USR: Modificarea Codurilor penale în Comisia Iordache, cea mai gravă situație din ultimii doi ani

Laurentiu Gheorghe | 23.04.2019

Comisia Iordache a aprobat, marți, la foc automat, raportul de modificare a Codului penal în forma dorită de PSD-ALDE-UDMR, fără niciun amendament de la Opoziție.

Pe aceeași temă

In doar cateva ore, Comisia Iordache a aprobat, marti, raportul la proiectul de modificare a Codului penal in forma adoptata de Senat, fara sa accepte amendamentele Opozitiei. E cea mai grava situatie legislativa a ultimilor doi ani, spune USR, prin vocea lui Stelian Ion.

Senatorul USR, Stelian Ion, a declarat că este cea mai gravă situație legislativă a ultimilor doi ani. Îl contrazice ca de obicei Florin Iordache (USR) care continuă să repete că toate modificările aduse de PSD-ALDE-UDMR nu fac decât să vină în întâmpinarea recomandarilor Comisiei de la Venetia si din ultimul raport MCV.

Sunt minciuni sfruntate spuse de presedintele Comisiei «Iordache» si de PSD-isti. Sunt cele mai multe articole pe langa deciziile CCR si care nu au absolut nicio legatura cu cele doua directive europene privind prezumtia de nevinovatie si confiscarea extinsa. (...) Maine se va da votul final in Camera Deputatilor pe cele mai importante legi, este cea mai grava situatie din ultimii doi ani de zile din punct de vedere legislativ, pentru ca aceste modificari ii ajuta in mod substantial pe infractori.

Vorbim nu doar de cei care au savarsit fapte de coruptie, ci vorbim si de cei care savarsesc fapte cu violenta, traficanti de arme, droguri - toate aceste infractiuni grave. Aceasta este politica PSD, aceasta este maniera in care ei legifereaza, asteapta momentul prielnic din punct de vedere al oportunitatii", a declarat Stelian Ion, la Parlament.

In opinia sa, modificarile aduse Codurilor penale nu ar trece de Camera Deputatilor daca nu ar fi o intelegere cu UDMR.

"Speram ca UDMR sa nu fie complicele PSD si al ALDE la aceste maltratari ale legislatiei penale si la aceasta favorizare a infractorilor, pentru ca fara sprijinul UDMR si fara sprijinul minoritatilor nationale, a reprezentantilor comunitatilor evreiesti, a reprezentantilor comunitatii de macedoneni, de sarbi, sloveni, slovaci, cehi, de bulgari - toti acesti reprezentanti au fost trimisi in Parlament, credem noi, pentru a da legi in favoarea romanilor cinstiti, nu in favoarea infractorilor", a precizat Stelian Ion.

USR va contesta Codurile modificate la Curtea Constitutionala.

„Este nu doar posibil, se va si intampla. Noi lucram deja la contestatia la CCR si speram noi sa fie o contestatie cu succes", a adaugat deputatul USR.

Deputatul a mentionat cateva prevederi "periculoase" identificate in proiectele de lege.

"Am avut amendamente pe fiecare articol in parte, enumar doar cateva din Codul penal - am spus in Comisie despre dezincriminarea neglijentei in serviciu, despre dezincriminarea abuzului in serviciu in forma pentru care a fost condamnat Liviu Dragnea si care acum aceasta modificare l-ar avantaja in mod direct in dosarul sau.

Am vorbit despre modificarea legislatiei in privinta liberarii conditionate - pentru ca scad fractiile de pedeapsa, astfel incat infractorii vor iesi mult mai devreme din penitenciare. De asemenea, am vorbit despre alte modificari la Codul de procedura penala - acolo activitatea procurorilor este cu mult ingreunata, nu mai pot da beneficiul pentru protectia cuvenita pentru martorii aflati sub amenintare, nu mai pot face anumite anchete, nu mai pot face anumite verificari din punct de vedere financiar", a explicat deputatul USR.

Comisia speciala parlamentara pe domeniul justitiei a aprobat, marti, raportul la proiectul de modificare a Codului penal in forma adoptata de Senat, nefiind acceptat niciun amendament al Opozitiei.

Proiectele urmeaza sa intre miercuri in dezbaterea si votul Camerei Deputatilor, care este for decizional.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22