Pe aceeași temă
Victor Ponta, premierul Romaniei, a fost audiat astazi in dosarul Referendumului. Ponta a declarat ca nu are are informatii despre vreo frauda care ar fi avut loc in 2012.
Ponta a afirmat in fata instantei ca a cunoscut sistemul de sms-uri aplicat de USL la referendumul din 2012 si modul de functionare a aplicatiei, dar ca aceasta consemna doar prezenta si date din procesul-verbal, nu indica si numarul de voturi cu "Da" sau "Nu". El a aratat ca, inca de la alegerile prezidentiale din 2009, PSD a decis sa aiba un sistem de verificare a prezentei electorale, cum au avut si alte partide, PDL fiind primul partid cu un astfel de sistem, relateaza Hotnews.
"Cand am devenit presedinte PSD, am decis sa avem acest sistem, folosit prima data de PSD la alegerile locale din iunie 2012, apoi la toate tipurile de scrutin, inclusiv la cel din noiembrie 2014, la fel ca alte partide", a spus Ponta, in fata instantei.
Intrebat daca a participat la sedinta Comitetului Executiv de partid care a aprobat acest sistem, Ponta a spus ca, initial, in sedinta USL a fost decis ca persoanele responsabile de campania pentru referendumul din 2012 sa fie Liviu Dragnea (din partea PSD) si Eduard Hellvig (din partea PNL, actualul director al Serviciului Roman de Informatii), precum si ca sediul comun de campanie sa fie cel din Kiselleff, datorita conditiilor logistice mai bune.
Intrebat in continuare daca in sedinte a fost prezentata totusi aplicatia, Ponta a spus ca, ulterior, in sedintele fiecarui partid au fost puse in aplicare deciziile comune.
UPDATE: ora 8.50 Premierul a ajuns la Curtea Suprema pentru a fi audiat. La intrarea in sediul Inaltei Curti el a declarat: "Vreau sa spun adevarul pentru am vrut sa il spun in fata procurorului si procurorul nu m-a acceptat".
Cu putin timp inaintea lui Victor Ponta, la Inalta Curte au venit si ministrii Liviu Dragnea si Mircea Dusa. Ponta a fost propus de avocatii lui Liviu Dragnea ca martor in dosarul Referendumului, in care vicepremierul este judecat.
Miercuri a venit la Instanta Suprema si Dragnea, "din respect", si le-a spus jurnalistilor ca el ca nu va fi audiat miercuri.
"Voi spune adevarul si numai adevarul, si anume ca, din toate cunostintele pe care le-am avut ca lider de partid si prim-ministru, nu a facut nimeni in 2012 vreo schema de fraudare, ci chiar au venit 7,4 milioane de romani sa voteze pentru demiterea lui Traian Basescu. Ca nu s-a intamplat e o poveste pe care nu cred ca mai trebuie sa o redeschidem acum, dar aici vorbim de responsabilitati penale si o sa spun ceea ce stiu, ceea ce ma va intreba instanta, avocatii sau procurorul, si voi spune doar adevarul", a declarat Ponta acum cateva zile.
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) i-a audiat, vineri, pe fostul ministru al Energiei Constantin Nita si pe primarul Sectorului 3, Robert Negoita.
La finalul audierilor, instanta a stabilit ca urmatorul termen de judecata sa fie in 11 martie, cand vor fi citati sa se prezinte toti martorii propusi de avocatii inculpatilor din acest caz, care nu au dat pana in prezent declaratii, printre care si Victor Ponta.
Ponta spunea, in 23 februarie, ca va merge "cu toata inima" la ICCJ, ca martor in dosarul Referendumului, el aratand ca stie foarte bine ce s-a intamplat in 2012 si ca nu a existat "nicio lovitura de stat si nicio frauda".
CONTEXT
Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.