Pe aceeași temă
Președintele Senatului reia tirul de critici la adresa șefei Direcției Naționale Anticorupție. Declarațiile Laurei Codruța Kovesi, spune Tăriceanu, sunt “un atac la Constituție”. Liderul ALDE face referire la declarațiile prin care Kovesi a catalogat respingerea de către Parlament a cererilor de reținere și arestare a unor deputați și senatori drept un fel de presiune asupra procurorilor. Iar Călin Popescu Tăriceanu nu a ratat ocazia și a lansat noi critici la șefa DNA.
“Declarațiile procurorului șef de la DNA, care a spus că “respingerea de către Parlament a cererilor de reținere și arestare a unor deputați reprezintă un fel de presiune asupra procurorilor”, nu sunt neapărat un atac la adresa Parlamentului, ci un atac la Constituție”, a spus Tăriceanu. Șeful Senatului a continuat, arătând că respingerea sau aprobarea cererilor reprezintă dreptul Parlamentului prin Constituție. “Parlamentul nu face nimic altceva decât ceea ce îi dă dreptul Constituția. Dacă doamna Kovesi are probleme cu Constituția, atunci e dreptul ei să comenteze ca persoana privată, dar nu în calitate de șef al DNA”, a adăugat liderul ALDE.
Conferință de presă susținută de copreședinții ALDE, Călin Pop...Călin Popescu Tăriceanu: Ceea ce spune doamna Kovesi este un atac la ConstituțieLive aici: https://www.privesc.eu/arhiva/66547
Posted by Privesc.Eu on Monday, April 11, 2016
Și, deși decizia privind o eventuală schimbare a acestor prevederi reprezintă prerogativa parlamentului, Tăriceanu nu crede că imunitatea ar trebui scoasă: “Eu cred că aceste prevederi trebuie să rămână în continuare, pentru că spiritul în care a fost creată imunitatea parlamentară este tocmai acela de a proteja cetățenii și nu parlamentarii de lipsa unei reprezentări prin abuzurile de putere și excesele de putere pe care pot să le facă anumite instituții la adresa unora dintre parlamentari”, a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.
- Călin Popescu Tăriceanu s-a remarcat în ultima perioadă drept una dintre vocile cele mai critice la adresa justiției, fără ca această să fie o temă unică de atac politic.
Spre exemplu, recentul scandal pe tema neconstituționalității interceptărilor SRI la cererea procurorilor l-a determinat pe Tăriceanu să-și găsească vocația politică. “Noi apărăm drepturile omului”, spunea președintele Senatului și liderul ALDE. “Noi, ca partid liberal și partid dedicat apărării drepturilor cetățenilor, nu putem trece cu vederea peste o asemenea atitudine”, spunea șeful Senatului. Al doilea om în stat făcea referire la atitudinea ministrului Justiției în contextul scandalului deciziei CCR asupra interceptărilor SRI.
Mai mult, liderul ALDE credea că e nevoie ca Raluca Prună să fie sancționată. De ce? Ne spune chiar Tăriceanu: „E foarte grav ca un ministru al Justiției, nu oricine, să insiste în acest sens”, a precizat el, cu referire la promovarea Ordonanței dată de Guvern în contextul deciziei CCR privind neconstituționalitatea interceptărilor SRI la cererea procurorilor.
Tăriceanu s-a remarcat în ultima perioadă prin critici dure la adresa Justiției. Acum câteva săptămâni, el îi cerea premierului Cioloș “să o pună la punct” pe șefa DNA Kovesi. Iar la finalul lunii Februarie, șeful Senatului se plângea comisarului european pe Justiție, Vera Jourova, de faptul că retrăiește teroarea anilor ’50 și ’60, cu referire la simulacrul de justiție impusă de sovietici în statele-satelit.