UPDATE Consiliul Fiscal avizeaza negativ initiativa fiscala a Guvernului: Revizuirea Codului Fiscal poate afecta tintele bugetare pe termen mediu. Reactia premierului

T.d. | 30.03.2015

Pe aceeași temă

Initiativa fiscala a Executivului Victor Ponta – Codul Fiscal si cel de procedura fiscala – a primit aviz negativ din partea Consiliului Fiscal (CF), institutie ce vede reducerile de taxe si impozite drept nesustenabile. De altfel, Consiliul indeamna la precautie in ce priveste echilibrele macroeconomice.

UPDATE: Premierul Victor Ponta a reactionat la avizul negativ dat de Consiliul Fiscal in privinta Codului Fiscal. Potrivit sefului Executivului, Consiliul a acordat mereu avize negative Cabinetului sau, pentru ca a fost infiintat in 2010 de presedintele si premierul de la acea vreme, Traian Basescu si Emil Boc, potrivit Mediafax.
 

 

“Castigurile de eficienta in colectarea taxelor si a impozitelor si in cheltuirea banului public trebuie sa fie folosit in mod prudent si gradual, fara a pune in pericol echilibrele macroeconomice", transmite Consiliul Fiscal intr-o opinie, potrivit Hotnews.

De altfel, sursa citata arata ca un deficit excesiv pentru anii urmatori si adoptarea monedei unice euro in 2019 nu pot converge.

Estimarile Consiliului nu iau totusi in considerare factori cu potential semnificativ de impact asupra deficitelor:

  • Acordul politic recent privind majorarea cheltuielilor de aparare pana la un nivel de 2% din PIB pentru o perioada de cel putin 10 ani incepand cu anul 2017 (de la un nivel de circa 0,8% la finele anului 2013);
  • Reactia potentiala a pietelor financiare la o deteriorare permanenta de proportii a pozitiei structurale a finantelor publice ale Romaniei.

Institutia condusa de Ionut Dumitru argumenteaza ca estimarile indica faptul ca proiectul de modificare a Codului Fiscal in actuala forma presupune un risc foarte mare de deteriorare a pozitiei finantelor publice romanesci.

Cifrele Consiliului fiscal indica deficite efective superioare nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul efectiv in intervalul 2016-2019, iar evolutiile estimate la nivelul soldului bugetar structural sugereaza reversarea progreselor realizate pana in prezent in ceea ce priveste consolidarea fiscala, la finele anului 2019 deficitul structural revenind la un nivel apropiat cu cel consemnat in anul 2010.

O asemenea tendinta este in contradictie cu principiile si regulile fiscale, precum si cu tratatele de guvernanta fiscala la nivel european la care Bucurestiul a aderat.

Politica unei relaxari fiscale de proportiile actualei initiative guvernamentale, sustine CF, poate avea urmari asupra economiei, Consiliul vorbind despre riscul unor masuri de ajustare structurala intr-o inevitabila faza viitoare de recesiune.

"Avand in vedere probabilitatea extrem de ridicata ca implementarea prevederilor proiectului revizuirii Codului Fiscal sa conduca la deviatii de proportii de la tintele bugetare pe termen mediu, Consiliul fiscal avizeaza negativ propunerea legislativa", se arata in concluziile Raportului.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22