Pe aceeași temă
Atenuat pentru moment, conflictul premierului Tudose cu şeful PSD Liviu Dragnea a avut ca principală motivaţie tocmai situaţia incertă - care pune probleme de imagine cabinetului pe care-l conduce - a miniştrilor cu probleme penale: Sevil Shhaideh - de la Dezvoltare, Rovana Plumb - de la Fonduri Europene şi ministrul Viorel Ilie, de la Relaţia cu parlamentul, salvat de votul majorităţii, care nu a dat aviz pentru cercetarea sa penală.
Audirea de miercuri a lui Shhaideh grăbeşte lucrurile pentru premierul Tudose şi complică lucrurile pentru Dragnea, care pare să-l fi temperat pentru moment pe Tudose, după întâlnirea de la sediul PSD de marţi. Momentan, Dragnea pare că a obţinut cel puţin o amânare a remanierii. Shhaideh este doar suspectă în dosarul Belina. O eventuală schimbare, însă, a calităţii sale din suspect în inculpat l-ar vulnerabiliza pe Dragnea, nu doar pentru faptul că toate firele afacerii Belina duc la el ci şi pentru că ar confirma exact motivele nemulţumirii exprimate de Tudose. O eventuală inculpare a sa ar atrage după sine remanierea sa, înainte de termenul dat de Tudose la ieşirea de la întâlnirea de marţi pe care a avut-o la sediul PSD cu Liviu Dragnea.
Background
- Tudose: Remanierea merge inainte. Vom fixa remaniabilii la CEx, ca si relatia partid-guvern
Liviu Dragnea si Mihai Tudose au facut declaratii foarte scurte dupa intalnirea avuta la sediul partidului, fara a da numele ministrilor pe care premierul ar vrea sa ii remanieze si fara a raspunde la intrebarile presei.
"Premierul ne-a prezentat cateva masuri care trebuie luate pentru a nu fi probleme in implementarea programului de guvernareA fost o discutie nestatutara, vom discuta in CEx si eu cred ca argumentele prezentate astazi daca vor fi prezentate si in Cex nu vor fi probleme. Am discutat si despre proietul de buget pe anul viitor. Este un buget bun echilibrat", a spus Dragnea.
La randul sau, Tudose a declarat ca lista cu ministrii care vor fi remaniati va fi anuntata dupa CEx de joi:
"Am stabilit impreuna lista cu ministrii care vor fi remaniati. Discutia a fost lunga, nu am fost numai noi. S-a hotarat ca decizia finala sa fie luata la CEx. Pe urmatoarele directii: raporturile dintre guvern si partid plecand de la premiza ca guvernul este politic. Lucrurile trebuie clarificate. Stabilim impreuna zona de remanieri si remaniabili, nu va spunem acum, dupa sedinta CEx".
In ceea ce priveste intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Klaus Iohannis, Tudose a spus ca a fost sa il intrebe daca e dispus saptamana aceasta sa semneze actele si sa discute pe teme externe.
"Discutia cu Iohannis a fost sa il intreb daca e dispus sau daca saptamana asta este pentru a semna actele si pentru o informare despre ce s-a intamplat la Varna, domnia sa fiind, totusi, presedintele".
Surse citate de Digi 24 relateaza ca in timpul sedintei premierul Tudose a amenintat cu demisia in cazul in care nu-i vor fi acceptate remanierile, dar mai multi colegi l-au rugat sa nu faca un astfel de gest care ar decredibiliza partidul.
Tudose nu i-a cerut lui Liviu Dragnea să demisioneze din funcția de președinte al PSD, dar s-a discutat despre relația dintre partid și Guvern, spun sursele PSD.
Premierul i-ar fi spus lui Dragnea că Guvernul este politic, dar e nevoie de independență de decizie. Membrii Executivului se vor consulta în continuare cu partidul, dar atunci când consideră că nu trebuie să-și asume răspunderea pe anumite proiecte trebuie să fie lăsați să facă acest lucru.
Cei trei membri ai Cabinetului Tudose vizaţi de dosare penale sunt vicepremierul Sevil Shhaideh, ministrul delegat pentru Fonduri Europene Rovana Plumb, şi ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie. Alte nume vehiculate sunt cel al ministrului Transporturilor Răzvan Cuc, dar şi cel al ministrului pentru Mediul de Afaceri, Ilan Laufer.
De asemenea, surse citate de Hotnews susţin că vicepremierul Marcel Ciolacu ar putea fi nominalizat în locul lui Sevil Shhaideh.
