UPDATE Reactia Ambasadei SUA la Bucuresti la modificarile propuse la legislatia penala: Urmarim ingrijorarile generate de amendamentele propuse. Insarcinatul cu afaceri al SUA, intrevedere cu liderii PSD

T.d. | 06.05.2015

Pe aceeași temă

Amendamentele propuse de parlamentari la Codul Penal si Codul de Procedura Penala reprezinta un semnal descurajator pentru investitori, sustine Ambasada Statelor Unite la Bucuresti. Misiunea diplomatica americana isi manifesta ingrijorarea privind amendamentele propuse in acest sens.

UPDATE 2: Valeriu Zgonea a confirmat o intalnire tete-a-tete cu Dean Thompson, in care au discutat despre controversatul proiect si i-a spus acestuia ca este impotriva, cu riscul de a supara lideri locali. El a precizat insa ca prin functia sa de presedinte al Camerei nu are instrumente sa blocheze acest proiect legislativ, care ar afecta imaginea parlamentului timp de mai multe luni si care in fapt nu ar putea sa blocheze dosare care sunt instrumentate in prezent, deci nu ar schimba regulile jocului. 

Zgonea a adaugat, intr-o discutie cu mai multi reporteri, ca discutia pe aceasta tema a avut loc doar intre el si Dean Thompson, negand astfel informatiile potrivit carora despre acest proiect ar fi discut cu insarcinatul pentru afaceri american si cu alti lideri PSD.

UPDATE 1: Insarcinatul cu afaceri al SUA la Bucuresti, Dean Thompson, s-a aflat miercuri la Parlament, unde a discutat cu presedintele Camerei Deputatilor Valeriu Zgonea. La intalnire au participat si premierul Victor Ponta, alaturi de alti lideri PSD – Liviu Dragnea, Mircea Dusa si Marian Neacu, potrivit unor surse politice citate de HotNews.

Dean Thompson nu a facut declaratii la plecare.

---

 

Urmarim ingrjiorarile generate de amendamentele propuse de Parlament la Codul Penal si Codul de Procedura Penala in aceasta saptamana. Orice modificari aduse acestor coduri trebuie analizate cu atentie si in mod transparent de toate partile interesate, pentru a se asigura ca aceste modificari nu submineaza progresele recente obtinute de Romania in consolidarea statului de drept si in lupta anti-coruptie. Asa cum am mai declarat, astfel de rezultate ar fi un semnal descurajator, mai ales pentru investitori. Transparenta, predictibilitatea si stabilitatea sunt factori esentiali pentru atragerea in Romania a investitorilor locali si internationali”, sustine Ambasada SUA la Bucuresti, potrivit Romania Libera.

Si Ambasada Marii Britanii la Bucuresti a transmis ca urmareste discutiile din Parlament legate de modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, ca a luat nota de preocuparile existente in aceasta privinta, reamintind ca Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept.

"Urmarim indeaproape si am luat nota de preocuparile semnalate referitor la propunerile de modificare a Codului de Procedura Penala si a Codului Penal. Asa cum recomanda raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, Parlamentul trebuie sa sprijine institutiile sistemului judiciar si statul de drept", se arata intr-un raspuns adresat de Ambasada Marii Britanii.

Senatorii au dezbatut si aprobat mai multe modificari ale celor doua coduri care au starnit temeri in randul opiniei publice si nemultumirea DNA. Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a reactionat ieri la propunerea legislativa privind modificarea Codului Penal si a Codului de Procedura Penala. Potrivit DNA, o eventuala adoptare a propunerii ar afecta grav statutul procurorilor.

DNA a transmis un punct de vedere catre Ministerul Justitiei, in acest sens, institutia anticoruptie subliniind ca “adoptarea propunerii ar diminua semnificativ eficienta DNA, ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor si ar afecta in mod sever statutul procurorilor in cadrul sistemului judiciar”, potrivit unui comunicat.

DNA critica modificarea in regim de urgenta a cadrului legislativ, “avand in vedere ca noile coduri au fost adoptate recent de Parlamentul Romaniei, in urma unor dezbateri indelungate care au implicat toate partile interesateLegislatia penala trebuie sa realizeze un echilibru intre nevoia societatii de a trage la raspundere toate persoanele care au savarsit infractiuni si drepturile fundamentale ale persoanelor cercetate, insa modificarile propuse al altera acest echilibru si ar ingreuna identificarea si pedepsirea infractorilor”, mai arata DNA.
 

Context

Un nou proiect legislativ depus in Parlament provoaca controverse cu privire la incercarile membrilor Legislativului de a se implica in mersul Justitiei. Potrivit HotNews, zece deputati (noua de la PSD si unul de la minoritati) au depus la Senat un proiect de modificare a Codului de Procedura Penala (CPP). Astfel, modificarile avute in vedere vor lasa procurorii fara o serie de instrumente de ancheta.

Potrivit sursei citate, modificarile promovate prin proiectul in cauza ingreuneaza obtinerea denunturilor, face mai dificila arestarea si retinerea, reduce termenele de prescriptie si introduce o noua infractiune: abuzul de putere al organelor judiciare.

Proiectul a fost inregistrat in procedura de urgenta, acum o luna, la Senat si se afla in stadiu de avizare. Cele cateva zeci de modificari propuse, potrivit unor specialist in drept citati de HotNews, sunt grave si au un scop dublu: ingreunarea muncii procurorilor si intimidarea lor.

Din cei zece initiatori, patru sunt cercetati cercetati penal, ca Marius Manolache, finul premierului Ponta, trimisi in judecata sau chiar condamnati.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22