UPDATE Inalta Curte. Horia Gerogescu a fost ARESTAT pentru 30 de zile in dosarul despagubirilor ANRP. Referat DNA. TUNURILE despagubirilor au EPUIZAT bugetul de stat. Fenomen PERICULOS pentru functionarea statului

M. B. | 17.03.2015

Pe aceeași temă

 

UPDATE. Inalta Curte a decis arestarea pentru 30 de zile a fostului sef al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, in dosarul legat de retrocedarile de la ANRP. Acesta a fost reincarcerat, miercuri dimineata, in Arestul Politiei Capitalei.

Horia Georgescu a declarat marti seara ca va respecta decizia judecatorului oricare ar fi aceasta si ca se va prezenta pentru declaratii la Directia Nationala Anticoruptie sau la orice alta autoritate, ori de cate ori va fi chemat.

 

Înalta Curte de Casație și Justiție a rămas marți seara în pronunțare pe arestarea preventivă a lui Horia Georgescu și a altor 7 acuzați din dosarul ANRP cu prejudiciu de 75 de milioane de euro.  Fostul președinte al Agenției Naționale de Integritate (ANI) a plecat spre casă, unde așteaptă decizia ICCJ.

 

Horia Georgescu este urmărit penal pentru că în 2008 și 2009 a aprobat, împreună cu ceilalți membri ai Comisiei Centrale a ANRP, trei despăgubiri supraevaluate ale unor proprietăți imobiliare. Comisia a acceptat evaluarea totală a acestora la aproape 130 de milioane de euro, cu aproximativ 75 de milioane de euro peste valoarea reală, potrivit procurorilor anticorupție.

 

Horia Georgescu a fost reținut luni, după o audiere de șase ore la DNA. La ieșire, Georgescu avea mâinile prinse în cătușe la spate, întrucât s-a opus încătușării.

 

El le-a declarat jurnaliștilor că nu are nicio vină, în afara aceleia că a făcut parte din Comisia Centrală a Despăgubirilor. Întrebat dacă a luat bani din supraevaluările de terenuri retrocedate de ANRP, Horia Georgescu a răspuns: “Niciodată!”

 

Și-a dat demisia

Marți dimineața, avocata sa, Eliza Ene Corbeanu, a declarat că fostul șef al ANI și-a scris demisia încă de luni seara, când se afla în arestul Capitalei, și aceasta urmează să fie înregistrată marți la Senat, moment în acre devine efectivă.

 

Este o demisie de onoare, pentru a nu prejudicia imaginea ANI, a explicat avocata.

 

Membrii Comisiei au oferit 75 de milioane de euro din bugetul statului, fără să-și pună nici cea mai elementară întrebare

 

Ce spune referatul procurorilor, citat de România liberă:  "Tunurilor de genul celui analizat in prezentul referat și în cauza deja deferită instanței ( dosarul Alina Bica și alții - nn) au avut si această urmare gravă – imposibilitatea soluţionării altor mii şi mii de dosare, deoarece au epuizat banii din buget in favoarea unor samsari imobiliari!”

 

Cele 130 milioane euro plătite încele 3 cazuri din dosar au epuizat bugetul alocat pe 2011, atrag atenția procurorii anticorupție.

 

Referatul arată că, indiferent dacă au avut sau un câștig bănesc din umflarea valorii proprietăților respective, membrii Comisei și toți ceilați implicațise fac vinovați de paguba produsă statului: “Astfel, folosirea acestor comparabile care reprezentau terenuri situate în alte zone, de către inculpații, a identificării furnizate chiar de către inculpatul VIȘOIU VALENTIN, persoană direct interesată în obţinerea unei evaluări de piaţă cât mai mari, fără nici măcar o singură raportare la un criteriu obiectiv sau neutru, au determinat supraevaluarea terenurilor cu echivalentul a 75.000.000 de euro, sumă pe care membrii, folosind toate mijloacele în scopul realizării rezultatului ce a cauzat prejudiciul, comisiei au oferit-o, fără nici un minim de analiză și fără să-şi pună nici cea mai elementară întrebare, din bugetul statului român”.

 

Unii au semnat nu pentru bani, ci pentru a-și conserva poziția. În detrimentul bugetului

 

Procurorii constată că nu toți inculpații au făcut-o pentru că au primit bani, ci pentru avantaje profesionale: “Alţi membrii ai aceleiaşi comisii au obţinut foloase de natură profesională (ex: cei 4 inculpaţi: au acceptat să rămână în comisie deși nu erau interesați de atribuțiile profesionale, argumentele fiind mai degrabă de tipul : am rămas să evit tensiunile politice, ca și cum scopul ar fi fost de a nu supăra , de a nu-și fragiliza poziția personală, de a-și conserva poziția, și nu acela de a-și îndeplini îndatoririle profesionale acționând în folosul beneficiarilor sumelor prin acceptarea posibilității producerii rezultatului infracțional)”

 

Șpăgi

 