Prim-vicepresedintele PSD Niculae Badalau, un apropiat al lui Dragnea, a declarat, marti, dupa sedinta liderilor PSD, ca va exista o remaniere, pentru ca premierul Mihai Tudose este suparat ca in unele ministere lucrurile nu merg. El a negat ca premierul Mihai Tudose, despre care a spus ca este unul dintre cei mai buni premieri, si-ar fi anuntat demisia in partid.
- Luni seara, la Antena 3, premierul Mihai Tudose a răbufnit şi a pus pe tapet toate nemulţumirile acumulate în relaţia cu Dragnea: miniştrii cu probleme penale şi principalele măsuri economice pe care Dragnea le-a impus în ciuda evidenţei şi a criticilor ce le-au fost aduse
Premierul Mihai Tudose a anuntat luni seara, la Antena 3, "o mica remaniere" care va avea loc in aceasta saptamana, precizand ca sunt mai multi pe care o sa ii invite sa plece din Guvern. In afara de Sevil Shhaideh si Rovana Plumb, urmariti de DNA, ar mai fi doi ministri pe lista neagra.
El a admis public pentru prima oară că are probleme în relatia pe care o are cu liderul PSD, Liviu Dragnea, dupa ce seful sau pe linie de partid negase existenta unor astfel de probleme.
Tudose a precizat ca vizati de remaniere sunt ”ministrii cu probleme penale” plus alti doi care genereaza ”probleme la nivel de perceptie si la Comisia europeana”.
Premierul Tudose a recunoscut ca exista tensiuni in partid generate de dorinta unora de a controla guvernul, facind aluzie la Liviu Dragnea, si ca aceste tensiuni au atins apogeul. ” Va fi ori alba, ori neagra”, a spus Tudose.
"Nu as putea spune ca suntem intr-un moment fericit al relatiei dintre noi", a raspuns Tudose despre relaţia sa cu Dragnea.
"Nu putem sa guvernam cu forta, impotriva a ceea ce vrea poporul roman. De aici pleaca nemultumirea mea si-atunci, daca lucrurile stau asa, o analiza, ori sunt eu de vina, prin ce fac sau nu fac, sau sunt niste lucruri in guvern care justifica aceste cifre - prezenta unor ministri cu probleme penale, lipsa de activitate a unor ministri sau lipsa de rezultate -, saptamana asta voi lua niste decizii, dure, dar necesare', a spus Tudose, citat de Agerpres.
Picătura care a umplut paharul pare să fi fost sondajul făcut de Pieleanu, care il dadea cu o cota de incredere de doar 26%. Tudose a spus că sondajul este o ”facatura ” si a sugerat că ar fi fost comandat, de fapt, de Dragnea, lucru negat de acesta înainte de şedinţa PSD de marţi în care s-au tranşat, pentru moment, sursele de conflict dintre cei doi.
"Aş minţi dacă aş spune că toate lucrurile sunt în ordine. Unele nu sunt în ordine deloc. Nu iese nimeni la pensie din această funcţie şi prima zi de prim-ministru este prima zi din ultimele zile, la un moment dat trebuie să pleci. Aţi pomenit de acel sondaj. Nu sunt sociolog, dar din ceea ce am vorbit cu ceilalţi, dacă nu ai mâncat nişte copii dimineaţă, n-ai cum să cazi în două săptămâni de la 40 la 20. (...) Mai mult, târgul e mic, se află cine a comandat-o, cum a comandat-o - în regulă, trecem peste. Dar şi presupunând că de aici a apărut şi problema cu demisia, presupunând că e adevărat (...), vom vedea. Eu sunt acolo să guvernez pentru români. Dacă românii nu mai cred în ceea ce facem, plecăm acasă toţi", a declarat Tudose.
Intrebat de Mihai Gadea daca aceste probleme ar putea fi legate de existenta unor ministri cu probleme penale in guvern, Tudose a raspuns: 'Da. (...) Daca tot facem un reset la partea de imagine si de efecte ale guvernarii, va spun ca mai sunt inca cel putin doi ministri, pe care am sa-i rog sa paraseasca cabinetul. (...) O miniremaniere. (...) Sunt trei (ministri - n.r.) cu probleme, care, intr-adevar, creeaza probleme si la nivel de perceptie publica si unele dintre situatii si la nivel de Comisie Europeana'.
În ciuda afirmaţiei sale că marţi va tranşa "relațiile dintre partid și Guvern" şedinţa de marţi pare a fi pus cel mult batista pe ţambal. Lui Tudose i s-a reproşat că şi-a exprimat nemulţumirile pe televiziuni şi nu în cadrul organizat al partidului, precum şi faptul că nu şi-a făcut cunoscute nemulţumirile la ultima şedinţă de Comitet Executiv de la Suceviţa.
