UPDATE Fostul primar de la Sectorul 6, Cristian Poteras, condamnat la opt ani de inchisoare CU EXECUTARE. Decizia e definitiva

T.d. | 22.05.2015

Pe aceeași temă

Curtea de Apel Bucuresti l-a condamnat definitiv, vineri, pe fostul primar al Sectorului 6, Cristian Poteras, la opt ani de inchisoare cu executare. Decizia a fost luata intr-un dosar in care Poteras era cercetat pentru abuz in serviciu.

UPDATE: Ce spune Vasile Blaga despre condamnarea lui Cristian Poteras

---

Initial, magistratii Judecatoriei Sectorului 6 l-au achitat pe Poteras in aceasta cauza, dar procurorii au facut recurs, potrivit Digi24, citata de Ziare.com.

Procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe fostul edil dupa ce, in 2011, in calitatea de primar al Sectorului 6 si presedinte al subcomisiei locale de fond funciar, a eliberat in mod ilegal sase titluri de proprietate pe terenuri intravilane.

Potrivit rechizitoriului, in cursul anului 2006, inculpatii Cristian Constantin Poteras, Gheorghe Floricica, Dumitru Vultur, Moise Daniel, Boncea Petre, Cristina Popescu si Dorina Piftor, in calitate de functionari publici in cadrul Primariei Sectorului 6 Bucuresti si de membri in cadrul Subcomisiei locale de aplicare a Legii fondului funciar Sector 6, nu si-au respectat atributiile de serviciu referitoare la reconstituirea dreptului de proprietate, ceea ce a condus la eliberarea, cu incalcarea dispozitiilor legale, a sase titluri de proprietate pentru suprafata totala de 119.647,64 mp teren intravilan situat in municipiul Bucuresti, cu o valoare de piata, la nivelul anului 2006, de 58.230.034 euro (205.306.570 lei).

Procurorii sustin ca, in toate cele sase cazuri, primarul a retrocedat terenuri cu o situatie juridica incerta sau asupra carora aveau drepturi de proprietate alte persoane.

Mecanismul utilizat a fost extrem de simplu: mai multe persoane care revendicasera terenuri in sectorul 6 "au cedat drepturile litigioase catre acelasi grup de interese in schimbul sumelor totale de 417.900 euro si 40.000 lei", potrivit HotNews.

La scurt timp de la cumpararea drepturilor litigioase, dreptul de proprietate era reconstituit de autoritati. Insa, avand in vedere ca terenurile revenidicate nu mai erau disponibile pentru retrocedarea in natura, solicitantii au primit terenuri in alte zone ale Capitalei. Anchetatorii sustin ca acestea erau mult mai bine cotate din punct de vedere imobiliar (Bd. Timisoara, str. Valea Oltului sau Drumul Taberei).

La putina vreme dupa primirea terenurilor, beneficiarii (printre care se numara si un var al sotiei lui Poteras) le-au vandut, pretul total al tranzactiilor fiind de 82,3 milioane de euro. Paguba creata patrimoniului Municipiului Bucuresti, respectiv Clubului Sportiv Rapid, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie ICECHIM si Academiei Romane – Institutul de Biologie a fost estimata la 58,2 milioane de euro.

Urmarirea penala in acest dosar a debutat pe 28 octombrie 2009, iar inculpatii au fost trimisi in judecata pe 2 martie 2011. Cristian Poteras este acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave (sase infractiuni diferite).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22