Vasilescu anunta iar cresterea salariului si a pensiei minime: 1.900 de lei, respectiv 640

E.b. | 26.10.2017

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat ca salariul minim pe economie se majoreaza de la 1.450 la 1.900 de lei, incepand cu 1 ianuarie 2018, la inceputul unei sedinte de guvern in care s-a anuntat ceea ce pare a fi o adevarata revolutie fiscala.

Pe aceeași temă

 

Salariul minim brut pe țară va crește la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, potrivit unei hotărâri de guvern pe care ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a prezentat-o spre primă lectură, joi, la începutul ședinței Executivului.

 

"Vă propunem astăzi o hotărâre de guvern într-o primă citire prin care salariul minim brut pe țară să crească la 1.900 de lei de la 1 ianuarie 2018, astfel încât salariile românilor să nu fie afectate de întoarcerea sarcinii fiscale. Suma este aferentă salariului prevăzut în programul de guvernare, care era de 1.550 de lei de la 1 ianuarie 2018, în condițiile în care, la vremea respectivă, nu fusese luată în calcul întoarcerea sarcinii fiscale de la angajator la angajat", a declarat Lia Olguța Vasilescu la începutul ședinței de la Palatul Victoria, citată de Agerpres.

 

Tot spre primă lectură, ministrul Muncii a prezentat și un proiect de ordonanță de urgență prin care "indemnizația minimă de creștere a copilului va crește, tot de la 1 ianuarie 2018, la 1.250 de lei, față de 1.233, cât este în prezent".

 

"Pentru asigurarea acestei creșteri, indemnizația de creștere a copilului nu va mai fi raportată pe viitor la salariul minim, ci la indicele social de referință (ISR), care este astăzi 500 de lei, iar indemnizația minimă va fi de două ori și jumătate ISR", a explicat Vasilescu.

 

Ministrul a venit, totodată, și cu propunerea de amânare a măsurii privind venitul minim de incluziune "cu un an de zile până la data de la 1 aprilie 2019, din motive tehnice, fiindcă sistemul informatic nu este încă pregătit".

 

"Avem multe solicitări de la autoritățile locale care, de asemenea, ne-au informat că își doresc prorogarea acestui termen de punere în aplicare a legii", a completat Vasilescu.

 

Ministrul s-a referit și la o altă propunere prevăzută în proiectul de ordonanță, privind creșterea pensiei minime la 640 de lei.

 

"Nu în ultimul rând, proiectul de ordonanță prevede creșterea pensiei minime la 640 de lei și a punctului de pensie la 1.100 de lei de la 1 iulie 2018. Aceste măsuri vin la pachet cu reducerea procentului de plată către pilonul II de pensii, de la 5,1% la 3,7%, dar atenție, fără fi afectată valoarea nominală din prezent. Mai precis, suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puțin aceeași la anul, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creșterii salariului brut cu 20%", a mai declarat Vasilescu. 

 

Ministrul Finantelor, Ionut Misa, a anuntat joi in sedinta de guvern schimbarea radicala a politicii fiscale. Misa a anuntat scaderea de la 16% la 10% a impozitului pe venit, incluzand pe langa veniturile salariale si venituri din pensii, chirii, dobanzi etc. In paralel, Misa a anuntat trecerea majoritatii contributiilor din sarcina angajatorilor in sarcina angajatilor, dar si pastrarea unei contributii de 2,25% din salariul brut in sarcina firmelor (fosta taxa de solidaritate, redenumita contributia asiguratoare pentru munca).

 


Lia Olguta Vasilescu a precizat ca, incepand cu anul viitor, contributia pentru Pilonul II de pensii scade de la 5,1% in prezent  la 3,7%.

 

Vasilescu a sustinut ca prin aceasta masura nu va fi "afectata valoarea nominala din prezent".

 

"Mai precis, suma care este achitata astazi catre administratorii Pilonului II de pensii va fi cel putin aceeasi la anul, dar scaderea procentului este necesara ca urmare a cresterii salariului brut cu 20%", a argumentat Lia Olguta Vasilescu.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22