USR consideră ”periculoasă” adoptarea OUG 14 înaintea legii de respingere a OUG 13

Dora Vulcan | 14.02.2017

”Dragnea îşi urmează planul de a menţine în viaţă OUG 13. Parlamentarii majorităţii acţionează, ca după ceas, la ordinul principalului beneficiar al OUG 13, însuşi şeful PSD, pe care foştii săi colaboratori l-au denunţat şi azi în faţa judecătorilor pentru abuz în serviciu. Dragnea se grăbeşte”, spune liderul USR, Nicușor Dan.

Pe aceeași temă

 

 

 

” Ne dăm seama că OUG 14, de abrogare a OUG 13, este o înşelătorie bine ticluită cu două scopuri.

 

În primul rând a fost adoptată pentru a preveni ieşirea unui milion de oameni în stradă, aşa cum se anunţa în duminica adoptării ei. Un milion de protestatari ar fi dus, poate, la demisia guvernului Grindeanu.

 

Şi a fost concepută în aşa fel încât să cadă la Curtea Constituţională. Câteva dintre riscurile de neconstituţionalitate le-a eliminat USR prin două amendamente care au fost votate azi de Senat. Dar cele care ţin de modul în care a fost adoptată de Guvern, cu încălcarea unor legi, nu pot fi corectate.

 

Ceea ce vedem zilele astea astea este o mobilizare a majorităţii parlamentare care încearcă să grăbească adoptarea OUG 14, posibil neconstituţională, şi să tergiverseze respingerea OUG 13. În cazul în care OUG 14 va fi declarată neconstituţională, OUG 13 va reintra în vigoare, dacă Parlamentul nu o respinge urgent.

 

Am cerut luni introducerea pe ordinea de zi a OUG 13. Soldatul lui Liviu Dragnea, Şerban Nicolae, a refuzat spunând că se doreşte demararea unei dezbateri cu toate instituţiile publice pe tema acestei ordonanţe care a fost abrogate!

 

Deocamdată luptăm în Parlament pentru a zădărnici planul lui Dragnea. Dar protestul rămâne cel mai eficient mijloc de presiune împotriva acestei majorităţii penale. Nu renunţaţi, rezistaţi” - scrie liderul USR, Nicușor Dan, pe pagina sa de Facebook.

 

 

 

Uniunea Salvați România cere respingerea de urgență a OUG 13/2017, apreciind că majoritatea PSD face tot ce îi stă în putință să tergiverseze respingerea de către Parlament a OUG 13 și să grăbească adoptarea OUG 14, care are probleme de constituționalitate. 

 

 

"Din punct de vedere tehnico-juridic, cea mai periculoasă soluție este adoptarea în prima fază a OUG 14/2017 și abia apoi a legii de respingere eventuală a OUG 13/2017. În această variantă pe care o susțin domnul Șerban Nicolae și PSD, la orice moment în viitor oricine va contesta OUG 14/2017 la CCR și va obține, foarte probabil, declararea neconstituționalității ei (datorită spre exemplu, prevederilor din legea 24/2000, risc ce nu poate fi acoperit), va realiza învierea lui Lazăr pentru OUG 13/2017 și va aduce binecuvântarea legii penale mai favorabile pentru domnul Dragnea și cei asemeni domniei sale. Prin această înșelătorie bine ticluită PSD își va atinge obiectivul de spălare-prespălare a camarilei penale, reușind ca OUG 13/2017 să producă efecte juridice în baza principiului existenței legii penale mai favorabile. Această opinie este împărtășită de toți juriștii și profesorii de drept cu care ne-am consultat și care au confirmat că, în această ipoteză, efectul reactivării OUG 13 nu poate fi evitat", a precizat purtătorul de cuvânt al Uniunii Salvați România, deputatul Dan Barna, conform unui comunicat transmis, marți, Agerpres.

 

 

USR spune că senatorul George Dircă (USR) a înlăturat, prin două amendamente, câteva dintre riscurile de neconstituționalitate ale Ordonanței de Urgență 14, care abroga OUG 13. Astfel, marți, plenul Senatului a adoptat OUG 14 cu cele două amendamente, prin care două articole privind recuperarea prejudiciului și controlul judiciar au fost puse în acord cu decizii anterioare ale Curții Constituționale ale României.

 

 

"USR avertizează că există în continuare pericolul real ca OUG 14 să fie declarată neconstituțională din cauza procedurii prin care a fost adoptată, care încalcă reguli fundamentale de tehnică legislativă, ce nu pot fi corectate. Legea prevede că pot fi abrogate doar actele normative de importanță și complexitate deosebită. Este impusă și condiția ca intervențiile propuse (în acest caz actul normativ de abrogare) să intre în vigoare la aceeași dată cu actul normativ abrogat. Or, OUG 13 era deja parțial în vigoare la data adoptării ordonanței de abrogare, iar importanța și complexitatea deosebită sunt discutabile. Practica stabilă a CCR este de a declara neconstituționale textele care încalcă regulile de tehnică legislativă.”

 

 

Conform aceleiași surse, în situația în care OUG 14 ar fi declarată neconstituțională, OUG 13 ar reintra în vigoare dacă Parlamentul nu o respinge, de urgență, prin vot, înaintea adoptării OUG 14.

 

"USR constată că majoritatea PSD face tot ce îi stă în putință să tergiverseze respingerea de către Parlament a OUG 13 și să grăbească adoptarea OUG 14, care are probleme de constituționalitate. USR crede că pașii majorității PSD-ALDE fac parte dintr-un plan bine pus la cale pentru a menține în viață OUG 13, pe care parlamentarii majorității îl urmează ca pe ceas", se spune in comunicat.

 

USR s-a referit la faptul că luni, președintele Comisiei Juridice a Senatului, senatorul PSD Șerban Nicolae, a refuzat să introducă pe ordinea de zi dezbaterea OUG 13/2017 cerută de USR, motivând că se dorește demararea unei dezbateri cu toate instituțiile publice pe tema acestei ordonanțe care a fost abrogate. Pe de altă parte, marți, OUG 14 a fost supusă votului Senatului de către președintele acestei Camere, Călin Popescu Tăriceanu, fără avizul Comisiei pentru Drepturile Omului, invocându-se urgența, a mai precizat aceeași sursă.

 

Senatul a adoptat, cu unanimitate de voturi, proiectul de lege privind aprobarea OUG nr. 14/2017 pentru abrogarea OUG nr. 13/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal și a Legii nr.135/2010 privind Codul de procedură penală, precum și pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22