- Vicepremierul Sevil Shhaideh, pusă sub urmărire penală de DNA în dosarul Belina
Pe 22 septembrie, viceprim-ministrul Sevil Shhaideh a declarat, la ieșirea din sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), că a fost chemată pentru a i se comunica faptul că are calitatea de suspect într-un dosar de corupție.
"Am fost informată asupra calității procesuale pe care o am în acest dosar. Am calitatea de suspect și mai multe nu vă pot declara, fiind o anchetă penală în curs. În acest moment mi s-a adus la cunoștință această calitate. Mă prevalez de toate drepturile pe care le am și o să analizez împreună cu avocatul documentele", a afirmat Shhaideh.
Dosarul vizeaza trecerea ilegala a unor "parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private", in anul 2013, "prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice".
”In anul 2013, prin actiunea concertata a unor persoane cu functii publice, parti din Insula Belina si Bratul Pavel (cu suprafata de 278,78 ha, respectiv 45 ha), situate in albia minora a Dunarii, au trecut ilegal din proprietatea statului in proprietatea judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman, pentru ca, doar la cateva zile, sa fie inchiriate tot ilegal unei firme private.
Pentru realizarea transferului de proprietate au fost adoptate H.G. 943/2013 act cu caracter individual si HG 858/2013 act cu caracter normativ, acte prin care au fost incalcate prevederi din:
- Constitutiei Romaniei,
- Legea apelor 107/1996,
- Legea 213/1998 privind bunurile proprietate publica,
- O.U.G. 107/2002 privind infiintarea Administratiei Nationale "Apele Romane"
- Legea 115/1999 a responsabilitatii ministeriale
- Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa.
Prin aceste fapte a fost prejudiciat patrimoniul statului si au fost vatamate interesele Administratiei Nationale "Apele Romane".
Totodata, au fost efectuate notari in cartile funciare ale celor doua imobile (insula Belina si bratul Pavel) cu incalcarea dispozitiilor din Codul Civil, pentru a ascunde titularul dreptului de inchiriere si pentru a facilita adoptarea hotararilor de guvern mentionate.
In sustinerea acestor demersuri, persoane cu functii de decizie din Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, precum si din Oficiul de Cadastru Teleorman, Biroul de Cadastru Alexandria, Administratia Nationala "Apele Romane" si Consiliul Judetean Teleorman au servit intereselor unei societati particulare, incalcand dispozitii prevazute in mai multe legi.
Concret,
Fiind situate in albia minora a Dunarii, Insula Belina si Bratul Pavel fac parte din domeniul public al statului prin efectul legii si al Constitutiei, prin urmare nu puteau fi trecute in proprietatea vreunui consiliu judetean prin hotarare de guvern, ci doar prin lege.
Sub pretextul realizarii Complexului turistic, sportiv si de agrement "Dunare-Belina-Seaca", la data de 26 iulie 2013, Consiliul Judetean Teleorman a inaintat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (M.D.R.A.P), o nota de fundamentare privind trecerea unor bunuri din proprietatea publica a statului si din administrarea Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice - Administratia Nationala "APELE ROMANE", in proprietatea publica a judetului Teleorman si administrarea Consiliului judetean Teleorman.
La primul proiect de hotarare de guvern, doua ministere implicate in avizare, Ministerul Justitiei si Ministerul Finantelor Publice au atras atentia ca scoaterea din domeniul public al statului si din administrarea "Apelor Romane" a celor doua obiective nu poate fi facuta decat prin lege, nu prin hotarare de guvern.
In aceste conditii,a aparut necesitatea unui demers menit sa creeze aparenta ca Insula Belina si Bratul Pavel nu ar face parte dintre bunurile care apartin domeniului public al statului aflate in administrarea "Apelor Romane", astfel incat transferul dreptului de proprietate sa se poata realiza prin hotarare de guvern.
Astfel, in sedinta de guvern din data de 6 noiembrie 2013, s-a adoptat H.G. 858/2013 prin care se modificau codurile de clasificatie ale Insulei Belina si Bratului Pavel, in sensul ca, pe hartie, se elimina apartenenta acestora la bazinul hidrografic al Dunarii, creand aparenta ca trecerea lor in proprietatea si administrarea Consiliului Judetean Teleorman nu mai impune adoptarea unei legi, ci este posibila doar printr-o hotarare de guvern.
Modalitatea de adoptare a H.G. 858/2013, act cu caracter normativ, s-a abatut de la prescriptiile normelor legislative, inclusiv prin aceea ca proiectul de hotarare nu a avut, la momentul adoptarii, avizele Ministerului Justitiei si al Ministerului Finantelor Publice.
Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie, a initiat si promovat H.G. 858/2013 (proces care a durat numai 17 ore), cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative.
