Vlad Alexandrescu, despre noii ministri: Audierile din Parlament au fost o mascarada

Vlad Toma | 05.01.2017

Senatorul USR Vlad Alexandrescu face o scurta descriere a audierilor noilor ministri din guvernul Grindeanu, audieri care au avut loc ieri in Parlament.

Pe aceeași temă

 

Fostul ministru al culturii afirma ca "audierile au fost o mascaradă. Tipicul a fost de fiecare dată același: ministrul desemnat a ținut un speech de vreo 15 minute în care a însăilat în cel mai bun caz câteva idei din programul de guvernare. Apoi președintele de ședință a colectat două-trei întrebări de la deputații și senatorii neastâmpărați. În restul de cinci minute, am ascultat răspunsuri vagi și superficiale ale candidatului la întrebările pe care și le-a ales."

 

Senatorul USR afirma ca ministrul Culturii a venit cu "un discurs împăciuitorist, care să mulțumească pe toată lumea, fără elemente concrete":

 

"Am întrebat dacă va finaliza depunerea dosarului Roșia Montană pentru Patrimoniul Mondial la UNESCO. A răspuns că deocamdată Dacian Cioloș e dator cu un răspuns.

 

Am întrebat ce își propune să facă pentru sprijinirea tinerilor artiști (actori, regizori, artiști vizuali, muzicieni, dansatori etc.), concret, cu ținte clare și termene asumate, și dacă va coopera pentru redactarea unui Statut al Artistului cerut României de către UNESCO încă din 1980. A răspuns vag.

 

Am întrebat dacă va sprijini redactarea și adoptarea Codului Patrimoniului, după ce Tezele Codului au fost adoptate în Guvern. Nu a răspuns.

 

L-am întrebat, în contextul în care societatea civilă s-a dovedit in trecutul apropiat un real partener de discuții și de acțiune pentru Ministerul Culturii, în ce măsură va menține Platforma "Cultura Vie" pe care am creat-o sau o altă structură asemănătoare cu care să se consulte ca ministru în privința deciziilor majore. Răspuns vag."

 

Noul ministru al Cercetarii, crede Vlad Alexandrescu, "este ancorat în zona de cercetare tehnologică, fără nicio idee despre ce înseamnă cercetarea fundamentală, cu atât mai puțin cercetarea în științele sociale și umaniste:"

 

"L-am întrebat care este viziunea domniei sale în privința finanțării cercetării fundamentale? Mi-a răspuns că în țările dezvoltate, 85 la sută din finanțare merge la cercetarea aplicativă. Bănuiesc că se referea la finanțările firmelor private, nu la finanțarea de stat.

 

I-am semnalat că, în programul de guvernare afișat ieri la ora 17 pe pagina Camerei Deputaților, se menționează, la p. 68, „reorganizarea Consiliului Consultativ CDI, a Consiliului Național al Cercetării și a Consiliul Național pentru Inovare și Antreprenoriat”. Aceasta în condițiile în care aceste două consilii au fost reorganizate, în urma unei competiții naționale și consultări publice, chiar în toamna acestui an, membrii lor fiind numiți prin ordin de ministru pentru o perioadă de patru ani. Nu mi-a răspuns.

 

L-am întrebat dacă va închide institutele de cercetare neperformante? Când, după ce evaluare? Nu mi-a răspuns.

 

L-am întrebat cum se vor împărți responsabilitățile între ministrul Cercetării și Președintele ANCSI? Fără să răspundă precis, a sugerat că atribuțiile autorității sau agenției ar putea fi preluate de ministrul însuși."

 

Cea mai proasta prestatie ar fi avut-o, conform senatorului USR, ministrul Educației Naționale: "Cu un discurs elementar, fără nicio viziune despre ce înseamnă educația modernă, spiritul creativ care ar trebui insuflat copiilor, ne-a vorbit despre dragostea pe care părinții trebuie să le-o poarte elevilor. Ne-a spus că programele școlare în România sunt impecabile și că ar mai trebui umblat eventual doar la manuale. Un ministru expirat.

 

L-am întrebat când se va încheia comedia cu (ne)recunoașterea diplomelor de la universități de top din Occident? No answer.

 

Ce măsuri propune pentru reducerea abandonului școlar? No idea.

 

Ce plănuiește să facă pentru reducerea analfabetismului funcțional (ținând cont de testele PISA și de clasamentul României)?

 

Ce măsuri va lua domnia sa în sprijinul studenților, care împart câte 4 o cameră de cămin și dacă are în vedere facilități pentru construcția de cămine în campusuri universitare. De asemenea, dacă va dispune proceduri pentru ierarhizarea și clasificarea universităților și dacă, pe baza lor, va finanța diferit acele universități care se vor dovedi în vârful clasamentului.

 

Suntem în vag cu toate aceste întrebări. Ni le-am adresat de fapt nouă înșine," isi incheie descrierea Alexandrescu.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22