Vizita lui Tony Blair, investigata de DNA, a fost organizata de consilierii lui Victor Ponta

E.b. | 07.09.2016

In martie 2012, fostul premier britanic Tony Blair conferentia la Bucuresti, iar in cadrul evenimentului, desfasurat la Universitatea Romano-Americana, a sustinut un cuvant introductiv si presedintele PSD de atunci Victor Ponta. Conferinta a fost organizata de Fundatia Multimedia pentru Democratie Locala, condusa de doi consilieri ai PSD si, ulterior, ai lui Victor Ponta.

Pe aceeași temă

 

Aceasta este vizita lui Blair in Romania despre care DNA spune ca ar fi fost platita - prin intermediari - de Sebastian Ghita pentru a-si cumpara un loc de deputat pe listele PSD, conform HotNews.ro.

 

Victor Ponta si Sebastian Ghita au fost citati ieri la DNA Ploiesti, intr-un nou dosar, in calitate de suspecti, si se afla sub control judiciar. Dosarul are legatura cu banii utilizati pentru aducerea lui Tony Blair in Romania in martie 2012. Ponta este acuzat de complicitate la spalare de bani, iar Ghita - de spalare de bani. Concret, DNA sustine ca Ponta l-ar fi pus pe Ghita pe listele de candidati la alegerile parlamentare in schimbul platii de catre Ghita a sumei de 220.000 de euro - printr-un interpus - pentru a-l aduce pe Tony Blair in Romania.

 

Conferinta, intitulata "Viitorul Europei in cadrul noii ordini mondiale", era organizata de Fundatia Multimedia pentru Democratie Locala si Center for American Progress. Fundatia Multimedia este, conform site-ului propriu infopolitic.ro, condusa de consultantii politici Dan Sultanescu si Bogdan Teodorescu, doi strategi ai PSD. Dan Sultanescu a fost numit ulterior de Victor Ponta in functia de consilier de imagine, dupa ce liderul PSD a devenit prim-ministru.

 

A fost doar prima dintr-un sir mai lung de intalniri intre Ponta si Blair, despre care tanarul lider roman a spus ca-i este mentor politic.

 

In decembrie 2013, la Johannesburg, cu ocazia funeraliilor fostului presedinte sud-african Nelson Mandela, la care au participat numerosi sefi de state si de guverne din intreaga lume, Victor Ponta s-a intretinut pret de cateva minute cu presedintele SUA, Barack Obama, "surse oficiale" citate de corespondentul Agerpres in Africa de Sud precizand ca Tony Blair a fost cel care i l-a prezentat pe Ponta liderului de la Casa Alba. De altfel, Ponta a publicat ulterior pe contul sau de Facebook trei fotografii in care este surprins discutand cu Barack Obama si Tony Blair.

 

Cateva zile mai tarziu, cotidianul britanic The Daily Telegraph (cu inclinatii centru-dreapta, conservator) scria ca "fostul premier laburist Tony Blair l-a prezentat lui Barack Obama pe premierul roman Victor Ponta, un posibil viitor client".

 

"Blair rateaza foarte rar ocazia de a isi face noi prieteni si sa isi extinda deja dezvoltata retea de contacte. Astfel ca nu ar trebui sa fie o surpriza ca si la o ceremonie de comemorare pentru Nelson Mandela i-a prezentat lui Barack Obama un posibil client", scria autorul editorialului publicat in Daily Telegraph.

 

Publicatia britanica mai scria ca Blair, care are un birou de consiliere guvernamentala ce lucreaza cu mai multe regimuri, a calatorit de cel putin doua ori la Bucuresti in 2013 pentru a se intalni cu Ponta. In octombrie acel an, Ponta a indicat ca Romania se pregateste sa intre in reteaua lui Blair - Global Network of Delivery Leaders - care isi propune sa isi ajute membrii sa imbunatateasca "furnizarea" de servicii precum educatie, sanatate si constructii.

 

Reteaua, nota ziarul, beneficiaza de sprijinul Bancii Mondiale si include sase tari intre care Albania, Malawi si Haiti. Un purtator de cuvant al fostului premier britanic a declarat atunci ca "Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul roman si daca echipa sa ar fi lucrat vreodata acolo ar fi fara niciun cost din partea guvernului roman si fara niciun profit personal pentru Tony Blair".