La data de 27 noiembrie 2013, deoarece aparent impedimentele fusesera inlaturate, s-a adoptat H.G. 943/2013 prin care Insula Belina si Bratul Pavel au fost trecute din domeniul public al statului si din administrarea Administratiei Nationale "APELE ROMANE", in domeniul public al judetului Teleorman si in administrarea Consiliului Judetean Teleorman.
Prin modalitatea de adoptare a acestei hotarari de guvern au fost incalcate prevederile Constitutiei Romaniei, cele ale Legii organice 213/1998, ale Legii 107/1996 si cu O.U.G. 107/2002, avand in vedere ca insula Belina si Bratul Pavel fac parte din albia minora a Dunarii, astfel incat nu puteau constitui obiect al unui transfer de proprietate publica. De asemenea, au fost incalcate o serie de dispozitii ce reglementeaza normele de tehnica legislativa, aspect semnalat in repetate randuri de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei, in perioada premergatoare adoptarii hotararii.
Adoptarea hotararii de guvern a fost posibila in conditiile in care, in calitate de secretar de stat in cadrul M.D.R.A.P, prin semnare, suspecta Sevil Shhaideh si-a insusit in totalitate continutul notei de fundamentare si a proiectului de hotarare de guvern, a initiat si a promovat H.G. 943/2013 prin care se consfintea transmiterea unor parti din imobilele Insula Belina si Bratul Pavel, cu incalcarea flagranta a dispozitiilor legale care reglementeaza normele de tehnica legislativa ce nu permiteau un astfel de transfer, aspect semnalat in repetate randuri de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei.
La randul sau, suspecta Ionela Vasile Stoian, in calitate de director la M.D.R.A.P. -Directia Juridica, Relatia cu Parlamentul si Relatii Internationale, a sprijinit demersurile nelegale prin aceea ca nu a intocmit note referitoare la observatiile pe care le-au facut cele doua ministere avizatoare (ministerul Justitiei si cel al Finantelor Publice), nu a respectat reglementarile privind circuitul de avizare, a contribuit la crearea unei reprezentari false M.F.P. si M.J. referitor la contactele de inchiriere dejaexistente.
De mentionat ca, anterior acestor demersuri, suprafete din Insula Belina si Bratul Pavel fusesera inchiriate prin contracte unei firme private.
Pentru a nu atrage atentia administratiei publice centrale cu privire la existenta unor interese ale acelei firme private referitor la insula Belina si bratul Pavel, s-a dorit obtinerea unor extrase de carte funciara curate, in care sa nu apara contractele de inchiriere avand ca parti Administratia Apele Romane si aceasta societate comerciala.
Astfel, sub pretextul indreptarii unei erori materiale, suspectele Gheorghiu Mariana Sanda cu complicitatea suspectelor Gusa Rodica si Diaconu Alexandrina Anduta, in calitate de registratori, cu incalcarea legii, respectiv a unor prevederi din Codul civil, au actionat astfel incat sa fie radiate notarile privind incheierea contractelor de inchiriere cu acea firma privata.
Faptele descrise mai sus au determinat obtinerea unui avantaj patrimonial de catre Consiliul Judetean Teleorman, respectiv dreptul de proprietate si dreptul de administrare asupra unei parti din Insula Belina si Bratul Pavel.
Totodata a fost cauzat un prejudiciu statului roman, precum si o vatamare a drepturilor si intereselor legitime ale A.N.A.R. prin lipsirea de dreptul de administrare asupra celor doua bunuri.
Un aspect relevant este ca, prin forma finala a HG 943/2013 se renunta la exprimarea "pentru realizarea Complexului, turistic, sportiv si de agrement "Dunare-Belina-Seaca", ceea ce reprezenta motivul initial invocat pentru trecerea catre Consiliul Judetean Teleorman a celor 2 obiective.
Apare in schimb o sintagma mai generala si anume "in vederea reabilitarii si valorificarii cadrului natural al zonei Dunarii - Belina -Bratul Pavel".
Din probele administrate, a rezultat banuiala rezonabila ca numita Rovana Plumb, in calitate de ministru al Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice, cu intentie a ajutat la savarsirea faptei penale retinute in sarcina suspectei Sevil Shhaideh, respectiv a initiat si promovat H.G. 858/2013 in decurs de 17 ore, in perioada 5.11.2013 - 6.11.2013, cu incalcarea procedurii de la nivelul Guvernului pentru elaborarea, avizarea si prezentarea proiectelor de acte normative. Prin efectele acestei hotarari de guvern s-a urmarit crearea unei aparente de legalitate a trecerii Insulei Belina si a Bratului Pavel, prin proiectul de hotarare de guvern ce va purta nr. 943/2013, contrar aspectelor semnalate in repetate randuri de Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Justitiei cu privire la forta juridica a actului normativ”