Va fi Olguța Vasilescu sacrificată de Dragnea și Tudose pentru amânarea Legii pensiilor?

Dora Vulcan | 23.10.2017

Liderul PSD și premierul Mihai Tudose ar fi dispuși să o sacrifice pe Olguța Vasilescu, titularul de la Muncă, pentru amânarea Legii pensiilor.

Pe aceeași temă

 

 

Potrivit unor informaţii Digi24, cei doi ar fi făcut front comun pentru a impune o demisie a ministrului, transmite Digi 24.

 

 

Lia Olguța Vasilescu și-a oferit demisia și în urmă cu zece zile, la şedinţa-maraton a Comitetului Executiv al PSD, sub pretextul unei pretinse solidarități cu demisionarele Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb.

 

 

 

 

Context

 

 

Amânarea Legii pensiilor a fost anunțată, cu jumătate de gură, de liderul PSD Liviu Dragnea. Marți, după o întâlnire a șefilor coaliției cu premierul Tudose pentru discuții despre bugetul pe anul 2018. A fost prima întâlnire în trei după remanierea cu scandal soldată cu schimbarea lui Shhaideh, Plumb și Cuc. Contextul în care Dragnea a făcut anunțul este cel în care vorbea despre ”majorările prevăzute în programul de guvernare” pentru anul viitor. Numai la insistențele jurnaliștilor, întrebat dacă legea pensiilor este cuprinsă în proiectul de buget, Dragnea a recunoscut destul de ofuscat că nu va fi cuprinsă, încălcând astfel principala promisiune electorală.

 

„Nu. Din moment ce nu o avem, n-ai cum să o prinzi. Din moment ce nu e adoptat, ca să vii cu un proiect de lege a bugetului de stat nu poţi să vii decât pe legi adoptate, nu poţi să rezumi că în anul următor sau peste o lună va fi adoptată o lege. Legea pensiilor nu este obligatoriu să-i producă efectele financiare în 2018, în schimb toate creşterile de care am vorbit în programul de guvernare sunt prinse în legea bugetului”, a spus Dragnea insistând, după cum se vede, pe ”creșterile” de care a ”vorbit în programul de guvernare”.

 

Lege despre care a susținut până în ultima clipă că va fi gata până la sfârșitul anului 2017, chiar cu data de 1 octombrie, pentru a fi aplicată de la 1 ianuarie 2018. Nu a mai înfierat guvernul tehnocrat, dar a invocat ”grozăvia” din sistemul de pensii despre care a recunoscut că nu avea habar. S-a arătat extrem de iritat atunci când a fost întrebat care a fost, în acest caz, baza de calcul pentru deșănțatele promisiuni.

 

Amânarea deciziei, spune Dragnea, este una politică. Așa cum politice au fost și promisiunile din programul de guvernare cu care a prostit un popor. El a oferit și motivele pentru care termenul de 1 octombrie a fost mutat pentru anul viitor - priorităţile acum sunt finalizarea legii salarizării şi introducerea TVA split – acel TVA split despre care premierul Tudose tocmai a anunțat că nu se va mai aplica decât pentru cei în insolvență. Al doilea motiv e, potrivit liderului social-democrat, "grozăvia din interiorul sistemului de pensii".

 

Sunt cuvintele lui Liviu Dragnea, care a adăugat că, în interiorul coaliţiei, nimeni nu avea "dimensiunea" acestei grozăvii. Și a mai comis ceva Dragnea, odată cu declarația pe care și-a actualizat-o miercuri: a susținut că niciodată nu ar fi promis că Legea pensiilor va fi aplicabilă în 2018. Prostind o lume întreagă.

 

 „Creşterea punctului de pensie cum scrie în programul de guvernare este în vigoare, nu e sub semnul întrebării - cu 10% anul viitor. Despre o nouă lege a pensiilor e aproape finalizată. Niciodată nu a fost vorba ca să fie prinsă cu prevedere bugetară în bugetul pe 2018 pentru că ar însemna să fim nerealişti. E nevoie de recalcularea a câtorva milioane de dosare, de repararea nedreptăţilor. Decizia politică a fost să finalizăm aceste legi care sunt necesare acum - buget, split care ţin de legea salarizării, urmând ca după ce sunt depuse în Parlament să reîncepem discuţiile cu ministrul muncii şi pe legea pensiilor. Legea pensiilor la 1 octombrie – nu e vorba de nerealism, e vorba de o abordare pragmatică. La vremea la care am discutat niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii. Ne-a trebuit mult timp pentru a avea acces la toate informaţiile”.

 

Cu alte cuvinte, Dragnea recunoaște cu gura lui că promisiunile sale și ale coaliției de guvernare au fost nerealiste și că nu s-au documentat înainte să lanseze deșănțatele promisiuni.

 

Interpelată de Antena 3, ministrul Muncii Olguța Vasilescu a spus că legea are nevoie de două etape pentru a fi aplicabilă și că, încă, se fac calcule. Iritată și cu o replică în stilu-i, deja, cunoscut: ”ce-i atâta supărare?”

 

Să ne amintim ce promitea PSD în campania electorală: 1.775 – punctul de pensie, zero CASS pentru pensionari, 640 de lei pensia minimă

 

 

 

Motivul pentru care Legea pensiilor este amânată e simplu: nu sunt bani

 

De unde și disperarea Finanțelor de a inventa taxe de solidaritate  justificată printr-o directivă a comisiei economice a Comisiei Europene. MIșa, însă, a scos porumbelul pe gură joi și a recunoscut că doar 10% din această taxă de 2% impusă angajatorilor va merge pentru protejarea angajaților de la întreprinderile în insolvență, restul de 90% urmând să meargă la bugetul de stat pentru ”diferite destinații în funcție de soluțiile bugetare” pentru ”plata anumitor obligații sociale”.  

 

 

Pe lângă presiunea financiară pusă pe regiile autonome la care statul este acționar majoritar și pe care guvernul pur și simplu le-a stors de bani, lăsându-le fără bani de cheltuieli și investiții: Romgaz, Conpet, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica si Transgaz. Care au fost obligate să emită dividende speciale pentru a acoperi găurile din buget făcute cu majorarea salariilor și a pensiilor pentru ”speciali”. Lăsate astfel fără bani de cheltuieli și investiții, regiile recurg disperate la împrumuturi al căror preț se va regăsi exact în creșterea de prețuri la produsele oferite populației: energie, electrică, gaz, combustibil.

 

 

Pe lângă împrumuturile masive făcute de guvern de la bănci soldate cu destabilizarea indicelui ROBOR, soldată cu creșterea prețului la creditele pentru populație, incapabil să-și revină nici măcar după ”injecția” de lichidități făcută de BNR.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22