Pe aceeași temă
Haos, declarații contradictorii ale șefilor coaliției, invocarea strâmbă a unor directive europene de către ministrul de Finanțe pentru ca banii din taxa de solidaritate de 2% impusă angajatorilor să fie direcționați spre bazinul electoral al asistaților social, promisiuni de măriri de salarii - care se dovedesc un balon de sapun și care duc, de fapt, la scăderea veniturilor. Trecerea contribuțiilor CAS și CASS de la angajator la angajat, corelată cu tăierea sporurilor, a scos joi în stradă 8000 de manifestanți din toată țara, din Sănătate, unde cei mai afectați vor fi exact cei din sectoarele speciale, destinate cazurilor limită. La zece luni de la câștigarea alegerilor, guvernarea PSD - sub bagheta lui Liviu Dragnea - a reușit să nemulțumească mai toate categoriile sociale, să sperie mediul privat și să pună pe fugă investitorii.
Legea pensiilor
Amânarea Legii pensiilor a fost anunțată, cu jumătate de gură, de liderul PSD Liviu Dragnea. Marți, după o întâlnire a șefilor coaliției cu premierul Tudose pentru discuții despre bugetul pe anul 2018. A fost prima întâlnire în trei după remanierea cu scandal soldată cu schimbarea lui Shhaideh, Plumb și Cuc. Contextul în care Dragnea a făcut anunțul este cel în care vorbea despre ”majorările prevăzute în programul de guvernare” pentru anul viitor. Numai la insistențele jurnaliștilor, întrebat dacă legea pensiilor este cuprinsă în proiectul de buget, Dragnea a recunoscut destul de ofuscat că nu va fi cuprinsă, încălcând astfel principala promisiune electorală.
„Nu. Din moment ce nu o avem, n-ai cum să o prinzi. Din moment ce nu e adoptat, ca să vii cu un proiect de lege a bugetului de stat nu poţi să vii decât pe legi adoptate, nu poţi să rezumi că în anul următor sau peste o lună va fi adoptată o lege. Legea pensiilor nu este obligatoriu să-i producă efectele financiare în 2018, în schimb toate creşterile de care am vorbit în programul de guvernare sunt prinse în legea bugetului”, a spus Dragnea insistând, după cum se vede, pe ”creșterile” de care a ”vorbit în programul de guvernare”.
Lege despre care a susținut până în ultima clipă că va fi gata până la sfârșitul anului 2017, chiar cu data de 1 octombrie, pentru a fi aplicată de la 1 ianuarie 2018. Nu a mai înfierat guvernul tehnocrat, dar a invocat ”grozăvia” din sistemul de pensii despre care a recunoscut că nu avea habar. S-a arătat extrem de iritat atunci când a fost întrebat care a fost, în acest caz, baza de calcul pentru deșănțatele promisiuni.
Amânarea deciziei, spune Dragnea, este una politică. Așa cum politice au fost și promisiunile din programul de guvernare cu care a prostit un popor. El a oferit și motivele pentru care termenul de 1 octombrie a fost mutat pentru anul viitor - priorităţile acum sunt finalizarea legii salarizării şi introducerea TVA split – acel TVA split despre care premierul Tudose tocmai a anunțat că nu se va mai aplica decât pentru cei în insolvență. Al doilea motiv e, potrivit liderului social-democrat, "grozăvia din interiorul sistemului de pensii".
Sunt cuvintele lui Liviu Dragnea, care a adăugat că, în interiorul coaliţiei, nimeni nu avea "dimensiunea" acestei grozăvii. Și a mai comis ceva Dragnea, odată cu declarația pe care și-a actualizat-o miercuri: a susținut că niciodată nu ar fi promis că Legea pensiilor va fi aplicabilă în 2018. Prostind o lume întreagă.
„Creşterea punctului de pensie cum scrie în programul de guvernare este în vigoare, nu e sub semnul întrebării - cu 10% anul viitor. Despre o nouă lege a pensiilor e aproape finalizată. Niciodată nu a fost vorba ca să fie prinsă cu prevedere bugetară în bugetul pe 2018 pentru că ar însemna să fim nerealişti. E nevoie de recalcularea a câtorva milioane de dosare, de repararea nedreptăţilor. Decizia politică a fost să finalizăm aceste legi care sunt necesare acum - buget, split care ţin de legea salarizării, urmând ca după ce sunt depuse în Parlament să reîncepem discuţiile cu ministrul muncii şi pe legea pensiilor. Legea pensiilor la 1 octombrie – nu e vorba de nerealism, e vorba de o abordare pragmatică. La vremea la care am discutat niciunul dintre noi nu avea dimensiunea grozăviei din interiorul sistemului de pensii. Ne-a trebuit mult timp pentru a avea acces la toate informaţiile”.
Cu alte cuvinte, Dragnea recunoaște cu gura lui că promisiunile sale și ale coaliției de guvernare au fost nerealiste și că nu s-au documentat înainte să lanseze deșănțatele promisiuni.
Interpelată de Antena 3, ministrul Muncii Olguța Vasilescu a spus că legea are nevoie de două etape pentru a fi aplicabilă și că, încă, se fac calcule. Iritată și cu o replică în stilu-i, deja, cunoscut: ”ce-i atâta supărare?”
