VIDEO Decizie ICCJ. Elena Udrea, ARESTATA PREVENTIV pentru 30 de zile in dosarul Gala Bute

T.d. | 25.02.2015

Pe aceeași temă

Elena Udrea a fost arestata preventiv pentru 30 de zile in dosarul “Gala Bute”. Decizia a fost luata, miercuri, de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

 

UPDATE:  Judecătorul de la Înalta Curte de Casație și Justiție care a analizat cererea DNA a admis arestarea preventivă a Elenei Udrea pentru trei infracțiuni de luare de mită și pentru una de abuz în serviciu.

Nu s-a admis arestarea pentru tentativă la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene și pentru infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite.

 

Vă prezentăm integral decizia judecătorului:

Dosar 802/1/2015 - luarea măsurii arestării preventive - Inculpat UDREA ELENA GABRIELA

I.În baza art.226 alin.1 şi 2 Cod procedură penală, admite propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie privind pe inculpata Udrea Elena Gabriela

II. În baza art.226 raportat la art.223 alin.2 Cod procedură penală şi art.202 alin.1, 3, 4 lit.e Cod procedură penală dispune arestarea preventivă a inculpatei Udrea Elena Gabriela pentru o perioadă de 30 de zile începând cu data de 25 februarie 2015 până la 26 martie 2015, inclusiv, pentru:

infracţiunea de luare de mită, prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal, în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic şi UAT Borsec;

infracţiunea de luare de mită, prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal, în legătură cu plăţile efectuate de Compania Naţională de Investiţii către S.C. Consmin S.A.

infracţiunea de luare de mită, prevăzută de art.289 alin.1 Cod penal raportat la art. 6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal, în legătură cu finanţarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. şi S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni şi UAT Petroşani;

infracțiunea de abuz în serviciu, prevăzută de art.132 din Legea nr.78/2000 raportat la art.297 alin.1 Cod penal şi art.309 Cod penal, cu aplicarea art.5 Cod penal, în legătură cu organizarea „Galei Bute” toate cu aplicare art.38 Cod penal.

III. În baza art.227 alin.1 Cod procedură penală, respinge propunerea formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie privind pe inculpata Udrea Elena Gabriela pentru:

tentativă la infracţiunea de folosire de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, prevăzută de art.32 alin.1 Cod penal raportat la art.181 alin. 1, 3 din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 5 Cod penal;

infracţiunea de folosire a influenţei în scopul obţinerii de foloase necuvenite, prevăzută de art.13 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.5 Cod penal. În temeiul art.230 Cod de procedură penală, dispune emiterea de îndată a mandatului de arestare preventivă pe numele inculpatei Udrea Elena Gabriela".

 

UPDATE: 16.35 Elena Udrea a fost dusa in arestul Politiei Capitalei.

Decizia luata de instanta vine dupa ce, luni, deputatii au aprobat cererile de extindere a urmaririi penale si de arestare preventiva emise pe numele fostei sefe a PMP.

Astfel, in cazul urmaririi penale, votul a fost de 218 “pentru” si 76 “impotriva”, in timp ce pentru arestarea preventiva a lui Udrea au fost inregistrate 170 de voturi “pentru” si 118 “impotriva”.
 

"Am facut multe greseli"

Elena Udrea a fost prezenta, miercuri dimineata, la Inalta Curte. La iesire, Udrea a facut cateva declaratii, aratand ca “Dorin Cocos finanta campaniile PDL-ului”.

Asa se finanteaza campaniile electorale in Romania. Intrebati-i pe domnul Ponta, pe domnul Iohannis, si ei au facut la fel”, a spus fosta candidata la presedintia Romaniei.

"Ca om politic am facut multe greseli, ca ministru am fost un ministru bun si imi asum", a mai spus Udrea. 

"E trist sa vezi ca lucrurile pe care le-ai facut cu buna credinta sunt puse la indoiala de oameni care au fost acolo (n.r. in Ministerul Turismului, de unii) care stiu ce am facut. Unii au facut denunturi frauduloase doar ca sa scape. Sunt convinsa ca atunci cand un dosar ajunge in fata judecatorilor aceste fapte nu tin", arata fosta sefa a PMP.

"E de toata jena sa spui ca la doi ani dupa ce unii au recunoscut ca au luat mita sa spui ca mi-au platit o masa mie. Chiar de o masa aveam bani. Cei care sunt la un moment dat la guvernare nu au voie sa se planga de conditiile din detentie pentru ca nici noi nu am facut nimic ca sa le imbunatatim. Sunt un politician ca multi altii cu bune si cu rele, dar sunt mai onesta si mai de buna credinta decat o mare parte a clasei politice", a aratat Elena Udrea.
 

Context

DNA a cerut încuviințarea urmăririi penale și arestarea preventivă pentru săvârșirea de către Elena Udrea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care aceasta avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a solicitat procurorului general al Romaniei sesizarea Camerei Deputatilor si ministrului Justitiei in vederea inceperii procedurii de efectuare a urmaririi penale si incuviintarea arestarii preventive a deputatului Elena Udrea.

Anchetatorii vorbesc despre “săvârșirea a trei infracțiuni de luare de mită, în perioada în care (Elena Udrea – n.r.) avea calitatea de ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului”, transmite institutia anticoruptie, intr-un comunicat.

In dosarul in cauza – ce vizeaza atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor MDRT in perioada 2010-2012 – Camera Deputatilor a incuviintat o cerere de urmarire penala si arestare preventiva fata de Udrea, pentru abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente sau declaratii false pentru obtinerea de fonduri europene, trafic de influenta si luare de mita.

Procurorii sustin acum ca dispun de noi informatii privind noi fapte de coruptie.

Ulterior, au apărut noi elemente ce au conturat suspiciunea săvârșirii unor alte fapte, care nu erau cunoscute la momentul sesizării Camerei Deputaților. Unele dintre aceste fapte intră în conținutul infracțiunii de luare de mită pentru care a fost obținut avizul Camerei Deputaților și completează latura obiectivă a acesteia, iar celelalte fapte întrunesc elementele constitutive a două noi infracțiuni de luare de mită”, se arata in comunicatul DNA.


Concret, procurorii vorbesc despre trei noi capete de acuzare:

  • Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. cu UAT Cavnic și UAT Borsec
  • Infracțiunea de luare de mită în legătură cu plățile efectuate de Compania Națională de Investiții către S.C. Consmin S.A.
  • Infracțiunea de luare de mită în legătură cu finanțarea de către MDRT a contractelor încheiate de Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L. cu UAT Lupeni și UAT Petroșani
     

Udrea se află din 17 februarie în arest la domiciliu, măsură dispusă în dosarul "Microsoft" și care a înlocuit arestarea preventivă obținută inițial de procurori.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22