“Probele administrate în cursul urmăririi penale până în acest moment au relevat că, practic, pe baza acestor elemente de evaluare, total diferite de tipul terenurilor, construcției evaluate, membrii C.C.S.D, inculpaţii au oferit […] beneficiarilor sumele de echivalentul a 75 milioane euro, dar şi–au realizat şi folosul personal, de natură materială, cazul expertului evaluator HANU care a primit 10.000 euro de la beneficiarul VIȘOIU VALENTIN:

- unii dintre membrii (ex: inculpatul DIACOMATU SERGIU BOGDAN faţă de care se efectuează cercetări în dosarul disjuns sub aspectul infracţiunii de luare de mită în cuantum de 400.000 euro, ca urmare a exercitării abuzive a atribuţiilor de serviciu în legătură cu soluţionarea dosarelor de despăgubire; Inculpatul HANU care afirmativ a declarat că pentru evaluarea din dosarul în care avea interes VIȘOIU VALENTIN a primit de la acesta ulterior evaluării suma de 10.000 euro)”, se mai spune în referatul procurorilor DNA, citat de stiripesurse.

 

11 acuzați în dosar, 8 duși la mandat

 

Au mai fost puse sub urmărire penală, în același dosar, încă 10 persoane. Dintre acestea, doar șapte au fost prezentate marți la instanță, întrucât Remus Baciu execută deja o condamnare, Theodor Nicolescu este deputat și ar fi nevoie de aviz de la Camera Deputaților pentru arestarea sa, iar Ingrid Zaarour este grav bolnavă.

 

Ceilalți urmăriți penal:

 

1.Deputatul PNL Theodor Nicolescu, fost vicepreședinte al Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, între octombrie 2005 și mai 2008, ulterior devenit secretar de stat în minsiterul Justiției. Este acuzat de trei infracțiuni de abuz în funcție cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, la fel ca și Horia Georgescu.

 

Nicolescu a înlocuit-o pe Alina Gorghiu în funcția de purtător de cuvânt al PNL, după ce deputata a fost votată președinte interimar al PNL când Klaus Iohannis a câștigat președinția.

 

A devenit parlamentar de Argeș în 2012, iar din septembrie 2014 este vicepreședinte al Comisiei juridice, de indisciplină și imunități a Camerei Deputaților.

 

Numele lui Theodor Nicolescu a fost vehiculat, potrivit Hotnews, ca posibil viitor ministru al Justiției în guvernul pe care ar urma să-l facă marele PNL.

 

Soția lui Nicolescu lucrează în Ministerul Justiției.

 

2.Ingrid Mocanu-Popa, fostă membră a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, acuzată pentru trei infracțiuni de abuz în funcție cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

Ea a fost, până în ianuarie 2015, consilieră a ministrului de Interne, Gabriel Oprea, și figurează într-un dosar în care este acuzată de spionaj, împreună cu secretarul general adjunct din MAI, Mihai Şova.

 

În acest caz, cei doi au fost puși sub urmărire penală (în ianuarie 2015), pentru că au fotocopiat documente ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii de foloase necuvenite în formă continuată (opt acte materiale), după cum anunța la vremea respectivă DNA.

 

3.Mihnea Remus Iuoraș, fost vicepreședinte ANRP, acuzat pentru trei infracțiuni de abuz în funcție cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

Fost subprefect Cluj, Iuoraș este membru în comitetul de conducere al PNL Cluj.

 

4.Cătălin Constantin Canangiu, fost membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, acuzat săvârșirea a 2 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

Canangiu a fost și consilier personal al lui Varujan Vosganian, în anii 2007 și 2008, când cel din urmă era ministru al Economiei. Vosganian l-a numit în CA de la Romgaz, sinecură din care s-a mai ales cu niște declarații la DIICOT, în dosarul gazelor naturale ieftine pentru Ioan Niculae.

 

Acum este consilier la grupul parlamentar al PNL.

 

5.Gheorghe Vișoiu, expert evaluator, la data faptelor, cu privire la săvârșirea a 3 infracțiuni de abuz în serviciu, comise în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

6.Neculai Nistor, (7.)Alexandru Florin Hanu și (8.)Dorin Cornel Drulă, experți evaluatori, acuzați de săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, comisă în forma complicității, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

9.Ingrid Zaarour, acuzată de 3 infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul.

 

Zaarour, avocată, a fost primul președinte ANRP, fiind sprijinită de PNL la numirea în acest post pe care l-a ocupat între 2005 și octombrie 2009.

 

Numirea la ANRP a lui Zaarour, pe atunci în vârstă de 25 de ani, protejată a lui Tăriceanu și apropiată a lui Bogdan Olteanu (acum viceguvernator BNR) a declanșat la vremea respectivă un scandal public, din cauza salariului uriaș pe care-l câștiga.

 

A demisionat din PNL în 2014, pentru a-l urma pe Călin Popescu Tăriceanu. Este directorul de cabinet al președintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

 

10.Remus Virgil Baciu, fost vicepreședinte ANRP, aflat după gratii, deoarece execută o condamnare definitivă la cinci ani închisoare cu executare, proonunțată în aprilie 2014, pentru că a primit  270.000 de euro pentru a urgenta dosare de restituire similare celor anchetate acum.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22