015.
Asta dupa ce tot el a declarat ca a pus la dispozitia CIA un sediu in Romania, fata sa aiba habar despre actiunile derulate acolo.
Intr-un interviu pentru revista germane Spiegel, fostul sef de stat sustinea ca, in contextul in care Romania si SUA lupta ca aliati in Orientul Mijlociu, o astfel de cerere nu i s-a parut exagerata.
Iliescu a povestit ca in perioada sfarsit de 2002 - inceput de 2003 „aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu”. Iliescu a aprobat cererea, de detalii ocupandu-se fostul sef al administratiei prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes, potrivit nemtilor de la Spiegel.
Iliescu neaga insa ca ar fi stiut ca acolo functioneaza o inchisoare secreta: „Era vorba despre un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATO. Noi nu ne-am amestecat in activitatile lor de acolo. Mie, ca sef de stat, mi s-a parut o chestiune minora. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu, asa ca nu am mers in detaliu in ceea ce priveste cererea unui aliat de a avea un sediu in Romania”, a spus fostul presedinte.