Pe aceeași temă
Faptele la care face referire Roman sunt prevăzute într-un raport al Autorității Electorale Permanente.
Florin Roman a vorbit despre această chestiune într-o conferinţă de presă susţinută vineri, 8 martie, la Alba Iulia.
”Îi acuz deschis de spălare de bani şi deturnare de fonduri. Vă pun la dispoziţie o copie după actul de control a Autorităţii Electorale Permanente. Este principalul motiv pentru care PSD a schimbat în regim de urgenţă conducătorul Autorităţii Electorale Permanente şi şi-a pus acolo omul care de fapt se face responsabil de spălare de bani şi de deturnare de fonduri în special pentru bani negri pentru partid şi pentru plata la negru şi în alte cazuri prin firme a unor jurnalişti pe care îi vedeţi în studiourile centrale de televiziune, în special de la Antena 3 şi România TV care sunt prezentaţi ca şi analişti independenţi dar care beneficiază la greu de susţinerea financiară a Partidului Social Democrat”, a spus Florin Roman într-o conferinţă de presă, citat de Adevărul și Ziare.com.
Acesta a prezentat jurnalistilor o lista "cu o parte din firmele cu care PSD are relatii contractuale in baza legii, cu care PSD are relatii contractuale in scopuri politice si o parte din firmele prin care ei spala bani".
Parlamentarul liberal a spus ca banii, conform legii, nu puteau fi folositi decat cu o singura destinatie, respectiv pentru functionarea administrativa a partidului. "Din acest motiv, au si schimbat legea astfel incat, de anul asta, cei 46 de milioane de euro sa poata fi folositi si in campanie electorala. (...) De altfel, e o incercare disperata a PSD de a cumpara zona din presa centrala si din presa locala, acolo unde li se permite acest lucru (...) . Ei intotdeauna au avut aceasta tendinta de a controla presa, de a o aservi", a sustinut Florin Roman.
Potrivit raportului AEP, în 2017 şi 2018, PSD a plătit sume importante de bani unor firme care ar avea legătură cu jurnalişti, în mod direct sau indirect. Documentul cuprinde şi o listă cu numele acestor firme, dar şi cu sumele plătite din subvenţii acestora. În documente se precizează sumele sunt aproximative, ”valoarea corectă fiind menţionată după finalizarea misiunii de control”.
Nota de informare cuprinde şi exemple concrete de cheltuire a banilor, cum ar fi achitarea de către partid a sumei de 1.770.344 de lei în contul persoanei fizice Corneliu Geană, în 2018. După ce în presă au apărut informaţii cu privire la subvenţiile utilizate de Partidul Social Democrat şi după declanşarea controlului Autorităţii Electorale Permanente, Geană a returnat 1.681.754 lei, se precizează în document.
Aceeaşi sursă mai arată cum, în 2018, din contul bancar deschis pentru încasarea subvenţiilor de la stat a fost ”retrasă în numerar o sumă de 290.000 de lei (care nu reprezintă salarii) şi depusă în casă, cu precizarea că până la data suspendării controlului echipa de control nu a verificat operaţiunile derulate cu numerar şi consemnate în registrul de casă”.
Liberalul a conchis ca, "daca mai e stat de drept in Romania, pentru un procuror ar fi extrem de simplu sa verifice actul de control, sa se uite si sa vada ceea ce este foarte clar - aici discutam de spalare de bani, deturnare de fonduri, de acuzatii extrem, extrem de grave la adresa partidului de guvernamant.
Activitatea de control a fost suspendată la data de 23.01.2019 printr-o adresă semnată de preşedintele de atunci, Daniel Barbu. Acesta a demisionat din funcţie în februarie, motivând că va candida pentru un post de europarlamentar din partea ALDE.
În 28 februarie, Birourile Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au aprobat destituirea directorului general al Departamentului de control al finanţării partidelor politice şi a campaniilor electorale din AEP, Toma - Bogdan Costreie, cel care a decis efectuarea controlului privind cheltuirea banilor publici de către PSD Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, a afirmat că în luna ianuarie a fost suspendat controlul privind modul în care au fost cheltuiţi banii primiţi de PSD din subvenţiile acordate partidelor politice în anul 2017, iar Curtea de Conturi a decis ca exercitarea controlului asupra subvenţiilor să se reia începând cu luna august 2019.