Pe aceeași temă
Potrivit proiectului, Ministerul Afacerilor Externe ar trebui să facă o listă a cetățenilor străini implicați sau bănuiți doar de corupție, spălarea banilor sau încălcarea drepturilor omului. Cei în cauză ar avea, în consecință, interzis în România iar eventualele lor conturi din România ar fi blocate.
USR spune că în România este nevoie de o lege Magnițki tocmai pentru a combate corupția la nivel global și pentru a da un semnal despre poziționarea României ca actor activ în lupta pentru bună guvernare şi drepturile omului.
Inițiatorii proiectului sunt deputații USR Cristian Ghinea şi Adrian Prisnel, care au lucrat alături de William F. Browder, activist pentru drepturile omului și inițiator al legislației Magnițki la nivel global și Ștefan Voinea, de la Observatorul Român de Sănătate.
”Acum 9 ani, un om murea în pușcărie în Rusia pentru că a avut curajul să demaște corupția și fraudele fiscale din țară sa. Acest om, Serghei Magnițki, a fost un avocat rus, care după ce a făcut aceste dezvăluiri, a fost torturat și omorât în pușcărie. Nu trebuie să mai permitem așa ceva. Mișcarea internațională Magnițki propune în fiecare țară legi prin care se interzice accesul în țară și deținerea de averi de către indivizi implicați în torturi, în corupție și în alte fărădelegi. USR propune partidelor parlamentare să depunem și în România o legislație de tip Magnițki, astfel încât să intrăm și noi în rândul țărilor care țin la valori morale. Haideți să lucrăm împreună la acest proiect de lege, să facem o lege bună, astfel încât să le spunem criminalilor: Până aici! România nu e pentru voi!”, a declarat Cristian Ghinea.
”Politicienii care-și fură cetățenii, care-și bat sau torturează cetățenii, care-i aruncă în pușcării pentru opiniile și acțiunile lor politice, care intimidează, cenzurează sau mai grav ucid jurnaliști trebuie să fie cunoscuți și să știe că vor fi cunoscuți nu doar în țările lor, ci peste tot în lume pentru ca fac aceste fapte abominabile. Și mai ales să știe că nu e doar o chestiune de proastă reputație internațională, ci și de sancțiuni concrete și că riscă izolarea. Acesta lege e și un mesaj puternic pentru politicienii care conduc România”, a declarat, la rândul său, deputatul Adrian Prisnel.
Statele Unite ale Americii, Canada, Marea Britanie, Estonia, Letonia și Lituania au adoptat „Legi Magnițki” în diverse forme, iar alte ţări sunt în curs de a adopta un asemenea act: Franța, Germania, Suedia, Danemarca, Olanda, Africa de Sud, Australia, Republica Moldova și Ucraina.
”Speranța mea este că proiectul de lege Magnițki propus azi în România va primi sprijin din partea tuturor partidelor parlamentare, deoarece democrația și statul de drept nu au o culoare politică. Este timpul să acționăm împreună și să îi oprim pe Putin și pe soldații lui, care calcă în picioare cele mai prețuite valori europene: libertatea și drepturile omului”, a declarat William F. Browder, activist pentru drepturile omului și inițiator al legislației Magnițki la nivel global.
Biroul Național al USR a decis susținerea acestui proiect de lege. Inițiatorii au trimis scrisori către toate partidele parlamentare din România, cu invitația de a lucra împreună pe proiectul de lege pentru a ajunge la o formă agreată larg de forțele politice din România.