VIDEO Klaus Iohannis, la revenirea de la Summitul Parteneriatului Estic: Uniunea Europeana trebuie sa mentina deschisa perspectiva integrarii pentru statele partenere

T.d. | 22.05.2015

Pe aceeași temă

Uniunea Europeana trebuie sa mentina deschisa perspectiva integrarii comunitare pentru statele Parteneriatului Estic, a afirmat presedintele Klaus Iohannis, vineri, la intoarcerea de la Summitul de la Riga. Seful statului roman a subliniat importanta diferentierii intre statele partenere, in functie de aspiratiile si performantele fiecaruia.

Presedintele Klaus Iohannis a participat intre 21 si 22 mai 2015 la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga, Letonia.

Iohannis a arata faptul ca Summitul din Letonia s-a incheiat cu adoptarea unei Declaratii Comune prin care sunt stabilite principalele domenii de cooperare, si anume: consolidarea institutiilor si buna guvernanta; mobilitate si dimensiunea umana; oportunitati economice; interconectare.

Prin Declaratia Summitului s-a reconfirmat dreptul suveran al fiecarui partener de a alege nivelul de ambitie si obiectivele la care aspira in relatia cu Uniunea Europeana. S-a reafirmat faptul ca este prerogativa exclusiva a UE si a statelor partenere de a decide asupra relatiilor lor si asupra nivelului de interactiune”, a spus Iohannis, potrivit HotNews.


Declaratia integrala a presedintelui Iohannis:

Buna ziua. O scurta declaratie la revenire din Riga. Am participat la primul Summit al Parteneriatului Estic in calitate de Presedinte al Romaniei. A fost cel de-al patrulea Summit destinat Parteneriatului Estic dupa Praga, Varsovia si Vilnius. Mai intai as dori sa adresez multumiri gazdelor letone pentru eforturile intreprinse in organizarea acestui eveniment. A fost foarte bine organizat.

Summitul s-a desfasurat, spre deosebire de cel anterior, pe fondul unui climat de securitate regional mult mai complex, ceea ce i-a conferit o importanta si o atmosfera aparte. Am sustinut, in cadrul dezbaterilor, consolidarea rolului Parteneriatului Estic, ca instrument strategic pentru dezvoltarea relatiilor UE cu vecinatatea estica, pentru promovarea stabilitatii, dezvoltarii democratice si prosperitatii in intreaga regiune. Summitul a facut o evaluare a rezultatelor concrete obtinute de statele partenere in perioada post-Vilnius, dintre care as aminti: semnarea Acordurilor de Asociere si de Liber Schimb cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina, inceperea aplicarii provizorii a acestor acorduri in Republica Moldova si Georgia, implementarea provizorie a unor componente importante din Acordul de Asociere cu Ucraina, liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii Republicii Moldova. Toate acestea sunt rezultate concrete care au permis continuarea procesului de apropiere a statelor partenere de Uniunea Europeana si consolidarea relatiilor in toate domeniile.

CITESTE SI: Klaus Iohannis merge la Summitul de la Riga privind Parteneriatul Estic: Romania e direct interesata de parcursul european al Ucrainei, Moldovei si Georgiei

Romania a actionat in mod constant si concret pentru avansarea procesului de asociere politica si integrare economica a statelor partenere, inclusiv prin oferirea de expertiza in procesul de reforma si in procesul de implementare a Acordurilor de Asociere si de Liber Schimb. Procesul de implementare trebuie sa ramana in continuare o prioritate. De aceea, am sustinut foarte clar faptul ca Uniunea trebuie sa sprijine acest proces prin asistenta financiara si tehnica. Totodata, la Summit s-a discutat despre directiile de actiune in viitor. In ceea ce ma priveste, am pledat pentru o viziune ambitioasa, strategica si bine articulata pentru Parteneriatul Estic. Am evidentiat importanta principiului diferentierii intre statele partenere, in functie de aspiratiile si performantele fiecaruia. Acesta implica dimensionarea sprijinului UE pe principiul more for more, adica mai mult pentru mai mult, cu o conditionalitate pozitiva, prin care asistenta tehnica si financiara este acordata in linie cu avansarea procesului de reforma. Am sustinut ca este necesar sa mentinem deschisa perspectiva europeana pentru statele partenere care doresc sa avanseze pe aceasta cale.

Am apreciat ca necesara finalizarea cat mai rapida a proceselor de ratificare a Acordurilor de Asociere si de Liber Schimb de catre statele membre ale Uniunii Europene. Speram ca acest proces sa se incheie pana la finele anului curent. Reamintesc faptul ca Romania a fost primul stat membru care a ratificat Acordurile de Asociere si de Liber Schimb cu Republica Moldova, Georgia si Ucraina.

Am stabilit, de asemenea, ca trebuie sa ne concentram, in continuare, si pe promovarea agendei de mobilitate cu statele partenere. Liberalizarea vizelor conduce la intensificarea contactelor umane, a schimburilor economice, educationale, culturale, pe intreg palierul dimensiunii umane. In acest sens, avem deja exemplul pozitiv al Republicii Moldova, pentru care regimul de vize a fost liberalizat in 2014.

Summitul de astazi s-a incheiat cu adoptarea unei Declaratii Comune, care stabileste principalele domenii de cooperare, respectiv: consolidarea institutiilor si buna guvernanta; mobilitate si dimensiunea umana; oportunitati economice; interconectare. Prin Declaratia Summitului s-a reconfirmat dreptul suveran al fiecarui partener de a alege nivelul de ambitie si obiectivele la care aspira in relatia cu Uniunea Europeana. S-a reafirmat faptul ca este prerogativa exclusiva a UE si a statelor partenere de a decide asupra relatiilor lor si asupra nivelului de interactiune. Va multumesc si va doresc un sfarsit de saptamana bun!

 

Liderii UE se reunesc in Summit, Moscova avertizeaza

Mai lideri ai tarilor UE s-au intalnit joi, la Riga, cu tarile Parteneriatul Estic, in cadrul unui Summit care a urmarit sa incurajeze reformarea acestor tari si aprofundarea relatiilor acestora cu UE. Rusia a fost avertizata sa nu se amestece in afacerile interne ale vecinilor sai.

Angela Merkel a declarat, la sosirea la reuniune, ca abordarea Rusiei este diferita de cea a UE. "Noi acceptam ca diversi membri ai Parteneriatului Estic merg pe cai foarte diferite", a subliniat ea.

Philip Hammond, ministrul britanic de Externe,  a declarat ca tarile partenere au "libertatea sa ia singure decizii cu privire la viitorul lor".

"Daca Rusia ar fi fost un pic mai ingaduitoare, mai fermecatoare, mai atractiva, poate ca nu ar fi fost nevoita sa-si compenseze neajunsurile prin tactici distructive si de intimidare a vecinilor saiParteneriatul Estic nu este un concurs de frumusete intre Rusia si Uniunea Europeana. Dar dati-mi voie sa fiu sincer: frumusetea conteaza", a declarat presedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a avertizat in legatura cu luarea vreunei decizii care sa "dauneze intereselor" Rusiei. "Noi nu consideram o tragedie aspiratiile vecinilor nostri de a-si consolida relatiile cu UE", afirma el.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22