Varujan Vosganian îi ceartă din nou pe românii care mănâncă ouăle găinilor din curte VIDEO

E.b. | 08.10.2017

Varujan Vosganian (ALDE), ţintă a ironiilor pe Facebok după ce spus că fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de cincizeci de bani, revine cu explicaţii.

Pe aceeași temă

 

 

Varunja Vosganian spune că şi-ar dori ca în România să nu se mai facă agricultură de subzistenţă şi că trebuie să ieşim din această capcană arhaică în care oamenii se izolează şi trăiesc într-o cultură cronică a sărăciei.

 

"Nimeni nu spune că la ţară nu trebuie să creşti găini, dar e bine să aibă atâtea găini încât să vândă ouăle şi cu banii pe care îi ia să cumpere magiun de la cel care face magiun. Trebuie să ieşim din această capcană arhaică în care oamenii se izolează şi trăiesc într-o cultură cronică a sărăciei”, a declarat Varujan Vosganian, la Galaţi, potrivit Digi 24.


Deputatul Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a stârnit controverse după ce în urmă cu câteva zile a scris pe Facebook că statul pierde "multe miliarde de lei" din cauza gospodăriilor mici, orientate spre autoconsum.

 

"Fiecare ou mâncat de la găina din curte văduveşte bugetul de cincizeci de bani! Să presupunem că folosim, în demonstraţia noastră, două găini ouătoare, scria Varujan Vosganian pe pagina sa de Facebook 

 

Una dintre ele aparţine unei ferme, cealaltă unui coteţ. Oul fermierului va lua calea pieţei şi va fi vândut, în medie, cu 1 leu (pentru ouăle ecologice ceva mai mult, pentru celelalte ceva mai puţin). Oul gospodarului va trece direct din coteţ în tigaie, explica Varujan pe Facebook.

 

Oul vândut va aduce bugetului TVA, impozit pe profit şi pe dividende, impozit pe salarii şi contribuţii la asigurările sociale. La asta se adaugă faptul că, la rândul lor, salariile şi profiturile obţinute din producţia fermierului, din prestaţiile angrosistului şi din serviciile supermarketurilor reintră în circuit şi generează iarăşi impozite şi taxe. În schimb, oul din coteţ, în drumul său spre tigaie, nu produce niciun ban.

 

El are aceeaşi teorie şi în ceea ce priveşte roşiile din curte, magiunul, săpunul din grăsimile adunate peste an sau puloverele tricotate din lâna oilor de la stână.

 

 

"Impozitarea coteţelor”

 

 

În urma reacţiilor strârnite, Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei, a revenit cu o nouă postare în care a susţinut că ideea "impozitării coteţelor” nu îi aparţine şi că există mai mulţi autori şi economişti care au vorbit despre "avantajele economiei de piaţă faţă de economia naturală”.

 
 
Vom mai avea prilejul să vorbim despre povestea acestei găini ouătoare, cea mai celebră galinacee a tranziției, care a depășit-o în celebritate până și pe surata ei care năștea pui vii, a scris Varujan Vosganian tot pe Facebook

 

După apoteoza zilei de ieri, iată câteva scurte comentarii la cele două texte scrise de mine și la reacțiile pe care le-au stârnit:

 

1. Textele mele vorbesc explicit despre faptul că economia naturală nu se impozitează și că o asemenea intenție nu există. Așadar, ideea orwelliană a impozitării cotețelor nu-mi aparține.

 

2. Textele mele nu pomenesc de faptul că economia naturală nu plătește impozite, ci de faptul că economia naturală nu produce impozite. În drumul său de la coteț la tigaie oul nu aduce bani, deci nu are cum să producă impozite. Neproducând impozite, nici nu are cum să le plătească. Așadar, nici portretul găinii evazioniste nu-mi aparține.

 

3. Amintesc jurnaliștilor, analiștilor și postacilor indignați de textele mele că chestiunile specializării și plusprodusului, ale avantajelor economiei de piață față de economia naturală au fost lămurite definitiv în restul Europei de scrierile lui Adam Smith (Avuția națiunilor - 1776) și David Ricardo (Principiile de economie politică - 1817). Cred că, după două secole, e cazul să ne dumirim și noi.

 

 

Declaraţiile lui Vosganian au provocat chiar şi reacţia lui Petre Daea, ministrului Agriculturii, care crede că deputatul ALDE "a zburat prea departe cu imaginaţia".

 

"O analiză din punctul meu de vedere nefericită, eu îl cunosc pe domnul Varujan Vosganian, am lucrat împreună în Parlamentul României, e un om care este aplecat spre scris, are un condei bun, are şi o imaginaţie bună dar cred că acum a zburat prea departe cu imaginaţia", a spus Daea.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22