Votul din Parlament in cazul Victor Ponta provoaca reactiile misiunilor diplomatice straine. Ambasada britanica: Institutiile judiciare trebuie sa actioneze cu indepedenta deplina

T.d. | 09.06.2015

Pe aceeași temă

Guvernul britanic recunoaste importanta luptei anticoruptie in Romania, transmite Ambasada Marii Britanii la Bucuresti, in urma votului dat marti de deputati in cazul Victor Ponta.

Misiunea diplomatica britanica a facut referire din nou la responsabilitatile ce decurg din Mecanismul de Cooperare si Verificare, dupa cum arata intr-un comunicat citat de HotNews.

 

 

Poziția Ambasadei britanice privind ultimele evoluții din domeniul luptei împotriva corupțieiGuvernul Marii Britanii...

Posted by British Embassy Bucharest on Tuesday, June 9, 2015

 


Comunicatul integral al Ambasadei Marii Britanii:

Guvernul Marii Britanii recunoaşte importanţa luptei împotriva corupţiei în România şi necesitatea ca instituţiile sistemului judiciar să poată acţiona cu imparţialitate şi în spiritul unei independenţe depline. Acest principiu este de altfel menţionat şi în rapoartele Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare în domeniul justiţiei, documente ce subliniază rolul important al Parlamentului în acest efort conjugat.

Înainte de Summitul G7 din Germania, Prim-Ministrul britanic David Cameron a atras atenţia asupra corupţiei ca ameninţare la adresa prosperităţii şi securităţii statelor, oriunde în lume. Premierul Cameron a anunţat că Marea Britanie va coordona o agendă anticorupţie pe parcursul anului următor, culminând cu un summit dedicat luptei împotriva corupţiei găzduit la Londra în 2016.

 

CITESTE SI: Reactii internationale in cazul Ponta: Ambasada SUA: Incalcarea legii de catre demnitari guvernamentali trebuie cercetata fara interferente


Ambasada Marii Britanii nu comentează cazurile individuale, iar situaţiile care vizează Guvernul României reprezintă un subiect ce trebuie gestionat de cetăţenii României”, transmite misiunea diplomatica britanica in Romania.
 

Reactia Ambasadei Olandei

Votul dat astazi in Parlament, in urma caruia deputatii au refuzat sa ii ridice imunitatea premierului Ponta pentru a dispune urmarirea penala, a provocat si o reactie a Ambasadei Olandei la Bucuresti.

Dupa cum am mai declarat, Olanda crede cu tarie ca toti oamenii sunt egali in fata legii. Evolutiile recente din Parlament pun in lumina probleme mai largi legate de atitudinile fata de justitie si coruptie din Romania. Aceasta preocupare a fost evidentiata in prima parte a anului prin raportul MCV pe 2015 al Comisiei Europene. Dam o importanta foarte mare recomandarilor din raportul MCV. Avem incredere ca Romania si toate institutiile sale le iau in considerare”, se arata in mesajul publicat pe Facebook de misiunea diplomatica olandeza.

 

Plenul Camerei Deputatilor a respins, marti, cererea DNA de incuviintare a inceperii urmaririi penale a premierului Victor Ponta, proiectul de hotarare prin care se respingea cererea de urmarire penala fiind adoptat cu 231 voturi pentru si 120 impotriva. Ieri, Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a dat aviz negativ solicitarii DNA.

Victor Ponta, premierul Romaniei, este urmarit penal de DNA in dosarul fostului ministru al Transporturilor, Dan Sova, legat de incheierea unor contracte de asistenta juridica cu companiile energetice Turceni și Rovinari. DNA a anuntat intr-un comunicat ca premierul este urmarit penal pentru savarsirea infractiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală în formă continuată si spălare de bani. Ponta este de asemenea acuzat de conflict de interese, din cauza numirii lui Dan Sova in functia de ministru.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22