Pe aceeași temă
Omul de afaceri Lajos Simicska sustine ca premierul Ungariei, Viktor Orban, ar fi oferit rapoarte informative despre el serviciilor secrete comuniste, in timp ce ambii urmau serviciul militar in anii ’80. Simicska sustine ca era in cunostinta de cauza, iar documentele respective s-ar afla la autoritatile ruse. In replica, Orban a declarat ca acuzatiile sunt motivate de “ura”.
Intr-un interviu publicat duminica de blogul Mandiner, Simicska a spus ca autoritatile comuniste l-au pus sub urmarire si, cand era in armata, i s-a aratat "un teanc gros de hartii". Orban i-ar fi spus de bunavoie ca scrie rapoarte despre el, iar ei discutau despre ce ar trebui sa includa acestea, a precizat omul de afaceri.
Dupa ce si-au incheiat serviciul militar, Orban i-a spus ca autoritatile comuniste "au incercat sa-l coopteze, dar ca a refuzat". Simicska a mai declarat ca l-a crezut atunci pe Orban, dar ca acum nu mai stie ce sa creada, potrivit Ziare.com.
"Faptele vorbesc de la sine. Toate informatiile sunt disponibile", a declarat Orban, luni, in fata presei.
El s-a declarat "intristat" ca "nemultumirile personale pot face pe cineva sa se coboare atat de jos". Orban a mai spus ca nu vede niciun sens in a crea un "circ" in politica ungara si ca, in afara de prezentarea faptelor, nu vrea sa se angajeze intr-o astfel de disputa.
Socialistii suspecteaza un santaj rusesc
Socialistii, aflati in opozitie, au cerut convocarea Comisiei pentru securitate nationala din Parlament in legatura cu afirmatiile omului de afaceri Lajos Simicska privind activitatile premierului in timpul perioadei comuniste.
Vicepresedintele socialistilor, Zoltan Lukacs, a declarat intr-o conferinta de presa ca "cea mai grava afirmatie" a lui Simicska este ca documentele care ar dovedi presupusa cooptare a lui Orban de catre serviciile secrete sunt pastrate de catre autoritatile ruse. Daca se va dovedi ca este asa, atunci suveranitatea Ungariei ar putea fi compromisa, din moment ce Orban ar putea fi santajat de catre autoritatile ruse, a insistat Lukacs.
Viktor Orban si colaborarea cu autoritatile comuniste
Cabinetul premierului a raspuns oferind documente care arata ca lui Orban i s-a cerut sa colaboreze cu autoritatile comuniste oferind informatii, dar ca el a refuzat. Documentele fac parte dintr-un raspuns la o intrebare scrisa a unui parlamentar adresata lui Orban in 2012. In raspunsul sau, Orban a spus ca el si sotia sa si prietenii lor de atunci din opozitie au fost pusi sub supraveghere in anii '80.
"Foloseau diverse tipuri de instrumente ale serviciilor secrete impotriva noastra. Eram supravegheati, urmariti de serviciile secrete, ni se ascultau telefoanele la serviciu, acasa si chiar in dormitor", a scris Orban in raspunsul la intrebarea adresata de Agnes Vadai, vicepresedinta a Coalitiei Democrate (DK), formatiune de stanga aflata in opozitie.
Agnes Vadai a precizat ca Simicska a fost colegul de camera a lui Orban in tipul liceului si ca acestea "sunt afirmatiile celui mai bun prieten al sau". Exista, astfel, suspiciunea ca "cel mai anticomunist politician al ultimilor 25 de ani ar fi fost un informator comunist inainte de caderea fostului regim", a adaugat ea.
Orban si Simicska, care este cu doi ani mai in varsta decat premierul, s-au cunoscut in timp ce urmau acelasi liceu.
La 6 februarie, sefii Magyar Nemzet, Hir TV, Lanchid Radio si Magyar Nemzet Online, institutii media la care Simicska avea actiuni, au demisionat dupa ce cotidianul Nepszava Online a relatat ca omul de afaceri a declarat un "razboi media total" in urma deciziei guvernului privind taxa pe publicitate care afecteaza interesele media ale fostului coleg al lui Orban, conchide sursa citata.