 

In martie 2014, dupa destramarea USL, Victor Ponta plasa in mod explicit PSD la "centru - stanga", iar consilierul sau Dan Sultanescu vorbea despre "viziunea centrista a lui Ponta", toate aceste miscari politice fiind inspirate din modelul "progresistilor" lui Blair, Ponta afirmand deseori ca fostul premier britanic este modelul sau politic, iar strategia urmareste marirea bazinului electoral al PSD.

 

Strategia aplicata de Ponta la guvernare la acel moment aducea cu cea descrisa de Jonathan Powell, fostul sef de cabinet al lui Blair, in cartea sa Noul Machivalli (de ex, angajarea unor oameni foarte tineri in guvern, taierea unor venituri mari in zona guvernamentala sau obsesia lui Blair de a castiga bunavointa mogulilor).

 

De altfel, Ponta nu si-a ascuns admiratia pentru fostul sef de cabinet al lui Tony Blair. "Cu Powell ma vad cam o data la doua luni. Cred ca e cel mai destept om din acest domeniu pe care l-am intalnit vreodata", declara Ponta pentru HotNews.ro. Jonathan Powell fusese anterior, in 2012, consilierul premierului moldovean Vlad Filat.

 

Preocuparea pentru introducerea unei componente liberale in PSD fusese clar exprimata si de deputatul Sebastian Ghita, bun amic al premierului Ponta, intr-un interviu pentru ziarul Bursa acordat in ianuarie 2014, deci inainte de ruperea USL: "Poate ca, la sfarsit, PSD si PNL se vor uni intr-un partid din a treia generatie. Un fel de New Labor. O constructie progresista. Ponta poate deveni un Tony Blair al Estului Europei".

 

In iunie 2015, publicatia britanica Daily Telegraph revenea cu un nou articol despre reteaua globala de consultanta pe care si-a construit-o fostul premier Tony Blair, intre timp acuzat de conflict de interese, si scria ca acesta ofera servicii de consultanta guvernului roman prin intermediul unui contract de peste 1 milion de lire sterline incheiat de firma sa cu Banca Mondiala.

 

Daily Telegraph cita documente secrete ce ar dezvalui reteaua complexa de oameni de afaceri, consultanti financiari si figuri publice cu care se intalneste frecvent Tony Blair. Acestea relevau totodata costul suportat de contribuabilii britanici pentru ca Blair sa-si ridice acest "imperiu" de influenta, expunandu-l acuzatiilor de posibil conflict de interese.

 

Potrivit publicatiei citate, fostul premier laburist al Marii Britanii si-a construit aceasta retea privata de consultanta in timp ce era finantat de la buget pentru negocieri diplomatice, in calitatea sa de emisar al Cvartetului (Rusia, Statele Unite, UE, ONU) pentru Orientul Mijlociu. El a demisionat din acest post la sfarsitul lunii mai 2015.

 

Daily Telegraph scria totodata ca Blair oferea la acel moment consultanta guvernului Romaniei privind infiintarea unei asa-numite "delivery unit" (o unitate de coordonare) multumita unui contract de 1,1 milioane de lire sterline incheiat de firma sa cu Banca Mondiala si care urma sa expire in decembrie 2015.

 

Banca Mondiala a declarat ca firma lui Blair a aratat "o intelegere clara a provocarilor privind implementarea proiectului" si a oferit "cel mai competitiv pret" dintre cele cinci oferte concurente, nota Telegraph.

 

Si PNL scria in programul sau de guvernare ca una dintre structurile Guvernului Ponta este coordonata de firma de consultanta a lui Tony Blair. Potrivit documentului PNL, Tony Blair Associates ar coordona o unitate de coordonare (Delivery Unit) lansata de Secretariatul General al Guvernului. In documentul PNL, la capitolul dedicat "Grupurilor strategice la nivelul guvernului" se arata ca "unitatile de coordonare sunt blocate de interese politice si lipsa de coordonare".

 

Daily Telegraph mai scria ca Blair consiliaza si guvernul din Kazahstan, exact in perioada in care intre guvernul din Romania si compania petroliera de stat din Kazahstan care controla Rompetrol aveau loc negocieri privind stingerea unui conflict comercial cu o miza de peste 400 de milioane de dolari.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22