Pe aceeași temă
Funcţia a rămas vacantă după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu, în urma retragerii ALDE din coaliţia de guvernare. Lucrările în plenul Senatului sunt programate să înceapă la ora 16.00, preşedintele Senatului fiind ales prin vot secret pe buletine.
PSD a surprins prin anunțul că îl susține pe Teodor Meleşcanu, membru ALDE, pentru a ocupa această funcţie. În acest mod, liderii social-democrați sperau că vor „rupe” 5-6 senatori de la ALDE pentru a-și reface majoritatea parlamentară, însă deocamdată nu au fost dezertări de la partidul lui Tăriceanu.
Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a anunţat, săptămâna trecută, că propunerea oficială a formaţiunii pentru funcţia de preşedinte al Senatului este Ion Popa, precizând că persoanele care acceptă funcţii în Guvern, Parlament sau alte instituţii, fără acceptul sau susţinerea partidului, vor fi excluse.
Ulterior, Teodor Meleşcanu a declarat că este membru ALDE şi îşi doreşte să rămână în formaţiune, menţionând că a fost „relativ surprins neplăcut” de propunerile privind excluderea acelor parlamentari care ar participa la alegeri pentru funcţiile din Parlament.
„Eu doresc consolidarea şi succesul ALDE. Din acest punct de vedere am acceptat propunerea de a candida la preşedinţia Senatului. Pot să vă spun foarte direct că, la vârsta mea, experienţa mea politică, funcţiile nu prezintă pentru mine nicio atracţie. Dacă însă voi fi ales, am acceptat această candidatură, dacă voi fi ales de către colegii mei şi senatori preşedinte al Senatului, voi aduce experienţa mea, echilibrul şi continuarea proiectului ALDE, început în 2016 cu Partidul Social Democrat”, a spus Meleşcanu, citat de News.ro.
La rândul lor, reprezentanţii PNL o susţin pentru această funcţie pe Alina Gorghiu.
Calculele hârtiei arată în felul următor:
Majoritatea în Senat este 69 de voturi.
PSD are 68 de voturi.
PNL-USR-ALDE-UDMR au 61 de voturi.
7 senatori sunt independenți, dar cel mai probabil senatorii din PMP vor merge alături de opoziție. De asemenea, senatorii independenți din Pro România vor urma linia politică trasată de ALDE.
Cu câteva ore înainte de votul în plen, sunt două variante de lucru, care depind de eventualele trădări din PSD sau opoziție.
Alina Gorghiu, candidatul PNL, ar puttea rămâne candidatul asumat de opoziție. Deja USR și UDMR și-au anunțat intenția de a o vota. Gorghiu a rămas în relații bune și cu fosștii liberali trecuți la ALDE. Astfel, ALDE, Ioan Popa, s-ar putea retrage direcționându-și voturile către Gorghiu.
De cealaltă parte, PSD ar putea pierde majoritatea dacă unii dintre senatorii care s-au declarat nemulțumiți de susținerea partidului pentru Teodor Melescanu vor absenta sau vota împotriva.
Rămâne de văzut cum se vor face jocurile în Senat, cine va trăda, cine va absenta de la vot și cum se vor purta negocierile de ultimă oră.