Să ne amintim ce promitea PSD în campania electorală: 1.775 – punctul de pensie, zero CASS pentru pensionari, 640 de lei pensia minimă
Motivul pentru care Legea pensiilor este amânată e simplu: nu sunt bani
De unde și disperarea Finanțelor de a inventa taxe de solidaritate justificată printr-o directivă a comisiei economice a Comisiei Europene. MIșa, însă, a scos porumbelul pe gură joi și a recunoscut că doar 10% din această taxă de 2% impusă angajatorilor va merge pentru protejarea angajaților de la întreprinderile în insolvență, restul de 90% urmând să meargă la bugetul de stat pentru ”diferite destinații în funcție de soluțiile bugetare” pentru ”plata anumitor obligații sociale”. http://revista22online.ro/70266648/ministrul-finanelor-ionu-mia-ne-linitete90--din-taxa-de-solidaritate-merge-la-buget.html
Pe lângă presiunea financiară pusă pe regiile autonome la care statul este acționar majoritar și pe care guvernul pur și simplu le-a stors de bani, lăsându-le fără bani de cheltuieli și investiții: Romgaz, Conpet, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transelectrica si Transgaz. Care au fost obligate să emită dividende speciale pentru a acoperi găurile din buget făcute cu majorarea salariilor și a pensiilor pentru ”speciali”. Lăsate astfel fără bani de cheltuieli și investiții, regiile recurg disperate la împrumuturi al căror preț se va regăsi exact în creșterea de prețuri la produsele oferite populației: energie, electrică, gaz, combustibil.
Pe lângă împrumuturile masive făcute de guvern de la bănci soldate cu destabilizarea indicelui ROBOR, soldată cu creșterea prețului la creditele pentru populație, incapabil să-și revină nici măcar după ”injecția” de lichidități făcută de BNR.
Măriri de salarii cu scăderea veniturilor
Scăderea veniturilor în ciuda promisei creșteri salariale se produce prin anularea sporurilor (într-un domeniu în care orele suplimentare sunt strâns legate de obiectul muncii) și trecerea obligațiilor fiscale de la angajator la angajat (contribuți CAS și CASS), pierderea tichetelor de masă care le asigura coșul lunar de 300 de lei. Pe scurt: creșterea salariului brut va aduce mai mulți bani la buget dar, corelată cu trecerea obligațiilor de la angajator la angajat și cu tăierea sporurilor, va duce la situația absurdă în care anumite venituri vor scădea și cu câte 400-500 de lei, dacă nu mai mult, după cum explica joi un lider sindical. Salarii crescute, așadar, pe hârtie dar cu mai puțini bani în portofel.
8000 de angajați din Sănătate din toată țara au venit joi la București pentru a protesta față de legea salarizării, despre care spun că generează o mulțime de inechități și discriminări în sistemul de salarizare din sănătate și asistență socială.
"De luni de zile, guvernanții nu fac decât să mimeze interesul față de domeniile pe care ei înșiși le-au decretat < >. Sub pretextul respectării Programului de guvernare, adoptă măsuri care se dovedesc a fi, în realitate, în defavoarea angajaților din Sănătate și Asistență socială. Cum cred ei că vor opri plecarea personalului medical din sistemul public, fie în afara țării, fie către privat, cu măsuri care au ca efect scăderea veniturilor acestora, pierderea tichetelor de masă în 2018, creșterea numărului de gărzi suplimentare obligatorii sau dezbinarea echipelor medicale din spitale?", a precizat Leonard Bărăscu, președintele Federației SANITAS.
Să ne amintim ce promitea PSD în campania electorală: 56% creșterea salariilor, 10% impozitul pe venit, 3.500 de euro salariul pentru medicii primari
Altă promisiune pierdută pe drumul guvernării: impozitul zero pentru salariile sub 2000 lei
Ionut Misa, Ministrul Finantelor, a recunoscut miercuri seara ca impozitul zero pentru salariile mai mici de 2.000 de lei nu va fi implementat in 2018, asa cum prevede programul de guvernare PSD-ALDE.
Cota zero pentru salarii sub 2000 de lei și scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10% subiect de glumițe îndoielnice și eschivă. Dragnea: Altă întrebare! Sau doar de năuceală. Tăriceanu: E o întrebare prea amplă
Cel care a iesit sa vorbeasca despre ce s-a stabilit in sedinta a fost liderul ALDE, Calin Popescu Tariceanu, care nu a părut prea sigur pe subiectele discutate și pe ceea ce s-a decis. Impozitul pe venituri va fi scazut de la 16% la 10%, a sustinut Tariceanu. El nu a știut să explice dacă se va aplica tuturor salariatilor, asa ca i-a trimis pe jurnaliști să-l întrebe pe ministrul de Finante. De asemenea, el a evitat să spună dacă guvernul va aplica majorările salariale de la 1 ianuarie, în condiţiile în care prin Legea salarizării s-a stabilit că mai multe categorii socio-profesionale vor beneficia de creşteri ale veniturilor. ”E o întrebare prea amplă”, a răspuns Tăriceanu.
http://revista22online.ro/70266619/triceanu-legea-pensiilor-se-amn-impozitul-pe-venit-scade-dar-nu-se-tie-pentru-cine.html
Ziaristii l-au intrebat pe Tăriceanu daca se introduce cota zero pentru salariile sub 2.000 de lei. "In faza actuala nu stiu sa raspund la aceasta intebare", a raspuns Tariceanu, indrumandu-i pe ziaristi catre ministerul Finantelor sau Muncii.
Ulterior, a iesit si Liviu Dragnea la declaratii, anunand si el ca se reduce impozitul pe venit de la 16% la 10%. Ziaristii l-au intrebat si pe liderul PSD daca se introduce cota zero pentru salarii sub 2.000 de lei. "Alta intrebare", a replicat Liviu Dragnea.
Să-i amintim liderului PSD Liviu Dragnea cum sunau promisiunile PSD din campanie. Cu oferta cinică a unui calendar de bifat!
(captura foto ne-a fost oferită de cititoarea Revistei 22, Maria Popa: https://www.facebook.com/revista22.ro/posts/1991800560846929 )